Predstava “Šekspir: izgubljeno/nađeno” je deo međunarodnog pozorišnog projekta “Kardeniočiji je nosilac Univerzitet Harvard i biće premijerno izvedena u Velikoj sali Doma omladine Beograda, 29. novembra 2011. godine u 20 h.

Autor projekta je Stiven Grinblat, najpoznatiji i najcenjeniji savremeni šekspirolog, koji će ovom prilikom posetiti Beograd i istog dana u 18h održati predavanje na temu Šekspirova autonomija u Narodnoj biblioteci Srbije.

Projekat Kardenio istražuje način na koji različite kulture interpretiraju isti dramski tekst, i od 2008. je izvođen u SAD, Indiji, Japanu, Brazilu, Južnoafričkoj Republici, Poljskoj, Hrvatskoj, Španiji, Egiptu i Turskoj i praćen je sjajnom kritikom i velikim uspehom kod publike. Sve ove realizacije će, uključujući i beogradsku, 2012. godine biti prikazane na Festivalu svih Kardenija u Njujorku, a njihova prezentacija nalazi se na sajtu.

Ova komedija nadahnuta je istoimenom izgubljenom dramom čiji su autori bili Šekspir i Džon Flečer, nastalom na osnovu motiva iz Servantesovog “Don Kihota“. Navodni rukopis Kardenija objavio je u 18. veku Luis Teobald pod naslovom Double Falsehood (“Dvostruka laž”). U savremenom Kardeniju, zaplet Šekspirove i Flečerove drame, javlja se u vidu “drame u drami” – teksta koji lica izvode u okviru proslave venčanja protagonista. Pored ovog tekstualnog predloška, komad u celini predstavlja pastiš tipičnih elemenata šekspirovske komedije: idlični hronotop šekspirovskih “zelenih svetova”, ljubavno–melodramski zaplet sa ukrštanjem parova i hepi-endom, ljubomorni muž koji od najboljeg prijatelja traži da iskuša mladu udvarajući joj se, afrodizijačko dejstvo poezije  i varljiva granica između pozorišta i stvarnosti, muzička intermeca, lik lude,  kao i druge, suptilnije aluzije.

Domaća adaptacija pod naslovom “Šekspir: Izgubljeno/nađenoje komedija o ljubavi, koja se odigrava tokom najljubavnijeg od svih dana – na venčanju. Na tom našem venčanju – da bi bilo zanimljivije – osim vina, muzike i sunčane Italije, tu su još i: Kardenio – Šekspirov izgubljeni komad, nepozvani gosti, neverstva u cigaret-pauzama, po žbunju i ispod stola, neočekivane prosidbe, plan za ubistvo, još vina, mladost i ludost (a gde su mladi, tu je i šala), klimaks i botoks, trunka političke korektnosti i baš lepi kostimi.

Predstavu režira Ivan Vuković, a među glumcima su Milorad Damjanović, Nemanja Oliverić, Bane Jevtić, Suzana Lukić, Katarina Todović Krković, Andriana Tasić, Katarina Marković, Đorđe Marković, Vladimir Tešović, Jovana Filipović. Prevod i adaptacija: Dunja Dušanić. Kostim: Ljiljana Grujić. Muzika: Miroslav Radulović. Produkcija: Nina Mihaljinac i Miljan Peljević (Kulturakt).

Karte se mogu naći u pretprodaji na blagajni Doma omladine od 22.11.2011. po ceni od 600 dinara i na dan premijere po ceni od 800 dinara. Naredna izvođenja zakazana su za 11, 16. i 17. decembar.

Comments