Dragi čitaoče, molim te za trenutak pažnje. Nadam se da ćeš moći da izdvojiš četiri minuta i poslušaš duet Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) i Tonija Beneta (Tony Bennett) – Body and Soul. Jesi li me poslušao? Ok, sada priča može da počne…

Upravo slušaš poslednju numeru koju je Ejmi (Amy Winehouse) snimila. Posebnost se zapravo ne krije u tome što je ovo njen prvi posthumni spot koji je objavljen, iako si verovatno na to pomislio. Vidiš, ona ne peva sama, ona peva sa Tonijem (Tony Bennett), svojim omiljenim pevačem.

Nakon prvog pasusa Premijera spota : Amy Winehouse & Tony Bennett   Body and Soul

Godine 2008. upravo on predao joj je Gremi (Grammy). Ejmi nije bila uzbuđena zato što je dobila ovu prestižnu nagradu, već zato što je Toni izgovorio njeno ime. Prošlo je nekoliko godina i Ejmi je potpisala ugovor za snimanje dueta sa velikim jazz-pevačem.

Ne samo što je bila presrećna i smatrala da joj se ništa lepše nije desilo u životu, već je i njen otac bio izvan sebe. “Ne, u redu je… Samo ćeš da pevaš moju omiljenu pesmu! Da li uopšte znaš reči te pesme?!” rekao je. “Naravno da ih znam, ćerka sam ti, za ime svega… Naravno da ih znam.” I tako je cela porodica Vajnhaus bila presrećna i činilo se da je konačno krenulo nabolje.

Nakon drugog pasusa1 Premijera spota : Amy Winehouse & Tony Bennett   Body and Soul

Nil Mek Kormik (Neil McCormick) prisustvovao je snimanju spota. Napisao je da je Ejmi izgledala kao dete kraj gospodina Beneta. Vrpoljila se, bila je nervozna, a obrazi bi joj se zarumenili svaki put kad bi pogledala Tonija. Ali zato kada je pevala, niko joj nije bio ravan. Mogla je da parira svim džez ikonama koje su obradile ovu više nego poznatu pesmu.  Ejmi i Toni su uspeli da uklope glasove u savršenu harmoniju. Harmoniju koja ne može da vas ostavi ravnodušnim. Bilo da uživate u džezu uz dobro vino u zamračenom klubu, bilo da plešete uz Tonija ili ste pak vatreni fan Ejmi, pesma će vas dovesti, maltene, do suza. Sve ostale će bar navesti da se nasmeše i klimnu koji put glavom. I zbog toga želim da zahvalim Toniju, ali posebno Ejmi što nam je na svoj rođendan poklonila lek za dušu i sluh, pesmu uz koju ćemo moći da ispijamo crno vino, da se smejemo i tugujemo što nas je ovakav vokal prerano napustio.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i s toga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments