Zašto menjati provereni recept? Odgovor na ovo pitanje sigurno nema Bijonse Nouls (Beyoncé Knowles), koja se vraća na scenu najavnim singlom za svoj četvrti studijski album naziva “4“, koji izlazi u junu mesecu. Pesma “Run The World (Girls)“ naišla je na negativne kritike po svom pojavljivanju, mahom zbog, kako su neki kritičari i deo publike ocenili – neoriginalnosti. Trn u oku bio je sempl pesme “Pon De Floor“ grupe “Major Lazer“, a zatim i stihovi koje je Bijonse napisala na ove taktove, a koji su okarakterisani kao neinventivni. Ruku na srce, o emancipaciji i moći žena zaista smo čuli već sve od dvadesetdevetogodišnje zvezde; pevala nam je o tome u r’n’b feminističkim himnama “Independent Women“ i “Single Ladies (Put a Ring On It)“, te se čini da je došlo vreme za promenu kursa. Tu promenu je Bijonse i napravila ove godine, dajući otkaz ocu kao svom dugogodišnjem menadžeru, još iz vremena dok je harala top-listama sa bendom “Destiny’s Child“. Ipak, čini se da je promenama tu kraj, jer pesma “Run The World (Girls)“ ne donosi nikakve novine u pogledu zvuka i stava koji su od Bijonse napravili globalnu megazvezdu kakva je danas.

banner new single Premijera spota: Beyoncé Run The World (Girls)

Spot za njen najnoviji singl režirao je Frensis Lorens (Francis Lawrence), inače filmski režiser, ali i čovek koji je vikao “Action!“ i “Cut!“ na snimanjima mnogih muzičkih spotova. Među više od stotinu video klipova koje je Lorens snimio, treba spomenuti nekoliko onih koji danas nose epitet kultnih i svako će imati jasnu sliku o veličini njegovog talenta. “Jaded“ benda “Aerosmith“, sa glumicom Milom Kunis (Mila Kunis) u glavnoj ulozi, “I’m a Slave 4 U“ u kom je Britni Spirs (Britney Spears) jednom zauvek odrasla,  “Jenny From The Block“ i javni šamar svim paparacima od strane para “Bennifer“, “Cry Me a River“ gde se Džastin Timberlejk (Justin Timberlake) sveti gorepomenutoj pop princezi za navodnu prevaru i “Bad Romance“ Lejdi Gage (Lady Gaga), spot o kojem brojač pregleda na Jutjubu (YouTube) sve govori (preko 330 miliona pregleda). Sam Lorens je u izjavi za “MTV“ izrazio svoje iznenađenje euforijom koju je izazvalo iščekivanje premijere pomenutog Gaginog spota i poželeo da ista sudbina ovog puta zadesi Bijonse.

screencap1 1024x518 Premijera spota: Beyoncé Run The World (Girls)

Po svemu sudeći, Lorensov željeni scenario je zaista moguć. Spot čije je snimanje trajalo tri dana i čija je radnja smeštena u kalifornijsku pustinju Mohavi (Mojave) izazvao je pažnju javnosti već tokom prvih sati svog nastajanja, kada su na internet procurele mutne fotografije sa samog seta, a prvi obrisi gotovog proizvoda nisu doneli ništa manje oduševljenja. Trejleri koji su prethodnih dana objavljeni najavljujući današnju premijeru naišli su na jednoglasno odobravanje sa svih strana. Visoka moda (Emilio Pucci, Givenchy, Gareth Pugh), armija žena, bodljikave žice, topovi i zastave, a sve to praćeno borbenim ritmom same pesme – to je ono čime će vam biti ispunjena naredna četiri minuta.

p.s. Za sve znatizeljnike koji se pitaju ko je obukao Bee u malopre odgledanim kadrovima, Wannabe ima odgovor za Vas.

pucci Premijera spota: Beyoncé Run The World (Girls)

givenchy Premijera spota: Beyoncé Run The World (Girls)


Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Comments