Iako socijalno distanciranje znači da nema druženja i razmene mišljenja, energije i iskustva (barem ne oči u oči), to ne znači da se ne možemo družiti sa književnim junacima, filmskim pričama o velikim umetnicima ili svojim omiljenim muzičarima. Možda ovo i jeste period kada bi trebalo da se vratimo sebi, a to neretko znači upravo da uronimo u svet umetnosti gde ćemo kroz priče drugih, biti nekoliko koraka bliže upoznavanju sebe. Neki od nas rade od kuće ili slušaju onlajn predavanja, drugi stvaraju nešto kreativno, ali svima je zajedničko jedno – potrebni su nam trenuci koje ćemo posvetiti isključivo sebi, čak i u ovom periodu, kad se nekako podrazumeva da smo više fokusirani na sebe nego inače.

Knjiga: “Ono sve što znaš o meni”, Mirjana Bobić Mojsilović

Da li je život bolje “režiran” od svakog filma? Da li svako od nas ima samo jednu ljubav u životu? Ako sam u nešto sasvim sigurna, to je da vas ova priča neće ostaviti ravnodušnim. Ono što me u Mirinim romanima oduševljava jeste način kako gradi likove, kao i priču koja je sasvim neizvesna do samog kraja i zaista vas drži uz knjigu od prve do poslednje stranice. Četiri žene, četiri glumice koje vode potpuno različite živote, iznenada se spajaju kada dobiju poziv da dođu na snimanje probnih scena za film čuvenog reditelja Borisa Pavlovića. Da li će im jedna rečenica, za kojom su čitavog života čeznule, zaista promeniti život? Da li će nekoj od njih, snimanje ovog neobičnog filma, promeniti život? I koliko zapravo znamo jedni o drugima? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore ako pročitate ovaj roman.

P.S. Njena poezija je nešto što nikako ne smete preskočiti, i to, najbolje, kao dezert: posle večere, pred spavanje, za lep san.

Film: “Loving Vincent”

Ovaj jedinstveni animiran film, oblikovan tehnikom slikanja ulja na platnu, prvi put sam gledala u januaru 2018. Zašto sam odlučila da mu se ovih dana vratim? Zbog emocije koju je probudio u meni, pre svega. Zaboravila sam neke detalje, ali jasno se sećam te emocije – divljenja, očaranosti umetnošću i ogromne tuge što je, kako se u filmu i govori, otac moderne umetnosti, priznanje dobio tek nakon svoje smrti. Zasnovana na poslednjem van Gogovom pismu bratu, ova nesvakidašnja filmska priča, koju autorski potpisuju Dorota Kobiela i Hju Velčman, delo je 100 umetnika koji su u najboljem smislu te reči naslikali poslednju godinu života slavnog slikarskog majstora. Film sa prevodom možete naći na Filmovionline platformi.

P.S. Podrazumeva se da vam od srca preporučujem i virtuelnu šetnju kroz Van Gogh Muzej u Amsterdamu, kao i knjigu “Žudnja za životom”, autor je Irving Stoun.

Comments