Skloni smo verovanju u bajke. To nam je i nekako prirodno. Ali mi ovde govorimo o nešto drugačijim, ženskim bajkama. Znate onu bajka o ženi koja tokom svake godine ima tačno 12 mestruacija, kojoj menstrualni dolazi na 28 dana, koja nema bolne menstruacije, koja lako ostaje trudna i koja do menopauze nema nikakvih problema koji se tiču samo žena. I naravno – kojoj menopauza dolazi sasvim mirno, bez bilo kakvih komplikacija. Da, mi verujemo u tu bajku, možda čak i više nego onu o princu i princezi koji do kraja života žive srećno i zadovoljno.

Mi dozvoljavamo da i drugi veruju u našu žensku bajku, jer nas je stid. Stid nas je da kažemo da ta bajka zapravo nije tačna. Kada kažemo ženske priče obično nas to asocira na razna čavrljavanja između drugarica, dozu slatkog tračarenja, merkanja momaka, komentarisanja afera. Međutim, da li znaš koliko ženske priče dobijaju sasvim drugačiji smisao i koliko bivaju značajnije kada se konačno oslobodimo i krenemo da pričamo o problemima u vezi sa našim matericama?

Jedna stvar je mešanje u žensku intimu i izvrgavanje žena stubu srama, a drugo je konstruktivan razgovor o ženskoj intimi, razgovor o strahovima i neodumicama koje nose ženski zdravstveni problemi i oslobađajući podržavajući razgovor. Znaš li zašto je važno takozvano mešanje u žensku intimu?

Zato što većinu žena strah od socijalnog osuđivanja sprečava da razgovaraju o zdravstvenim problemima sa kojima se suočavaju. Zato što čuvanje te tajne i nemogućnost da to podele sa drugima utiče na njihovo mentalno zdravlje. Zato što većina žena koja se susrela sa nekim problemima koji su se ticali njene materice kaže da je prolaženje samostalno kroz ceo proces bila potpuno pogrešna odluka. I zato što je više od 30% žena imalo negativna iskustva kada je tražilo savet u vezi sa nekim problemom koji se ticao njihovog ženskog zdravlja. 

I ne, ovo nisu nasumični podaci. U pitanju je zvanično istraživanje koje je sproveo brend Libresse u aprilu 2020. godine. U ovom istraživanju učestvovalo je 8000 ljudi, a starosna struktura bila je od 18-55 godina. Isto ovo istraživanje pokazalo je da 60% ljudi smatra da se o ženskim problemima ne priča dovoljno, dok više od polovine žena smatra da bi trebalo započeti konverzaciju na tu temu. Da, u ovo istraživanje bili su uključeni i muškarci, a podaci pokazuju da je muškarcima neprijatno da govore ženskim zdravstvenim problemima, da se plaše da će reći pogrešnu stvar i misle da bi neko njihovo pitanje uvredilo ženu.

za tekstic #pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

Pa hajde da vidimo kojih se to tema i žene stide, a muškarcima je neprijatno da pitaju.

Endometrioza 

Veoma bolne menstruacije, preobilna krvarenja tokom menstruacije i krvarenja između menstruacija, bolovi pri seksualnom odnosu, bolovi pri uriniranju, konstipacija ili dijareja, bol u donjem delu leđa su realni problemi sa kojima se suočava možda baš tvoja drugarica, tvoja sestra, tvoja poznanica ili tvoja devojka.

U pitanju je benigna bolest koja nosi naziv endometrioza. Kada žena ima endometriozu to znači da se delovi unutrašnjeg tkiva njene materice odvajaju i mogu da se nađu tamo gde inače ne bi trebalo da budu – van materice. Oni mogu da se nađu na jajniku, jajovodu, trbušnoj maramici, crevima, bešici, ali mogu čak i da se nađu na plućima. Žene između 25. i 35. godine se najčešće suočavaju sa ovim problemom. Zbog ovog problema mnoge žene suočavaju se sa problemom steriliteta.

Histerektomija

Histerektomiji prethode mnogi problemi poput konstatnog krvarenja i jakih bolova, ogromni miomi na materici, maligni i benigni tumori grlića materice, jajnika, jajovoda. Histerektomija se radi onda kada postoje obilna krvarenja, koja ne mogu da se reše lekovima i raznim drugim intervencijama. Znaš li šta podrazumeva ova operacija?

Histerektomija podrazumeva operaciju tokom koje se odstranjuje materica, a ujedno to može da znači da se prilikom te operacije odstranjuje i grlić materice, kao i jajnici i jajovodi. Jasno je koliko spomenuti problemi koji prethode ovoj operaciji, kao i sama operacija i život posle mogu jako potresno da deluju na jednu ženu. Nakon ove operacije neke žene se osećaju jako tužno, osećaju da više nisu poželjne, neke i prerano uđu u menopauzu.

Menopauza 

Kraj reproduktivnog perioda – najkraća definicija menopauze. Međutim, veoma je opširno to što ova kratka reč sadrži, a to posebno znaju žene koje se trenutno suočavaju sa svim simptomima menopauze. Prvi simptom koji povezujemo sa menopauzom jeste odsustvo menstruacije onda kada smo na to navikli. Simptomi koji se takođe javljaju su učestala krvarenja, odnosno učestalije menstruacije iliti krvarenje između ciklusa na koje smo navikli. U ovom periodu javljaju se i odlivi, talasi vrućine, noćno znojenje, nesanica, bolovi u zglobovima, nepravilan krvni pritisak, depresija, ne tako dobra koncentracija, uznemirenost, suvoća vagine i na kraju krajeva poremećaj libida.

I da, znamo – menopauza je prirodan proces starenja, ako tako možemo da ga nazovemo. Ali, to nije razlog da ne razgovaramo o tome kako se žene osećaju u tom trenutku i pružimo im podršku u tim danima.

Vantelesna oplodnja 

Mnogi parovi koji planiraju začeće, a koji to ne uspevaju da postignu prirodnim putem okreću se drugim metodama. I dok dođu do vantelesne oplodnje ima mnogo stadijuma. Naša sredina je stigmatizovana i mnogi će naravno ne tako blagonaklono gledati na celu tu priču. I zato će ti parovi, a posebno žene koje prolaze kroz proces vantelesne oplodnje ćutati o tome, gutati knedle kada ih neko pita nešto u vezi sa tim i plakati u svoja četiri zida. Nemogućnost da sa nekim iskreno popričamo o svemu što nas muči i o svemu kroz šta prolazimo utiče na sve delove našeg bića i duše. 

“Ne želim da imam dete”

Osuđivanje sa kojim se suočavaju žene koje ne žele da imaju decu je ogromno. Zato žene koje istinski ne žele da rađaju i jednostavno ne žele da imaju decu bivaju na stubu srama ukoliko se i usude da o tome govore. Zato mnoge žene koje su se na ovaj korak usudile ne žele da pričaju o tome, jer ih je stid. Vrlo je verovatno da mnoge žene ostaju u drugom stanju zbog pritiska okoline. Želimo da kažemo – sasvim je u redu ukoliko ne želiš da imaš dete. I tu stavljamo tačku. Svako ima pravo na izbor. 

Ako si se nekada zapitala ili zapitao kako to sve izgleda iznutra, onda bi trebalo da pogledaš sledeći video. I da – treba da ga pogledaš i važno je da ga pogledaš jer ćeš nakon njega iz sasvim drugog ugla posmatrati sve ono o čemu govorimo. I nemoj da ti bude neprijatno, sve je slikovito opisano. 

Zašto su važne #pričeiznutra? Libresse je pokrenuo ovu kampanju zato što želi da razbije tišinu kojom smo prikriveni i zato što veruje da ako delimo istinu o našim iskustvima i našim telima, manje će biti prostora za strah i bolje će nam biti. 

Ne prolaze sve žene kroz isto iskustvo, naše materice nisu iste, svaka priča svoju priču. Sve te priče su jedan ogroman TABU, od kojeg se skrivamo, koji zanemarujemo kao da ne postoji, zbog kojeg nam je neprijatno. Da, i nama ženama, ali i muškarcima. Ženi treba ženska podrška, ali treba joj i muška. Da bismo dobili podršku i u ovom segmentu moramo da srušimo tabue koje je prekrila tišina. 

Libresse te poziva da progovoriš i tako pomogneš onim ženama koje se sada suočavaju sa problemima koje si ti možda prevazišla već ili trenutno prolaziš kroz slično iskustvo.

Tvoja priča će možda pomoći nekoj drugoj ženi, koja je slična tebi, koja je uplašena kao što si ti bila uplašena, koja ne zna šta je čeka, koju guši težina ćutanja i koja nema sa kim da priča, koju je stid i koja je tužna. Svoju priču podeli na društvenim mrežama i iskoristi hashtag #pričeiznutra. Došlo je vreme za razbijanje tabua. 

Naše vulve, vagine i materice ne postoje samo tokom menstrualnog ciklusa i retko kada su jednostavne. Znaš li koliko žena koristi uloške ne samo tokom ciklusa? Libresse je jedan od retkih brendova koji istinski razume žene, jer osmišljava proizvode, odnosno uloške koji su specijalno dizajnirani ne samo za period, već i za druge ne tako prijatne ženske periode, nastale zbog različitih stanja. 

libresse 2 #pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

Ovo je samo jedan od načina na koji Libresse pokazuje da razume žene ne samo spolja, nego i iznutra. Sve ono što je skriveno treba da bude otkriveno, sve ono što se prećutkuje treba biti tema razgovora, sve ono što se ne vidi treba da se obelodani! Samo kada budemo razumeli sve to što je iznutra, samo tako ćemo pokazati da brinemo o ženama.

Sve žene koje su prolazile ili koje prolaze kroz teške periode i koje imaju problema sa ženskim zdravljem  tihi su heroji svog života. Hajde da zajedno ovaj svet učinimo boljim mestom za život, hajde da se na dnevnom redu nađu i teme zbog kojih nas je sramota i koje nam izazivaju neprijatnost, hajde da pokažemo da smo osećajni samim tim što ćemo prevazići nepotrebne tabue i na taj način svojim razumevanjem i podrškom učiniti da se sve žene osećaju bolje i da lakše prolaze kroz izazovne periode. 

Jelena Manojlović

Comments