Možete li zamisliti život bez utjehe, ramena za plakanje, iskrenog smijeha? Prijatelj je netko tko zna sva tvoja raspoloženja, koji osjeća kada ti je potreban, osoba koju nazoveš u tri ujutro, a ne očekuje ništa zauzvrat. Prijatelj je osoba koja zna sve o tebi, i unatoč tome te bezuvjetno voli. Ima li ljepše stvari?

sika1 Prijatelj: Osam slova koja sreću znače

Tajne su tajne s razlogom, čuvaj ih

Jedna od najbitnijih grana u životu je prijateljstvo, kao što važnost pridajemo zdravlju i ljubavi, prijateljstvo je također bitan aspekt naših života, a da toga, možda, i nismo svijesni. Najljepši odnos, uz onaj ljubavni pun povjerenja, je prijateljski, ako je iskren, naravno. Složit će se mnogi, iskrenog prijatelja teško je pronaći, ali još teže i zadržati. Nije lako otvoriti dušu, pričati o svojim manama, osobnim problemima, slabim točkama, ne znajući hoće li ta osoba to prenijeti ostatku grada i pretvoriti te u glavnu temu trač-partija na popodnevnim kavama.

slika236 Prijatelj: Osam slova koja sreću znače

Budi svoj i dopusti drugima da budu

Džim Morison (Jim Morrison): “A friend is someone who lets you have total freedom to be yourself.”

Prijatelji se ne mijenjaju kao čarape, prijateljem ne smatraš osobu koja te taj dan usrećila i nije nazvala idućih tjedan dana, prijateljstvo se gradi mjesecima, godinama, kroz cijeli život.

Prijateljem nazivaš puno ljudi, ali istim smatraš samo par osoba zar ne? Tu ubrajaš jednu ili dvije osobe, ako si sretan, tri, koje će te bezuvjetno voljeti i cijeniti, koji neće biti ljubomorni zbog tvoga uspjeha, već te ohrabrivati da budeš bolji i ustrajniji, neumorno slušati tvoje probleme, ako treba 20 puta u mjesecu pomno proći detaljnu analizu ponašanja tvog dečka, koji nikada neće biti dovoljno dobar za tebe – jer nijedan nije. Prijatelji su dragulji života, ogledalo nas samih, obitelj koju sami biramo i zato odbacite predrasude prema ljudima i pustite razum da odabere, a srce da potvrdi.

Kada smo istinski sretni i kada tu sreću želimo podijeliti s prijateljima tada ta želja proizlazi iz našeg srca, a ne iz našeg ega. Usprkos tome, svi smo se barem jednom susreli sa osobama koje će se hvalisati ne bi li dobili odobrenje ili divljenje okoline, želeći da se mi osjećamo loše u vezi samih sebe, a sve zbog njihovog manjka samopouzdanja. To je primjer nezdravog prijateljskog odnosa, iz kojega ne možete izvući ništa dobro već očekivati puno boli i prolivenih suza, stoga ga treba sasjeći što prije.

Postoji li recept za dobro prijateljstvo? Postoji! Slušaj sebe, svoj razum i instinkt, ali i prihvati prijateljeve savjete, ne očekuj stalna odobrenja svih svojih postupaka, već budi spremna na grdnje i kritike (one dobronamjerne, naravno),  jer dobar odnos nije samo onaj u kojem su sve strane zadovoljene i sretne dok slušaju ono što žele čuti i žive u zabludi da je svaki njihov postupak odobren s druge strane. Prijatelja ne pokušavaj promijeniti, prihvati ga takvim kakav je i podstiči njegove kvalitete kako bi napredovao u sjajnu osobu. Budi mu roditelj kada je potrebno, sestra, anđeo čuvar i psiholog. Voli prijatelja bezuvjetno i biti ćeš voljen istom mjerom.


Matea Kutija je studentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, izrađuje nakit i crta, voli pisanje, smijeh i pozitivne ljude, najveći je ljubitelj čaja i vječni perfekcionista, a život ne bi mogla zamisliti bez obitelji i prijatelja. Skuplja nepotrebne stvari i stare časopise, a iz takta je najbolje izbace klišei, nepravda i naporni ljudi.

Comments