Ovo je prvi deo teksta iz tri nastavka “Princ na belom konju”. Drugi deo pročitajte ovde.

  • Užasavaš se pomisli na još jedno solističko leto?
  • Poljubila si ne-zna-se-koliko žaba nadajući se da će se pretvoriti u princa?
  • Veze koje si imala su se neslavno završile jer se tvoj princ brzinom svetlosti pretvorio u žabu?
  • Možeš se sresti na svakoj boljoj žurci, ali se sa nje obično vraćaš sama?
  • Ponekad se osećaš kao Bridget Jones?
  • Speed dating: seen it, done it, don’t want to do it again?

Da li se prepoznaješ u nekoj od ovih tačaka i dosta ti je toga? Onda si na dobrom mestu! Postani svoja Dobra Vila i kreiraj vezu svojih snova. Kako?! Nastavi da čitaš i saznaćeš.

Moram prvo ovo da ti ispričam… Razgovaram nedavno sa jednom divnom, mladom, pametnom, zgodnom, duhovitom, sposobnom, komunikativnom i single prijateljicom na mušku temu. Pokušava po N-ti put da me ubedi da u ovom gradu nema “noramlnih” muškaraca. Moja prva (neizrečena) reakcija je: “Normalan? Da li je to sve? Šta bi sa Princem na Belom Konju?” A prva sledeća (izgovorena): “Definiši ‘normalno’!”

Ogromne perfektno našminkane braon okice trepnuše nekoliko puta, “Lancome trepavice” nam podariše osvežavajući talas vazduha kroz klub u kome smo sedele, ali odgovora ne beše. Naravno, ako ne računam jedno dugačko: “Paaaa… kako to misliš?” i ponovljeni elaborat kako ja ne razumem. Moguće je da zaista ne razumem. Prolazeći ulicom, sedeći na koncertu, klubu, kafiću ili bilo gde, većina muškaraca koje srećem mi izgledaju prilično normalno… Mora biti da je do mene…

Let’s try it different way, darling.

Molim da se prvo odgovori na sledeće pitanje, koje postavljam najblažom i najljubaznijom mogućom intonacijom: “Šta ti u stvari hoćeš?”

Svesna sam činjenice da je to jedno od najtežih pitanja, ali treba pokušati. Mi uglavnom znamo šta nećemo, zato to i dobijamo. Za sada je sasvim dozvoljeno da svoju “ja neću” listu koristiš kao polaznu tačku, s tim da ono što nećeš preformulišeš u ono što hoćeš. Na primer, “neću više da budem sama” postaje “imam vezu sa muškarcem mojih snova”. I tako sa svim ostalim “neću da…”

Evo zbog čega je to neophodno.

Zamisli sledeću scenu – Ideš tako jednog lepog shopping dana Knez Mihajlovom, kad odjedom – PUF! Stvori se pred tobom Dobra Vila, sa svim primerenim atributima i čarobnim štapićem, spremna da ispuni svaku tvoju želju, koja se odnosi na tvog Normalnog Princa. Šta sad? Šta ćeš da joj tražiš?  “Molim Vas jednog normalnog muškarca? Ili Princa na Belom Konju?” Nažalost, sa tako globalnim opisom, naša draga Vila ne može da učini baš ništa. Kao ni konobar kome tražiš da ti donese “nešto lepo”.

Uporedi to sa kupovinom cipela. Verovatno ih kupuješ po principu “ljubavi na prvi pogled” i brzinom svetlosti pretražuješ u bazi podataka prigodne argumente zbog čega su ti upravo te cipele neophodne. Rezultat: uskoro konstatuješ da ti je potreban novi orman za cipele, a ti još uvek nemaš šta da obuješ uz one divne kapri pantalone. Zar ne bi bilo lagodnije da znaš šta tražiš. Baletanke? Espadrile? Sandale? Za muški svet važi isti princip. Nije uopšte romantično, ali tako je (nažalost).

Drugim rečima, moraš da znaš šta želiš da bi to mogla da dobiješ. Da-daa. Jasne specifikacije su dosadne, ali praktične. Ako te pitaju šta želiš kao poklon za rođendan, a ti ne znaš šta bi rekla osim “nije važno” ili “nešto lepo”, velika je šansa (ili rizik) da dobiješ poklon kome ćeš jedva naći mesta i u špajzu. Zato, smisli šta želiš!

Nešto otprilike ovako pasuje u “Profil Princa na Belom Konju” (lepše mi zvuči nego “normalan muškarac”).

Da uzmemo jedan model: visok, zgodan, široka ramena, uski kukovi, mišićav (umereno), kovrdžva tamna kosa, plave oči, duge, tamne trepavice. Izražena vilica, lepi, pravilni beli zubi, lepe ruke sa dugačkim prstima i negovanim noktima. Perfektno i sa stilom obučen. Obrazovan, dobro plaćen posao, dobra kola, pitom karakter, pomalo avanturista, koliko da ne bude dosadno, šmekerski pogled, dobar ukus, odmereni pokreti i pravi naglasak čine sliku kompletnom. Da, skoro kao da je sišao sa platna romantičnog filma koji je probio sve bioskopske rekorde.

OK. Njega smo definisali. Koriguj gde je potrebno.

Međutim, postavlja se pitanje – da li je definisanje profila “Princa” kao prvi korak pravi redosled stvari? To bi bilo isto kao kada bismo definisali cipele, umesto da počnemo od određenog stila, kako bismo mogli da odredimo stajling. Zbog toga je bolje da počneš od početka, odgovorom na sledeća pitanja: “Ko si ti? Šta se uz tebe slaže? U čemu se najbolje osećaš? Kako (želiš da) izgledaš?” Cipele su ipak samo detalj u odnosu na ceo stajling, ma koliko im mi važnosti pridavali. Moraš da počneš od opštih kategorija, jer ni jedan dobar stilista ne počinje od detalja, pa makar to bile i cipele. Moraš da definišeš “big picture” da ne bi upala u zamku onih prepoznatljivih sirotica koje misle da su “Prada cipelama” rešile problem stila.

Moram da priznam da je ovaj deo malo kopleksniji i zahteva drugi način razmišljanja. Kompleksniji, utoliko što to do sada nismo vežbali, niti nam je iko pokazao kako se to radi. Pogotovo kada se radi o kreiranju sopstvene idealne veze.

U svim bajkama koje su nam čitali i filmovima koje smo gledali pojavljuju se neki zgodni momci i devojke, a sve priče se završavaju venčanjem ili bar veridbom… I tako su dugo i srećno živeli… Međutim – šta je bilo posle? Šta ti hoćeš da bude posle? Kako hoćeš da ti život izgleda? Šta očekuješ da tvoj Mr. Charming isporuči?

Kakvu vezu želiš? Ili nisi uopšte o tome razmišljala? Ne čudi me. No, evo šanse da to sada uradiš.

Znači, početno i krucijalno pitanje je: Kako izgleda tvoja idealna veza? Da li si u njoj opuštena i slobodna? Koji su njeni osnovni sastojci? Da li su to možda poverenje prijateljstvo, poštovanje i podrška sa neophodnom dozom romantike? Humor? Profesionalna podrška? Ili nešto sasvim drugo? Naravno da je sve moguće. Nadam se da nisi zaboravila: Dobra Vila stoji ispred tebe spremna da ti isporuči “Vezu Tvojih Snova”. Samo nastavi da čitaš i videćeš kako da ga svojom “pletenicom Zlatokose” dovučeš u svoju kulu. Počni sa slikom svoje perfektne veze, tj. sa svojim Snom.

Od sna do jave

Ne, draga moja, nećemo se baškariti među javom i međ’ snom i sanjariti, nego ćemo na posao. Ako zaista želiš da kreiraš vezu svojih snova, neophodno je da znaš kako ona izgleda.

Uzmi jedan list blanko papira i olovku, udobno se smesti, pusti svoju omiljenu muziku i uzmi pićence i kreni. Napiši sve ono što očekuješ od svoje idealne veze. Opiši je, ali konkretno. Zamisli da praviš reklamni spot. Kako izgleda jedan običan idealan dan? Šta ti radiš? Šta On radi? Šta radite zajedno? Kako to izgleda? Kako se pri tom osećaš? Zapiši sve. Da, čak i to da on uredno i strpljivo čeka da prestane opsada kupatila i sa osmehom te dočekuje, diveći se kako si lepa u izbledelom bade mantilu… Zapiši sve što ti padne na pamet i što opisuje tvoju idealnu vezu.

Ne dozvoli da te ometaju unutrašnji glasovi, koji te upozoravaju da budeš “realna”. Opiši kako tačno izgleda tvoje “…i tako su dugo i srećno živeli…” Ne brini, to nikome nećeš morati da pokažeš i ne moraš da se unapred brineš zbog bilo čijeg komentara. Ali pazi! Opiši svoju idealnu vezu, a ne Muškarca Tvog Života, Princa, ili bilo koje biće. Ne opisuj njegove (spoljne) karakteristike. Kasnije ću ti objasniti zašto. Opiši kako se osećaš kada te zagrli, dok igrate, spavate, šetate, idete na pijacu… kako reaguješ kada te pozove itd, ali ne opisuj njegove ruke, glas ili figuru. I svakako ne opisuj njegova kola, kuću, odelo ili eventualna zvanja i titule. Može da ti se učini neobičnim i kao skok u nepoznato, ali učini to. Nemoj previše da razmišljaš, samo piši. Kao da je olovka čarobni štapić i kao da je moguće sve što budeš opisala.

Gotovo?

Kako ćeš znati da si opisala “prave stvari” i na pravi način? Jednostavno proveri! Kako? Zatvori oči i “pusti film” koji si upravo kreirala. Svaka situacija na koju se nasmešiš je “dobra”. Ako ne – pogrešna je. Precrtaj je i napisi novu i snimi novi kadar. Ako priča koju si na kraju opisala i njoj pripadajući film prouzrokuje veliki osmeh i ako se dobro osećaš, znači da je prava. O, da! Ne obaziri se na to šta bi tvoja mama, sestra ili prijateljica rekla na tvoju priču tj. film. To je tvoja veza koju si upravo kreirala i niko nema pravo glasa.

Obrati pažnju! Može da se desi da iza ugla vrebaju zle veštice… O njima ćemo sledeći put. U međuvremenu, uživaj u svojoj kreaciji i obrati pažnju na pozitivne promene koje će se desiti.


NevaRajkovic Princ na belom konju: Ljubljenje žabaNeva Rajković je konsultant za ljudske resurse, predavač i sertifikovani kouč. Član je Holandske kongregacije profesionalnih kouča (NOBCO) i Evropskog saveta za mentorstvo i koučing (EMCC). Učestvovala je u velikom broju projekata u oblasti poslovnog konsaltinga, razvoja lidestva, rukovođenja promenama i implementacije HR informacionih sistema. Kreirala je i učestvovala u kreiranju različitih materijala za edukaciju iz oblasti ličnog i organizacionog razvoja, kao i postavila metod “Arhitekture liderstva”© za ostvarivanje maksimalnog efekta programa liderstva i ličnog razvoja kadrova u kompanijama. Već 25 godina živi i radi u Holandiji.

Comments