Hteli ste da verujete u bajku, ali pošto se bajke završavaju u najsrećnijem trenutku i nikada ne govore o tome šta je bilo posle, dobili ste ono iza hepienda – nastavak realnog života, posle dramatičnog osvajanja svog princa. Pomešalo se tu nekoliko bajki, kao što je ona sa princem žapcem, usnulim i začaranim lepoticama i zverima i ispalo je sasvim groteskno. Ljubeći žabu, uporno nastojeći da je poljupcem prave ljubavi pretvorite u princa ili vratite u život, u sledećoj transformaciji dobili ste zver, ali ste ostali začarani, jer ste tvrdoglavo rešili da se držite romantičnih iluzija i da budete princeza. Ovako ili onako, vi jeste glavna junakinja u svojoj priči, ali može se desiti da nikada ne izađete iz zamka, da ostanete zaključane, da nikada niko u vama ne prepozna nosioca kristalne cipelice i da samo nastavite da hranite guske i miševe, čistite, ribate i služite. 

Uspavane princeze u bajkama spavaju snom koji je izazavan – one su otrovane, pakošću i ljubomorom moćnih veštica, a ljubav ih vraća u život. Kada je muškarac žrtva čarolija, on je obično pretvoren u nešto ružno i gadno, ali kad ga žena zavoli takvog kakav je, kad vidi u njemu njegovo srce i dušu, čarolija nestane i on se vraća sebi. Motiv spasavanja ljubavlju se stalno ponavlja, u ovoj ili onoj varijanti, sa mnogo romantičnog ukrašavanja i dramskih obrta. 

Ali, poruka je istinita – ljubav spasava. Kad odbacite velove iluzije i romantična očekivanja, neizbrušena i hrapava površina i dalje je kristal. Samo, vi ste hteli svetlucave kristale u svojoj kruni, na nakitu oko svog vrata i prstenu na svojoj ruci, jer to je oprema za princezu. To je zamka materijalnog sveta, onog površinskog, kojim vlada ego – a on želi da bude viđen, uvažen, slavljen, obožavan, želi da zadivi i zaseni. Ono duboko u vama, stvari duše, duha, unutrašnjeg života, one su začarane i uspavane, a buđenje poljupcem ljubavi je inicijacija u novi život, u kome otkrivate sebe, takve kakvi ste, u kome pronalazite ljubav prema sebi i istinsko staranje o svom životu, u kome stavljate sebe na prvo mesto.

Comments