Slavni francuski modni fotograf Patrick Demarchelier preminuo je u 78. godini, iza sebe ostavivši radove koji će se pamtiti generacijama. Demarchelier je bio poznat po tome što je sarađivao sa najuspešnijim modelima na svetu, kao i po tome što je bio lični fotograf princeze Diane.

Patrick Demarchelier je započeo svoju karijeru u Parizu sa samo 20 godina. U početku je radio kao asistent Henriju Cartieru Bressonu, dok mu je vrata fashion sveta otvorio cenjeni fotograf Hans Feurer, zbog mu se karijera vinula u nebesa.

Demarchelier je počeo da fotografiše za američki Vogue 1975. godine, dok je prvu naslovnu stranu za ovaj magazin uradio samo dve godine kasnije. Jedna od njegovih najprepoznatljivijih naslovnica definitivno je ona iz 1989. na kojoj vidimo Madonnu sa psom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели info@demarchelierfineart.com (@patrickdemarchelier)

Ta godina je bila veoma važna za Patricka i njegovu karijeru, jer je njegov rad bio predstavljen u inauguracionoj publikaciji American Photographer Master Series, zatim postavši lični fotograf princeze Diane i time zauzeo mesto jedinog fotografa kraljevske porodice koji nije bio Britanac.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели info@demarchelierfineart.com (@patrickdemarchelier)

U saradnji sa fotografkinjom Grace Coddington, Patrick Demarchelier je kreirao pojedine najčuvenije fotografije svih vremena. U pitanju je serija pod nazivom Surf’s Up i Summer’s Bare Necessities, koji je rađen za britanski Vogue sa modelima Cindy Crawford i Naomi Campell. Ideja koja je stajala iza fotošutinga je bila ta da se modeli prikažu u fensi odeći, ali sa kojima će čitaoci moći da se povežu.

Zatim je usledilo fotografisanje svih modela koji su bili na naslovnim stranama ili sarađivali sa Vogueom – za proslavu 100. godišnjice od osnivanja magazina.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели info@demarchelierfineart.com (@patrickdemarchelier)

Pored ovoga, Patrick je sarađivao sa mnoštvom vrhunskih magazina poput Harper’s Bazaar, Elle i Rolling Stonekao i sa velikim brendovima, pomažući u kreiranju marketinških kampanji za Dior, Chanel, Yves Saint Laurent, Tommy Hilfiger i Carolina Herrera.

Comments