Doživeh 46. rođendan, što je postignuće. Mojoj bliskoj prijateljici to, recimo, nije uspelo. Odustala je pre nego što je ušla u pristojno doba života i to prošle godine, baš negde u vreme mog okruglog rođendana.

Ostavila mi je rođendanski paket, koji ću otvarati dok sam živa. U njemu je samo poruka o tome da sam doživela još jedan rođendan. Ako mislite da to i nije bogzna šta, onda ste verovatno još uvek u nepristojnom uzrastu, nižem od 35. Za mladost je karakteristična ta vrsta arogancije – ne pada joj na pamet da će proći, a što je starija sve se više produžava.

Tako da, kad neko umre u mojim godinama, on je umro mlad, a kad neko hoće da rodi dete, on je mator. Kad se neko zaljubi u pristojnom uzrastu, kažu da ga drma kriza srednjih godina, iako on oseća da se baš podmladio.

Srednje doba je klackalica u ravnoteži. Malo adrenalina treba da prevagneš ka mladosti, a isto tako malo nečega gurnuće te ka starosti. Još uvek možeš da postigneš sve za čim težiš, da doživiš veliku ljubav i poslovni uspeh, a isto tako možeš da se prevrneš u grob, dok kažeš klackalica.

article 2010115 0CD31AD3000005DC 157 468x583 Pristojan broj 46

Sve je drugačije kad više nisi mlad i lud. Jer ludost možeš da zadržiš do kraja, ona nije ograničena brojem godina

U poslednjih nekoliko decenija, srednje doba je vrlo kritičan uzrast. Hoću da kažem, već pola života slušam da sve više mladih ljudi umire, a sad vidim i da je to potpuno tačno. Pogledajte godišta na umrlicama, ako imate petlje.

Ali, ako preživite pedesetak, dobre su šanse da ste pretekli i da ćete poživeti još par decenija.

Eto o čemu ću razmišljati još nekoliko narednih rođendana, ako budem imala sreće i ludosti, kao do sada.

Živela!


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments