Nepal je dugo bio zatvoren za strance, a granice je otvorio tek 1951. godine. Nalazi se između dve najmnogoljudnije zemlje sveta Kine i Indije, i dok ove dve zemlje beleže stopu privrednog rasta Nepal je, zajedno sa Butanom, najsiromašnija zemlja sveta.

U ovoj zemlji 90% ekonomije čini poljoprivreda, a Nepalci, ako uopšte imaju posao, zarađuju u proseku dva dolara dnevno.

nepal Produhovljeni krov sveta: Nepal

Prelepa priroda i izraženo siromaštvo stanovništva

Fascinantna je i činjenica da ako se ikada nađete u poseti ovoj zemlji možete zaboraviti na korišćenje mobilnog telefona, jer ova zemlja nema sklopljeni ugovor o romingu ni sa jednom drugom zemljom.

Prvo šta vas čeka kada stupite na tlo Nepala jeste da na licu mesta izvadite vizu, srećom procedura je brza, potrebni su vam pasoš, dve fotografije i oko tridesetak dolara, pa upoznavanje sa najvišom državom sveta može da počne. Posle graničara očekuju vas taksisti i nosači prtljaga koji će i najteži kofer da nose neverovatnom lakoćom.

Put do centra grada od aerodroma u Katmanduu (najveći grad Nepala) verovatno će se odužiti zbog lošeg stanja puteva, jer u ovoj zemlji asfaltne podloge traju veoma kratko i vek im je samo nekoliko meseci.

01342 nepal bungamati buiten plein Produhovljeni krov sveta: Nepal

Jedna ulica u Nepalu

Na ulicama vlada neopisiva buka i gužva i zapitate se kako sve funkcioniše, a odgovor se ne nazire. Najbolji način da upoznate grad jeste da iznajmite tricikl. Živopisnim bojama obojene rikše sa dodatnom opremom idealno su sredstvo za provlačenje uskim i zgusnutim ulicama neobičnog grada. Pored rikši, najčešća prevozna sredstva su bicikli i automobili.

U glavnom gradu Nepala ulica predstavlja životni prostor i to u svakom smislu, jer se na njoj prodaju razne namirnice, pere se rublje, čiste cipele, spava… Osim ljudi koji ulicu koriste kao životni prostor, zatim za prolazak rikši i bicikli, ona predstavlja i odlično mesto za odmor svetih krava, kao i pasa lutalica na koje se gleda blagonaklono. Ponekad i previše, jer svaki vaš upućen pogled biće propraćen čuđenjem i znatiželjom.

Još jedan od izazova ove zemlje jeste kako odabrati adekvatnu garderobu za Nepal, jer iako je klima suptropska, bude veoma hladno. A još se više zbunite kada vidite stanovništvo koje uprkos hladnoći ne nosi čarape i hoda samo u japankama.

nepal 2 Produhovljeni krov sveta: Nepal

Pored suptropske klime prisutna je i hladnoća, a stanovništvo nosi samo japanke zbog velikog siromaštva

Zanimljivi podaci su i da je 50% populacije ove države mlađe od 21 godinu, a jedina razlika između odraslih i dece jeste u načinu plaćanja, jer deca zarađuju upola manje. (Što bi bilo dolar dnevno!)

nepal 1 06 Produhovljeni krov sveta: Nepal

Razlika između dece i odraslih je u načinu plaćanja za njihov rad, a veoma je prisutna niska stopa obrazovanja ili totalno odsustvo istog

Nepal je prepun iznenađenja na svakom koraku, pa tako i što se religije tiče. Najzastupljenije su hinduizam i budizam.

Većina hramova je pod zaštitom UNESCO-a i predstavljaju remek-dela hinduističke religije.

nepal3 Produhovljeni krov sveta: Nepal

Pogled na svetilišta u gradu Katamanduu

U gradu se nalazi i najveća budistička stupa na svetu Budanat (Boudhanath), sakralna građevina bez prostorija koja simbolizuje Budino učenje i četiri elementa (vodu, vatru, vazduh i zemlju).

Pašupatinat (Pashupatinath) je hinduističko svetilište na reci Bagmatina gde se spaljuju preminuli. Poseban plato namenjen je članovima kraljevske porodice.

nepal 1 07 Produhovljeni krov sveta: Nepal

Najimpozantniji hram u Nepalu

Nepal je veoma zanimljiva zemlja, bogata geografskim raznolikostima, duhovnošću i religijom. Da li ste dovoljno hrabri i željni avanture da posetite ovu neobičnu zemlju?


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments