Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

U ekskluzivnom pred-festivalskom terminu, gledamo jednu od najznačajnijih balerina današnjice, po prvi put u Beogradu. Istovremeno velika zvezda klasične i savremene igre, ali i enfant terrible svetske plesne scene, Parižanka – Silvi Gilem (Sylvie Guillem), stiže sa predstavom “PUSH”. Radi se o produkciji londonskog Sadlers Vels teatra u kojoj ova najveća baletska diva našeg vremena scenu deli sa čuvenim britanskim igračem i koreografom – Raselom Malifantom(Russell Maliphant). Predstava “PUSH” je jedna od najnagrađivanijih plesnih produkcija prethodnih sezona, između ostalog ovenčana i britanskom nagradom Lorens Olivije. Po londonskom “Times”-u radi se o “emotivnom sudaru dva plesna genija”.

Beograd, Opera Madlenianum| 28. i 29. mart 2012.

Nacionalna plesna kompanija iz Madrida otvara 9. Beogradski festival igre u Sava Centru. Pre šest godina, predvođena koreografom Načom Duatom (Nacho Duato), ova trupa je donela preokret festivalu i predstavila novu igru beogradskoj publici. U Beograd ponovo stižu u sezoni kada su u centru plesnih očekivanja, predvođeni novim direktorom Hozeom Martinezom (Jose Martinez), zvezdom Baleta pariske Opere, ali i hrabrom rukom najboljih mladih koreografa kojima je upravo Martinez širom otvorio vrata. Postavkom “U tranzitu”, beogradskoj publici će se po prvi put predstaviti sjajna Anabel Lopez Očoa (Anabelle Lopez Ochoa). Ona smelo istražuje mentalno stanje uma kakvo obuzme ljude kada se nađu u neodređenom javnom prostoru, pod specifičnim intenzivnim svetlom. Lud ritam i inteligentan humor donosi i “Ludak koji hoda” na muziku Ravelovog (Rafael Hernández) “Bolera”, a u koreografiji izuzetnog Johana Ingera (Johan Inger), dok je novo ostvarenje “Suviše blizu” koreografa Alehandra Seruda (Alejandro Cerrudo) koji je već nekoliko godina stalni koreograf čikaške kompanije Hubbard Street Dance, inspirisano otrovnim i intimnim klavirskim solo komadima Filipa Glasa (Philip Glass), a već ovenčano mnogobrojnim nagradama.

Beograd, Sava Centar | 31. mart 2012.

A Jacoby Pronk 06 Program: Beogradski festival igre

Džakobi i Pronk

Vip poziva jednog od naših najzanimljivijih igrača i koreografa srednje generacije – Lea Mujića, da predstavi deo svoje evropske i svetske plesne priče publici u Srbiji. Program koji izvodi slavni američko-holandski dvojac Džakobi i Pronk (Jacoby and Pronk), podrazumeva dva komada koje potpisuje Mujić, oba premijerno prikazana na prestižnoj američkoj plesnoj smotri – Džejkobs Pilou festivalu, ali i nove naslove Alonsa Kinga (Alonzo King), Icika Galilija (Itzik Galili), Aleksandra Ekmana (Alexander Ekman), Anabele Lopez Očoe, Maura Bigoncetija (Mauro Bigonzetti)…

Dru Džakobi (Drew Jacoby) i Rubinald Pronk (Rubinald Pronk), zajedno sa drugim poznatim igračima – oformili su trupu nedavno, nakon vrtoglave karijere u najboljim baletskim kompanijama. U Beograd dolaze po prvi put, u sezoni u kojoj je postalo gotovo nemoguće pronaći slobodan termin u njihovom kalendaru. Događaj podrazumeva i uručenje posebnog priznanja “Vip poziva”, koji se ove godine po drugi put realizuje, ima za cilj da svake godine u Srbiju “vrati” po nekog našeg plesnog umetnika koji živi i radi u inostranstvu. Uručenje plakete Vip poziva biće 4. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Novi Sad, SNP | 1. april 2012.

Beograd, Narodno pozorište | 4. april 2012.

Zrenjanin, Narodno pozorište | 5. april 2012.

Liquid Loft je mlada trupa okupljena oko nekoliko plesnih istomišljenika, sa jasnom idejom bavljenja i tumačenja savremenih fenomena i novih tehnologija. U Beograd dolaze sa predstavom “Glava koja govori”, svojevrsnoj satiri o društvenim mrežama i Twitter-Tube-Facebook generaciji. Zakoni onlajn sveta, besmisleni likovi, praćenje individualnih sudbina, lažni profili, osećanje pripadnosti ili potpuna otuđenost, otkrivanje ili samoizlaganje… Koreograf Kris Haring (Chris Haring) je višestruko nagrađivani majstor fizičkog teatra, koji ovom postavkom iznosi zanimljive stavove o današnjem internet svetu…

Beograd, Beogradsko dramsko pozorište | 3. april 2012.

Sudeći po nastupima na najboljim scenama i festivalima u svetu, kao i prisustvom u svetskoj literaturi i publikacijama koje se bave savremenom plesnom produkcijom i njenim predstavnicima, Emanuel Gat (Emanuel Gat) je, zapravo, istinska zvezda današnje pozornice. Poznat kao kreator novog teatra pokreta, on vešto kombinuje nadaleko hvaljenu izraelsku školu savremene igre i šmek francuskog juga, gde je sedište njegove plesne kompanije. Miljenik beogradske publike i jedan od inicijatora našeg festivala, predstavlja najnoviju produkciju “Precizni uglovi” nastalu po porudžbini Venecijanskog bijenala. Rukopis snažan i prepoznatljiv, kao diktat plesnog trenda kakav nameće ovaj zanimljivi koreograf koji osim za igrače svoje kompanije, sve češće potpisuje naslove za Balet Ženeve i Balet pariske Opere. Kritika beleži “….ako želite da otkrijete budućnost igre, pogledajte pažljivo Emanuela Gata…On je senzacija najboljih pozorišnih scena.”

Beograd, Atelje 212 – velika scena | 5. april 2012.

Kompanija Josija Berga (Yossi Berg) i Odeda Grafa (Oded Graf) uspešno deluje na dve plesne adrese, u Centru Suzan Delal u Tel Avivu i u Kući igre u Kopenhagenu. Između dva nova naslova iz njihove putujuće radionice koju karakteriše klasični montipajtonovski stil, bilo je teško odlučiti se za jednu predstavu. Tako nam se ovi izuzetni koreografi, sa dugim plesnim stažom u londonskoj trupi DV8, predstavljaju sa celovečernjim komadom “Izgubljena životinja”, a  već sledeće večeri igraju komad “4 muškarca, Alisa, Bah i jelen”. Inteligentan humor crne fantazije, za publiku koja preferira igru koja se naslanja na životna iskustva i tehnike dramskog teatra, naginjući ili čak prevazilazeći najzanimljivija pozorišna ostvarenja.

Beograd, Beogradsko dramsko pozorište – velika scena | 6. april 2012.

Beograd, Beogradsko dramsko pozorište – velika scena | 7. april 2012.

Terra incognita našeg vremena. Sagledavajući grubo 96% poznatog svemira, tamna materija utiče na brzinu, strukturu i evoluciju galaksija, iako njen sastav ostaje misterija. Sav potencijal svojstven prisustvu nepoznatog, osvetljen je ovom kreacijom. “Tamne materije” je naziv komada čudesne koreografkinje i sledbenice Vilijama Forsajta (William Forsythe), Kristal Pajt (Crystal Pait). Njena trupa Kidd Pivot deluje u Frankfurtu i u Montrealu, a predstava nastala po narudžbini Venecijanskog bijenala, govori o večitoj fascinaciji nevidljivim silama, i to u dva čina. Prvi je sazdan od pozorišne fabule, predvođen rukom nevidljivih lutkara koji pokreću ili podrivaju priču svojim izmišljotinama, a drugi nudi čistu igru i poziv publici da odluči o načinu na koji posmatra i tumači rasplet. “Jedna od onih retkih i predivnih predstava koje ne samo da donesu posebno veče u pozorištu, nego istovremeno ponude i intelektualnu provokaciju koja napaja duhovni dijalog još dugo nakon kraja.” (The Star Tribune)

Beograd, Opera Madlenianum | 8. april 2012.

Kada su pre četiri godine dali termin za 9. Beogradski festival igre, činilo se da nikada neće doći. Nismo znali program, ali smo strpljivo čekali. Izabrali su naš festival za svoje prvo predstavljanje u regionu, iako su mnoga starija festivalska sabraća godinama pokušavala da im se preporuče. Reč je o montrealskoj trupi La La La Human Steps i slavnom koreografu Eduardu Loku (Edward Lok).

Zaljubljenicima u muziku Dejvida Bouvija (David Bowie) i Frenka Zape (Frank Zappa), dobro je poznato ime ovog plesnog stvaraoca. Sve koncerte ovih muzičkih ikona, kao reditelj i koreograf, potpisuje upravo Lok. Majstor scene i višestruko nagrađivani plesni i filmski stvaralac, dolazi u Beograd sa svojom trupom koja slavi 30 godina postojanja. Igraju jednostavno nazvan “Novi komad”, o kome je londonski “Times” nedavno pisao: “…brzina nezamisliva za ljudska bića, neustrašiva i ultra-šik plesna trupa ponovo osvaja svet…” Karakteristična za Eduarda Loka, jeste i nemoć da odoli velikim baletskim zvezdama klasičnog repertoara i igračicama posebne harizme. Tako svetska baletska imena i muze ovog rok koreografa, ravnopravno dele scenu.

Beograd, Sava Centar| 9. april 2012.

Aplauzi kakvi u Beogradu prate Holandski plesni teatar, učinili su da ova trupa još jednom, ovoga puta zahvaljujući saradnji Beogradskog festivala igre i atinskog teatra Megaro Musikis, krene put Sava Centra. Radi se o glavnoj kompaniji – fantastičnom NDT 1m koji stiže sa dva naslova – “Čežnja” i “Leptir” iz pera koreografskog dvojca Pol Lajtfut (Paul Lightfoot) i Sol Leon (Sol Leon). Po mnogima najbolja savremena plesna kompanija XXI veka, zaustaviće se u našem gradu sa scenografijom i igračima koji zaustavljaju dah i čine da zastanemo i da se zapitamo – da li je moguće videti nešto bolje i inteligentnije na pozorišnoj sceni? Komadi koje nam donose pričaju o različitim oblicima ljubavi, čudesnoj moći i pokretačkoj snazi, ali bolnom trenutku kada ljubav postaje večnost. Kritika beleži da je reč o “vizuelno očaravajućem teatru”.

Beograd, Sava Centar | 11. april 2012.

Za sam kraj – pravi rok koncert. Bubnjari, gitaristi i igrači u jednoj od najinteresantnijih produkcija londonskog Sadlers Velsa – “Politička majka”. Predstavu potpisuje izuzetni Hofeš Šehter (Hofesh Shechter), “ime koje treba zapamtiti!” (Newyork Times). Naslovljena “audio-vizuelnim čudom” od strane kritike 2011. godine, predstava “Politička majka” zaokružuje Šehterovu podjednako emotivnu i hrabru višeslojnost. 10 igrača, gotovo filmski scenario i bend živih muzičara, otkrivaju jedan svet koji fascinira zadivljujućim jednoglasjem, kombinujući udarce koji ostavljaju brazde, lepotu sirovog i istinski telesnog, po čemu se Šehter i izdvaja kao jedan od najuzbudljivijih plesnih stvaralaca našeg vremena.  Puna brzina za zatvaranje manifestacije.

Beograd, Opera Madlenianum | 12. april 2012.

Editors choice