Modna fotografkinja Zhong Lin rešila je da sebi postavi kreativni izazov. Ona će u toku od 365 dana svaki dan napraviti po jednu fotografiju, a na kraju će ukupan projekat predstaviti kao fotografski manifesto. Kako je došla do ove ideje i kako se konačno upustila u nju, pročitajte u nastavku teksta.

“Svaki vizual počinje sa praznim novim listom”, kaže Zhong, modna fotografkinja poreklom iz Malezije. Projektom 365, kako ga je nazvala, ona želi da iznova razume kako je to krenuti od nule, bez definicije, postavljenih granica i limita. Ambiciozno, ona ovim projektom sebe stavlja na novi i neistraženi fotografski teren, iako iza sebe ima mnogo iskustva.

Kao samouka fotografkinja, Lin je uspela da izgradi karijeru kakvoj se možda nije ni nadala. Njeni radovi dosad su objavljivani u Vogue-u i Harper’s Bazaar-u, ali ona ne želi da se zaustavi samo na komercijalnim projektima. Kaže da se upravo zbog gustog poslovnog rasporeda vremenom udaljila od ove ideje, iako je već dugo priželjkuje, i da joj je period izolacije zapravo pomogao da konačno nađe vremena da joj se posveti.

Ovaj njen fotografski manifesto zapravo prikazuje izazov da se prošire kreativni vidici i istraži proces dolaska do kreativne ideje. Kroz Projekat 365, Lin želi da otkrije različite percepcije stvaranja, jer sama smatra da ne postoji ispravna ili pogrešna kreativnost. Na ovaj način, ona će otkriti svoje nove mogućnosti, i nada se da će ih posmatrači njenih fotografija usvojiti i doživeti na svojstven način – što će dati još jedan novi nivo njenom umetničkom radu.

Comments