Proleće u našem sokaku golica, cvrkuće, mami i recituje najlepše stihove buđenja. U proleće se rascvetaju i ljudske želje, potrebe, ambicije. Zimski san i grozničavo traženje toplog kutka prerastaju u golišavu težnju za promenama, nanišani se prvi izazov i jurne mu se u zagrljaj. Svet poprimi boju magnolija, plavetnilo se raspršti iznad glava i sve sluti na velike poduhvate.

Žene bez crvenog karmina i haljine na tufne nisu žene, a muškarci bez buketa cveća nisu muškarci – tako kaže proleće. Moda proleća voli šašave, drugačije, nasmejane, zaljubljene nijanse. U stomak uskaču leptirići, skakavci, mušice – važno je samo da se voli, traži, sanja, osvaja.

Hoćete da budete čovek proleća?

Za početak, skinite sa sebe sve nepotrebne terete, bacite u kantu sve one očekivane rečenice, fraze, pokrete, poglede, osmehe – budite svoji, jer to vam je jedino u opisu posla podvučeno kao jedino i obavezno.

Učinite neku pametnu ludost, kupite sebi kartu za destinaciju na kojoj još niste bili, otputujte sami… Jednostavno – ugađajte sebi, zaslužili ste.

slika123 Proleće miriše na izazov

Pod ruku sa prolećem

Recite sve ono što do sada niste smeli, odvrnite ventile iskrenosti, to leči! Shvatite da ste savršenstvo koje samo jednom silazi na zemlju da ostavi trag, ne dajte da vas ometaju u tome. Uvek budite za osmeh ispred svih, neka vas slede – to je jedini modni detalj ovog proleća i privilegija retkih.

Vaše je da ne možete, nećete, ne preferirate da igrate gubitničke igre, upadate u dosadne kolotečine, ofucane trke unazad, koračajte pistom izazova, ma koliko zvižduk iza vas bio neprijatan. Naručite sebi i suncu kafu na račun proleća, ne pristajte na manje, polovično, tražite samo više i najbolje.

Nekoliko prolećnih pravila:

Žabe ostaju žabe, ma koliko ih puta poljubile princeze.

Glupost je tu da nasmeje, ne da iznervira – držite se toga.

Znajte da množina nije predodređena da traje večno, jednina da.

U vašem životu vi postavljate pravila, a u tuđa se ne mešate i ne kršite ih.

Život je jednostavno tu, da sve bude po našem.

Uvek imaj petlje da odeš. Sačekaće te bolje.

Srećan si onoliko koliko to zaista želiš.

Rizikujte da budete drugačiji. Svako može da misli, ali ne i da bude.

Treba biti čovek viši od mase bar za centimetar.

Držite se životnog stava: “Ne možeš mi ništa!”

Ciljevi ne vole sredstva – vole rad, upornost, tvrdoglavu volju, predanost i sreću ostvarenja.

Otvorite prozore, vrata, luftove i pustite da vam proleće pročisti kanale duše od svega štetnog.

Čovek bez sna ne funkcioniše, a čovek bez snova ne vredi. Sanjajte u punom koloru proleća život.


Jelena Pavlović – dete i čovek, PR, pisac, autor romana “Tajne robotovog mozga”, “Mladost pod oklopom”, suvlasnik kragujevačkog portala Prava priča. Istinski opsednuta igrom reči, inspiracije i misterije ljudske duše. Priroda, samoća, život, ljubav, životinje, knjiga su punjači za baterije inspiracije.

Comments