Proleće je jedno od najlepših godišnjih doba. Period kada se priroda budi, a često i mi sami iz “zimskog sna”.Vreme kada najčešće planiramo neke nove početke i promene. Dani postaju duži i topliji, a vreme sve lepše. Idealna prilika da se prepustite bojama i da ih slobodno koristite u svom domu. Ovo je i prilika da osvežite i oživite vaš dom sa malo prolećne čarolije. Zato odaberite cveće ili cvetne motive. Cveće će oplemeniti svaku prostoriju, a u zavisnosti od toga šta želite da postignete može stvoriti razigranu atmosferu ili neku romantičnu.

Svaki prostor i kutak u vašem domu možete dekorisati cvećem, a mi smo za vas izdvojili par ideja za dekoraciju stola u prolećnom duhu. Takođe vaše cvetne dekoracije možete dopuniti i drugim detaljima poput korpica sa uskršnjim jajima za one koji vole i praznuju ovaj praznik ili ukrasnim svećama. Prepustite se mašti i uživajte. Za one koji ne vole pravo cveće, što je zaista šteta, postoji bezbroj drugih načina kako da proleće uvučete u svoj dom, kao recimo cvetni motivi na jastučićima. A u slučaju dekoracije stola možete odabrati cvetni stolnjak ili nadstolnjak, zatim tome možete dodati salvete sa cvetnim motivima, šolje i tanjire, izbor je zaista veliki. A oni vešti mogu napraviti zanimljive cvetne dekoracije od papira ili tkanina.

Postavite svoj cvetni aranžman na sredinu stola kao glavni ukras. Preskočite već gotove aranžmane u cvećarama i sami napravite svoje, a za bolji učinak poslažite aranžmane u različite posude, a posude na stalak za mafine recimo. Dobićete veoma lep ukras na stolu

Cvetni aranzman Proleće na stolu

Umesto klasičnih i osnovnih belih salveta možete se odlučiti za neku boju koja suptilno prati vaš cvetni aranžman. Ovde je upotrebljena limeta zelena u kombinaciji sa belom bojom. A nije odabrano ni posuđe klasičnih formi već porculansko sa nežnim cvetnim motivima. Izbor je samo vaš.

Cvetna solja  Proleće na stolu

Ako već ramišljate o Uskrsu, ispunite male korpe ukrasim bombona jajima ili čokoladnim zečićima. Ne samo da će to biti prijatno iznenađenje za vaše goste već i lep dodatak vašoj dekoraciji. Umesto klasičnog i najčešćeg postavljanja na sredinu stola, vi vaše male košare postavite pored svakog tanjira. A ako želite dekoraciju za neku drugačiju priliku u male korpe stavite sveće.

Aranžiranje cveća ne mora da bude komplikovano. Jednostavno odaberite tri cveta u komplementarnim bojama i oblicima. Uklonite lišće koje bi padalo ispod vodene površine da vam ne bi smetalo i stavite cveće u vazu tako da bude par santimetara iznad ruba odabrane vaze. Da bi vam aranžman duže trajao podsecite krajeve i menjajte vodu svakih par dana. Tipično, većina aranžmana trajaće oko nedelju dana ili dve.

Korpica sa jajima  Proleće na stolu

Konačan rezultat je pred vama. Prepustite se mašti i kreativnosti. Živelo proleće.

Prolecna dekoracija konacno Proleće na stolu

Izvor fotografija: hgtv.com


Ivana Aćimić 

Comments