Suva koža zateže, svrbi i ponekad pecka. Često ume i da se peruta, da dobija crvenkaste pečate i nanos šminke nikada ne bude lagan. Može da izgleda tanko ili naduto, da ima tanke linije po celoj površini i da bude veoma osetljiva.

Ali! Suva koža je dobra iz određenih stvari, kao što su – ljudi sa suvom kožom često imaju male pore, retko kada dobijaju bubuljice i ne moraju da brinu o tome da će se sijati na fotografiji.

Šta leži iza suve kože?

Sebuma i znoj stvaraju prirodni ovlaživač vaše kože, kiselu mešavinu lipida i voskova koji štite stratum corneum, spoljni sloj kože. Stratum corneum se sastoji od mrtvih ćelija kože koji leže položeni kao crepovi na kući i zadržavaju vodu u koži.

Kada se kiselični plašt sa površine kože skine (često od grubih sredstava za čišćenje ili ekstremne toplote ili hladnoće), stratum corneum se ošteti i ovlaživač kože nestane, što dalje vodi do suve, oštećene kože.

Razlozi?

Hormoni igraju ulogu jer oni određuju količinu sebuma koji vaša koža proizvodi, što je i razlog zašto koža ima tendenciju da se suši posle menopauze. Ovo, takođe, može biti znak problema sa štitnom žlezdom.

sslikaa1 Pronađeno rešenje za suvu kožu

Koristite ulje i kreme za lice koji su bogatiji od losiona

Većina dermatologa se slaže da je najverovatniji uzrok oštećenja kože i oštećenja zaštitnih barijera, često izazvano preteranom hladnoćom, suvim zimskim vazduhom, vetrom, tonerima i jakim sredstvima za čišćenje. I dok ispijanje litara vode neće direktno uticati na vlažnost vaše kože, ona ne može najbolje da funkcioniše ukoliko ste dehidrirali, te stoga jedite hranu od koje ćete se hidrirati – voće i povrće.

Saveti za kožu:

– Operite lice hladnom vodom i koristite blagi sapun, sredstvo za čišćenje bez sapuna ili ulje za čišćenje kože koje je namenjeno suvoj koži.

Uklonite šminku i umijte se svake noći. Na taj se način možete probuditi čistog lica i izbeći čišćenje ujutru.

– Nanesite kremu kada je koža još vlažna – ovo pomaže da se uklone pečati crvenila i srede oni delovi kože koji nisu dovoljno hidrirani. Ovlaživač će na ovaj način prodreti u kožu dublje.

– Koristite ulje i kreme za lice koji su bogatiji od losiona.

– Spavajte u sobi u kojoj postoji pročišćivač vazduha – suv vazduh ume da usisa vlažnost vaše kože.

– Jedite hranu koja hidrira (povrće i voće) i dodajte omega-3 dodatke svojoj tipičnoj ishrani, jer ovo može pomoći popravci barijere lipida vaše kože.

U narednim člancima čitaćete o ostalim tipovima kože!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments