Kemp je ironija i velikodušnost duha, veličanstveni koncept – što bi rekao Andrew Bolton. Provlači se kroz decenije, a njegove elemente možemo naći u raznim filmovima, literaturi, muzici, plesu ali ponajviše u modi. Kemp postoji u okviru različitih ideala, njegova moć ogleda se u njegovoj neuhvatljivosti. 

Plakat muzej popularnih i supkultura e1626695632172 Pronađi kemp u sebi! U periodu od 19. do 25. jula u Ostavinskoj galeriji, imaćete priliku da se upoznate sa svetom upadljivog i neuklopljivog

Da li ste čuli za Susan Sontag, kemp stil, modu makaronsa i Met Galu? Dobro došli u našu kemp avanturu! U periodu od 19 – 25. jula u Ostavinskoj galeriji, KC Magacin (Kraljevića Marka 8) imaćete priliku da se upoznate sa svetom prenaglašenog, upadljivog i neuklopljivog. Tokom trajanja projekta Camping the trash out imali smo priliku da otvorimo izložbu u saradnji sa Ciglanom i Festivalom Dev9t. Sad idemo dalje i otvaramo izložbeno-radioničarski prostor u Ostavinskoj galeriji.

Danas, kemp je stil koji je sveprisutan a njegovu estetiku odlikuju prenaglašenost, spontanost i teatralnost. Neki od termina koji se koriste kako bi se opisala kemp moda su preteranost, ekstravagantnost, ironija i kič. Ono što predstavlja kemp za jednu osobu, vrlo verovatno neće predstavljati kemp za drugu osobu i to je upravo ono što je najzanimljivije kada govorimo o ovoj pojavi. Nesumnjivo, kemp u modi je najveću pažnju dobio pre tri godine, kada je bio tema Met Gala 2019. 

met gala e1626695724299 Pronađi kemp u sebi! U periodu od 19. do 25. jula u Ostavinskoj galeriji, imaćete priliku da se upoznate sa svetom upadljivog i neuklopljivog

Izvor fotografije: https://www.vanityfair.com/style/photos/2019/05/met-gala-2019-red-carpet-looks

Kada govorimo o modi, ljudi su se verovatno vekovima bavili kemp izgledima, poput dekadencije Versaja i stila Marije Antoanete i Luja XIV. Međutim, sam pojam kemp dobio je svoju estetiku i oblik tek 1964. godine kada je spisateljica Suzan Sontag objavila esej na temu „Beleške o Kempu“. 

Važno je istaći da su zajednice crnaca i homoseksualaca pioniri kemp stila jer bez njih kritičari ne bi mogli da iskuse i prepoznaju ovaj stil u modi na pravi način. 

Kemp je performativan i lako svarljiv za mase, odlikuje ga atmosfera nepoštovanja, veoma je očigledan i glasan. Mnogi dizajneri današnjice aktivno se okreću kempu kako bi se inspirisali za kreiranje novih kolekcija. Moschinov Džeremi Skot je jedan od najpoznatijih ličnosti koji kanališe kempom. Od McDonaldsa, preko Barbie i Simsa, Džeremi Skot redovno provlači masovnu potrošačku kulturu kako bi uticao na njegov dizajn. Balenciaga je takođe još jedna poznata modna kuća koja je sklona kempu i to možemo videti u primerima kroksica na platformi, zanimljivih dizajna na torbicama ali i torbe inspirisane modelom iz lanca prodavnica Ikea. 

moschino 2 Pronađi kemp u sebi! U periodu od 19. do 25. jula u Ostavinskoj galeriji, imaćete priliku da se upoznate sa svetom upadljivog i neuklopljivog

Izvor fotografije: https://twitter.com/moschino/status/1410674314479902725

Suzan Sontag je u svom eseju navela kako je suština kempa ljubav prema neprirodnom: prema izmišljotini i preterivanju. Takođe, navela je da je to nešto što je privlači ali isto tako i vređa. Upravo ta suprotnost i privlačnost čini modu kempa velikim paradoksom.

Decenijama ovaj stil krasi stilske inspiracije crvenih tepiha. Sećate se svi haljine od mesa koju je Lejdi Gaga nosila na MTV dodeli nagrada 2010. godine ili bilo koje zanimljive i nesvakidašnje pojave Lejdi Gage na crvenom tepihu? Upravo je ona pravi predstavnik kemp stila. Pored nje, može se reći i da su pop pevačice Rihanna i Beyonce nekada predstavnice stila. Kod nas kemp predstavljaju Bebi Dol i Oliver Mandić. 

Nadamo se da smo vam zagolicali maštu, a više o izložbi i projektu možete videti na sledećem linku. Za korisnike Facebooka pratite stranicu događaja Pronađi kemp u sebi … ! ?, a ljubitelji Instagrama zapratite Muzej popularnih i supkultura na @popsubup

 

Comments