Prvi dan konferencije je, pored predavanja nemačkog kreativca Klemensa Vajshara koji je predstavio stolicu koju je proizveo uz upotrebu metoda koji su budućnost automobilske proizvodnje u saradnji sa Audijevim “Lightweight” dizajn centrom, švedske zvezde arhiteture i dizajna Johanesa Norlandera, poljsko-švajcarskog inovatora Oskara Ziete koji je otkrio svoj revolucionaran pristup u upotrebi čelika, predavanja Holanđanina Dana Rosegarda koji je pokazao kako napraviti mnogo bolje puteve, nemačkog studija Dante Goods and Bads i jednog od najuspešnijih slovenačkih studija Gigodesign, obeležio panel o budućem razvoju Beograda. Na dugo očekivanoj sesiji o budućem razvoju Beograda pod pokroviteljstvom Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada pod nazivom Belgrade Innovation panel, istaknute su prednosti projekata kao što su: BEKO kompleks kod Kalemegdana, grčke kompanije Lamda development, koji je uradio studio Zaha Hadid, novi most na Adi kompanije PORR i nagrađeni projekat “Oblak” arhitekte Sou Fujimota, kao i novo lice hotela Continental.

BEKO 02 Prvi dan BDW konferencije obeležio je panel o budućem razvoju Beograda

Projekat oduzima dah

Bez obzira na različite poglede o angažovanju svetskih zvezda arhitekture, Beograd će postati prvi grad u regionu jugoistočne Evrope koji će moći da se pohvali građevinom trenutno verovatno najuspešnijeg svetskog arhitektonskog studija Zaha Hadid iz Londona. Jedinstveni multifunkcionalni kompleks na mestu nekadašnje fabrike Beko na obali Dunava će zajedno sa predloženim projektom „Oblak“ japanskog arhitekte Sou Fudžimota na Savskom pristaništu, označiti revitalizaciju cele starobeogradske strane Ušća, polukružnog poteza od Sportskog centra 25. maj do Beton hale, ključnog istorijskog mesta Beograda. O uspešno započetoj revitalizaciji ovog važnog područja svedoči pažnja Grada posvećena Beton hali i renoviranju sportskog centra na Dunavu. Zahvaljujući privatnom investitoru, grčkoj kompaniji Lamda development, Beko kompleks će sasvim sigurno uspostaviti nove, prvenstveno životne standarde na srpskom i regionalnom tržištu, ali i nove standarde kada je reč o arhitekturi i građevinarstvu. Na panelu je premijerno prikazana animacija projekta uz obraćanje predstavnika grčke kompanije Lamda development i arhitektonskog studija Zaha Hadid.

– Svi naši projekti su jedinstveni i svaki put kada nam predlože neki projekat znamo da moramo da osmislimo nešto novo, da osmislimo nešto što je karakteristično i prilagođeno zadatku, klijentu, sredini…Ovaj treba ne samo da se uklopi, već i da pozitivno utiče na okruženje u kojem se nalazi, a naravno veoma je važna i integracija između prirode i arhitekture. Nova arhitektura, u smislu vizije, ne treba da bude sputana starim formama. Arhitektura funkcioniše na mnogo nivoa, treba da uključi određenu lokaciju i kontekst, a zgrada može da u sebe uvuče kontekst na različite načine tako da ceo kompleks bude funkcionalan. Ovaj projekat je veoma svestan okruženja, ali istovremeno on može da bude simbol nove ere za Srbiju, izjavio je prilikom boravka u Beogradu Hristos Pasas, predstavnik studija Zaha Hadid Architects.

– Ovaj projekat je na najlepšoj lokaciji u Beogradu, prilagođen je parku Kalemegdan i Tvrdjavi, koja gleda na ušće. Veoma nam je drago što smo dobili ovu sjajnu lokaciju. Angažovali smo najbolje arhitekte da osmisle jedinstven projekat, koji mislimo da ova kolacija zaslužuje. Projekat se sastoji iz nekoliko celina, od kojih je najveći stambeni deo. Tu će se nalaziti i veliki hotel od 245 soba sa multifunkcionalnom zonom, poslovni prostor, veliki parking… Svi naši veliki projekti su u Grčkoj, ovo je naš prvi veliki projekat u inostranstvu u zemlji i gradu u koji veoma verujemo. Činjenica da smo izašli izvan svojih granica i da smo angažovali Zaha Hadid Architects dokaz je da smo ozbiljni po pitanju ovog projekta. Čvrsto verujemo da će on ne samo promeniti ovaj kraj Beograda, vćc i našu kompaniju, jer ćemo se naći na mapi međunarodnih građevinskih kompanija. Ova konferencija je veoma živa, što je tipično za Beograd, održava se u jednom istorijskom zdanju, ima mnogo mladih ljudi, projekti koji su predstavljeni su jedinstveni i reflektuju aktuelni trenutak grada Beograda, smatra Zisimos Danilatos, direktor razvoja Lamda development.

Jelena Stojkov ispred Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada je na panelu govorila o novim arhitektonskim obeležjima grada i o njihovom uticaju na identitet grada i na njegov imidž. : Mostu na Adi, Oblaku, odnosno Beton hali i kompleksu fabrike Beko, dok je gradski arhitekta Dejan Vasović izneo svoje viđenje budućnosti Beograda.

– Veliko je zadovoljstvo prisustvovati Beogradskoj nedelji dizajna, koja i ove godine, sa temom inovativnosti, donosi nove projekte, nove ideje, i nešto što, nadam se, i u Beogradu mozemo da primenimo. Grad Beograd pokušava da što više međunarodih iskustava unese u razvoj grada, pa smo tako organizovali međunarodni konkurs za centar na vodi Beton Hala. Uz ovaj i druge projekte, kao sto je projekat Zahe Hadid u nekadašnjem prostoru fabrike Beko, ili novog objekta u Rajićevoj ulici, verujem da će grad Beograd dobiti na tom prostoru oko beogradske Tvrdjave i u samom centru grada nekoliko značajnih arhitektonskih dela koja će postati reperi i nadam se da će ih budući turisti sa zadovoljstvom obilaziti, rekao je Vasović.

Prema idejnom rešenju projekta “Centar na vodi” koji su uradili japanski arhitekta Sou Fudžimoto i arhitekta Branislav Redžić, spiralni oblak od čelika između Beton hale i Kalemegdanskog parka povezaće grad i reku. Planirana je zgradnja oko 20.000 kvadrata komercijalnog i 26.000 kvadrata sa parkovima i parkinzima.

Detalje novog lica hotela Continental je izneo Živorad Vasić, generalni direktor hotela i poslovnog prostora Delta Real Estate. Sredinom jula 2012. godine domaća kompanija Delta Real Estate je započela rekonstrukciju Continental Hotela Beograd. Hotel će poslovati pod imenom “Crown Plaza”, a novi poslovni život predstaviće domaćem tržištu renomirani hotelski lanac IHG koga čine veliki brendovi kao sto su InterContinental, HolidayInn Express, Crowne Plaza, Indigo… Rekonstrukcija hotela predstavlja ozbiljan poslovni poduhvat kompanije Delta Real Estate, a vrednost investicije je oko 40 miliona eura.

 

Comments