Najveći maloprodajni lanac donjeg rublja u Americi, Victoria’s Secret, meta je kampanje za promociju ljubavi i poštovanja prema svom telu. Na ovaj način, do sada je postignuto da slogan „Perfect body“ koji je išao uz sliku mršave manekenke i slao nedvosmislenu poruku da morate biti sićušne, izgladnele i koščate, da biste mogle da pretendujete na savršenstvo, promenjen u „A Body for Every Body“. Peticija zahteva da Victoria’s Secret opravda novi slogan, angažovanjem size plus manekenki, koje će, obučene u seksi veš iz snova, poslati ženama poruku da je u redu da vole svoje telo i da se osećaju seksi, šta god moda diktirala.

plus size underwear1 Punačke žene žele seksi veš po svojoj meri

Peticiju možete potpisati ovde.

Već nekoliko godina pojavljuju se razne inicijative, peticije i kampanje, koje upozoravaju na opasnost od identifikovanja lepote sa mršavošću, ukazuju na pojavu anoreksije i podsećaju žene na slobodu individualnog doživljaja estetike. Ove kampanje se suprotstavljaju veoma moćnom protivniku – industriji mode i kozmetike, koja počiva na ženskoj potrebi za usavršavanjem, čiji imperativ i dalje nije „budi najbolja u svemu što radiš“ nego „budi najlepša i najpoželjnija – lepša i poželjnija od drugih“.

Ako mislite da je smak sveta nerealan i glupav koncept, zamislite šta bi se dogodilo da odjednom sve žene na planeti otkriju da su lepe takve kakve su i da im je svejedno šta će obući, jer svaka odeća samo prikriva njihovu prirodnu lepotu i da im uopšte ne smeta što imaju dlake i da vole svoju kosu takvu kakva je, iako je počela da sedi. E, to je slika apokalipse.

Sa kampanjom protiv neprirodne i po zdravlje opasne mršavosti, isto je kao sa kampanjom protiv pušenja – postepeno napreduje i ima odjeka u ljudskom (ženskom) razumu, ali samo delimično uspeva. Ljudi i dalje vole da puše, a žene nikad neće prestati da drže dijete i pokušavaju da se smanje makar za jedan konfekcijski broj.

Poteba za ulepšavanjem potpuno je legitimna, ukoliko nije imperativ i ne vodi u ekstreme – neprihvatanje sebe, nezadovoljstvo svojim izgledom i neljubav prema svom telu.

Modna industrija je u gubitku, jer ne uzima u obzir većinu ženske populacije – nesavršene, krupne i bucmaste, niske i zdepaste žene, koje takođe vole da nose lepu garderobu i seksi donji veš.

Victoria’s Secret ima platformu na kojoj može da započne građenje bazičnog ženskog samopouzdanja, ogoljavajući nesavršena tela u njihovoj lepoti, istaknutoj ženstvenim donjim vešom.

Potpišite peticiju, jer, zdravlje i lepota su u razumu i ljubavi prema sebi.

Ne propustite:

Umetnost koja će vas navesti da zavolite svoje telo

Aleksina Đorđević

Comments