Kada su Sex Pistols 1977. godine objavili pesmu “Anarchy in the UK”, na savršen način su prikazali ono što se u to vreme, kasnih sedamdesetih, dešavalo u Britaniji. Ovo je period cvetanja punk supkulture koja se uvukla u svaku poru društva i uticala kako na shvatanje i prihvatanje političkih dešavanja, tako i na kulturu, film, književnost, a naposletku i modu. Jer, kako se drugačije pripadnost pokazuje nego kroz modu?

Naravno, u pogledu mode, punk je bio prilično kontroverzan, naročito u poređenju sa mainstream modnim trendovima koji su bili mahom klasični, svedeni i smireni. Punk je bio, otprilike, sušta suprotnost jer u ovom stilu jednostavno nije postojalo nešto poput “ovo je previše”. 

Punk nije bio rezervisan samo za street style, iako na britanskim ulicama jeste bio najdominantniji. Polako, ali sigurno, i dizajneri su počeli da uviđaju značaj, ali i mogućnosti koje je ovaj stil nudio. Vivienne Westwood je među prvima ispratila aktuelnosti i implementirala ih u svoj rad, a rezultat je bio toliko dobar i efektan da je tim potezom britanska dizajnerka zauvek promenila tokove modne industrije. 

Baš zato taj buntovnički duh i dan-danas živi i aktuelniji je nego ikada pre. Kolekcije za sezonu jesen/zima (Alexander McQueen, A.W.A.K.E Mode) oživljavaju kultnu estetiku i u modu vraćaju obeležja ove ere – nitne, tartan, glomazne čizme na pertlanje… Šta god da misliš o trendovima i koji god stil da voliš, nemoguće je reći da punk u novom ruhu ne izgleda dobro. Zato, ako si zainteresovana da svoja jesenja izdanja izgradiš oko ove modne priče, ovo su komadi koji će ti biti neophodni.

“Chunky” čizme

Čizme inspirisane “martinkama”, obično crne, od glatke kože, sa visokom petom (odnosno debljim đonom), na pertlanje, najlakši su način da svom svakodnevnom stilu dodaš malo punk “začina”. Odličan efekat ćeš postići ukoliko ih nosiš uz omiljene letnje haljine, ali dozvoljena je i kombinacija sa klasičnim farmerkama i oversized džemperom za preko vikenda.

Koža – u svim oblicima!

Street style danas je nezamisliv bez kožnih komada, a iako su oni zastupljeni u svakom modnom “žanru”, činjenica je da su njihovi koreni zapravo buntovnički, punk. Naravno, ključni komad broj jedan je kožna jakna, ali ne moraš se zaustaviti ovde. Možda će ti se svideti da isprobaš i kožnu suknju ili šorts i na taj način osvežiš svoje jesenje autfite.

Comments