Hiljadu koraka je samo simbolični naziv za ono šta moramo da pređemo da bismo iz neke davne istorije, prošlosti koja je ostavila traga, došli do vremena u kom se nalazimo, te kako bismo sublimirajući utiske videli neke obrise budućnosti. I da, sve je to bilo moguće u samo jednoj noći koja je nazvana Noć muzeja i održana je po 14. put u Srbiji. Cela zemlja otvorila je vrata mnogih zgrada i zdanja koja se inače ne mogu videti, a Beograd je imao čak preko 60 lokacija koje su nudile zanimljiv, uzbudljiv i odličan program koji svakako utiče i na širenje obrazovanja i znanja. Noć muzeja u Beogradu, ove 2017. godine posvećena je bila umetnosti, kulturi i svemu onome što je za našu zemlju karakteristično.

Svoje putovanje započeli smo od Legata Petra Lubarde koje se nalazi na Topčideru, u diplomatskom naselju Dedinje, a koji je skoro renoviran i adaptiran za posete kuće jednog od najvećih srpskih umetnika XX veka. Osim što su mogle da se vide brojne slike koje je naslikao, različitim tehnikama i u različitim periodima svog života, a iza svake slike, crteža, stoje zaista neverovatne priče, bilo je jako interesantno čuti neke pojedinosti iz života Lubarde koji je u ovoj kući živeo i stvarao. U prostoriji koja mu je služila kao atelje najmlađi su mogli da se kretivno izraze, pa je na simboličan način i njima bilo tu dozvoljeno da urade ono šta njima u tom momentu bude najveća inspiracija. Ne treba mnogo otkrivati o kući koja je od skoro otvorena za posetioce i sve ljubitelje umetnosti, jer je pravi doživljaj kada odeš tamo i čuješ sve od kustosa koji imaju odgovor na sva pitanja.

noc muzeja 17 Put kroz istoriju: Od prošlosti do budućnosti u 1000 koraka (BLOG) noc muzeja 19 Put kroz istoriju: Od prošlosti do budućnosti u 1000 koraka (BLOG) noc muzeja 21 Put kroz istoriju: Od prošlosti do budućnosti u 1000 koraka (BLOG)
Comments