London je svetska metropola koja neprestano raste. Ovaj grad je dom 8,4 miliona stanovnika, ali se očekuje da će se ovaj broj do 2021. godine povećati na 9 miliona, a do 2031. i do 10 miliona. Još jedan zanimljiv podatak o Londonu jeste taj da je stanovništvo u ovom gradu najmlađe u celom Ujedinjenom Kraljevstvu – čak 66% stanovnika Londona mlađe je od 44 godine. Iako je London prvenstveno poznat kao finansijski centar, ovaj grad sve više napreduje u razvoju tehnologije, zbog čega mu je dodeljen naziv “Silikonska dolina” Ujedinjenog Kraljevstva.

Pogledajte još neke zanimljive podatke o glavnom gradu Engleske.

U 2011. godini čuveni “dabl dekeri” prešli su čak 12,128 puta veću kilometražu u odnosu na sve ostale gradske autobuse na svetu, što iznosi 486 miliona kilometara. Osim toga, London ima najveću mrežu autobusa na svetu.

U Londonu živi najveći broj milijardera na svetu, čak 72. Moskva se nalazi na drugom mestu sa 48 milijardera, a Njujork na trećem sa 43.

London 1 Put oko sveta: Neverovatne činjenice o Londonu

Najkraća razdaljina između dve stanice podzemne železnice u Londonu veća je od veličine dva fudbalska terena, a vožnja košta 7,26 dolara.

London je bio trgovinski centar još pre erupcije vulkana Vezuv. Erupcija se dogodila 79. godine.

40% teritorije Londona čine parkovi, što iznosi 173 metara kvadratnih.

London 2 Put oko sveta: Neverovatne činjenice o Londonu

Podzemna stanica “Waterloo” jedna je od najopterećenijih u Londonu, jer u proseku za tri sata kroz nju prođe 57,000 ljudi dnevno.

Kada bi se “Londonsko oko” ispravilo, imalo bi dužinu četiri fudbalska terena, što znači da bi “Londonsko oko” bilo dugačko 424 metara.

Čuvena zgrada “Gerkin” stavljena je na prodaju. Prema podacima BBC kanala, njena cena iznosi više od cene 15 Erbasovih aviona, odnosno 71,9 miliona dolara.

London 3 Put oko sveta: Neverovatne činjenice o Londonu

Kejt Midlton doprinela je povećanju britanske ekonomije za milijardu dolara u 2012. godini, upravo zahvaljujući tome što su se žene utrkivale da kupuju istu garderobu koju nosi i Vojvotkinja od Kembridža.

20% londonskih radnika potiče iz potpuno drugog kraja zemlje, što je brojka od 790,000 ljudi.

U Londonu se govori više od 300 jezika. Najpopularniji jezici (koji se koriste i u londonskim školama) su bengalski, gujarati, pendžabi i mandarinski.

London 4 Put oko sveta: Neverovatne činjenice o Londonu

Izvor fotografije: www.kilti.lt

Jasna Đorđević

Comments