Verovatno u svakom gradu na neki drugačiji način miriše noć. I u Firenci je miris noći nešto sasvim posebno i sigurna sam da će vam se svideti. Pretežno je studentski grad, prepun omladine sa svih strana sveta koja se usavršava u raznim sferama umetnosti i trudi da ostavi neki pečat ne bi li uhvatila makar senku velikog Mikelanđela, Đota ili Ticijana.

Kada sve obilaske svedete na kraj dana, umorni i bolnih nogu, ali prepunog srca sednete na udoban krevet u svojim hotelskim sobama ili stanovima, poželećete da ipak u toj novoprobuđenoj energiji upoznate Firencu i iz nekog drugog ugla. Ugla noći.

zapocnite dan uz najbolji kapucino Put oko sveta: Noćni život Firence

Započnite dan uz najbolji kapućino

Većina lokala radi do jedan iza ponoći, tako da gde god da se uputite, naći ćete neko divno mesto za sebe i biti dočekani sa osmehom upoznavajući nove ljude. Vrlo je opuštena atmosfera i stranci se ne osećaju kao stranci. Italijani su divan narod, prepun emocija i kao pravi Latini trude se da svakome pruže osećaj kao da je kod svoje kuće. Najurbaniji deo Firence je svakako Otrareno koji se nalazi južno od reke i tu ćete pronaći sve što tražite. Ali i Piazza della Signoria je zanimljivo mesto okupljanja i kafići, taverne i tratorije nude bogat sadržaj. Ulaz u klubove se naplaćuje od 10 do 20 evra pa ukoliko ste željni tog vida provoda, možete pronaći razne klubove koji nude paletu svih boja muzike. Najpopularniji su klubovi “Yab”, “Meccano” i “Tenax”.

Ono što je posebna čar Firence jesu mali kafići na svakom koraku u kojima možete ispijati jutarnje kafe, ali i zaginuti do kasno u noć uz novo društvo i grickalice, neko dobro vino bianco i italijanske šansone. Možda se i zaljubite tu negde usput? Recimo možda da navratite u “Astor Caffe” ili “Di Angelo” kod pijace, pored samog Porcalina. Divna mesta koja bih vam takođe preporučila su pab pored Palate Vecchio, “The Old Stove pub”, a postoji još jedan pored samog Duoma. Vaš je izbor da li ste više za gužvu, tehno, pop ili rock u velikim klubovima i sa gomilom ljudi ili za intimne kafiće i prijatne kuloare u mestima poput Note di Vino, “Slowly” (sama reč kaže, zar ne?), “Capocaccia” i “Noir”.

istrazite ulice i zavolite sarm Firence1 Put oko sveta: Noćni život Firence

Istražite ulice i zavolite šarm Firence

Sigurna sam da ćete uživati gde god da odete, a utiske ćete prenositi još dugo i svim srcem želeti da ponovite to iskustvo i da se zadržite još koji dan/noć duže.

Želim vam dobar provod, nepce spremno za divne gastronomske užitke i otvorene vidike, kao i puteve da upijete i vidite sve ono što ste zacrtali na svojoj karti plana, kao i ono što niste ni očekivali. Možda se i sretnemo negde. Možete me zateći ponekad u “Noir”-u kako ispijam kafu izjutra i pišem ili u “Di Angelo”-u kako degustiram vino bianco i učim jezik od meštana.

Maja Wu

Comments