Neodoljivi Pariz ostavlja bez daha preko 28 miliona turista godišnje i samim tim je najposećeniji grad na svetu. ‘‘La Ville-Lumière’’, ili  Grad Svetlosti, prva je pomisao kada spomenemo romantiku, umetnost, modu… Evo nekoliko stvari, na koje treba da obratite posebnu pažnju, kada otputujete u Grad Ljubavi.

Atrakcije koje morate videti

Najposećenija atrakcija Pariza nije Ajfelova kula (5,5 miliona), niti Luvr (5 miliona), već Diznilend (13 miliona). Najbolje je kad bi ste sve atrakcije mogli da posetite, jer su očaravajuće. Ne zaboravite na uvučene trgove i uličice, živopisna predgrađa Pariza, kuće obrasle puzavicama i negovana umetnost pariskog života kroz vekove. Istorijski spomenici, dvorci i katedrale, svaki deo Pariza ima sopstvenu poetiku – drevnu ili modernu, umetničku ili industrijsku. Najstariji most u Parizu zove se ”Pont Neuf – Novi most” i očuvan je u tolikoj meri, da vas vraća u prošlost, čim zakoračite na njega.

Bazin de la Vileta

Ne zbog gondola, koje su usidrene na reci, više zbog lokalne omladine, koji su otkrili široke gomile šljunka na Bazin de la Viletu u severnom delu grada, ovo mesto je sve popularnije među turistima. Dajte Francuzu malo peščanog prostora pored vode i on će , ili pustiti svog psa da se igra, ili će se igrati loptom, ili oba. Čim im vremenski uslovi dozvole, Parižani se okupljaju u večernjim satima na ovom mestu, naoružani bocama vina i piva i metalnim boletama da bi se igrali boćanja. A ukoliko nemate sopstvenu opremu, kafić pored kanala iznajmljuje loptice i ležaljke, ali ovo mesto morate posetiti, ako ste mladi i raspoloženi za opuštene noći i dane.

bazin Put oko sveta: Pariz koji morate videti

Pariz voli da se predomišlja

Ektor Gimar je bio veoma “trendi” pariski arhitekta kada je dizajnirao ulaz u metro u stilu Art Nouveau početkom 20. veka. Da li je? Mnogi Parižani su mislili da je dizajn suviše morbidan i erotičan – jedan vrlo maštoviti kritičar je izjavio da duple lampe izgledaju kao jajovodi, a drugi je rekao da zelene ograde izgledaju kao stilizovane kosti. Dnevni list „Figaro” zahtevao je da se Pariz otarasi „ovih iskrivljenih ograda, grbavih standardnih lampi koje upućuju na metro poput ogromnih žabljih očiju”.Skoro polovina od 141 Gimarovih ulaza na stanice je ili uništena ili premeštena. Danas se Ektor smatra herojem kulture, a tokom života je bio žrtva pariskog promenljivog ukusa.

big Put oko sveta: Pariz koji morate videti

Neodoljiva francuska kuhinja

Ova država proizvodi preko 400 vrsta sireva. Od klasičnih koje možete kupiti na lokalnim pijacama, do čuvenih buđavih, za čiji užitak morate da platite i po nekoliko hiljada evra. Godišnje proizvedu oko 56 miliona hektolitara vina, koje potiču sa osunčanih brda i pažljivo odabranih vrsta grožđa. Ako ste istinski gurman, nećete zaobići njihove specijalitete, jer imaju izvrsne kuvare. Svakog dana, čak dva francuska kuvara postaju vrhunski šefovi širom sveta.

Nesnosni pariski konobari

Često ćete primetiti da se ponašaju kao besni terijeri koji brane svoju teritoriju, ali oni ipak zanju svoj posao. Ukoliko vas pitaju ”Da li ste spremni da poručite?”, a vi kažete ”Oui” i potom oklevate, onda ste očigledno idiot i zaslužujete da vas ignorišu narednih 15 minuta. Ukoliko vas je dvoje, a sednete za sto za četvoro, očigledno ne umete da brojite. Prazne stolice na terasama i u baštama pariskih kafića nisu ništa neobično. Lokalno stanovništvo ih se kloni, jer cena šoljice kafe izgleda uključuje let do Kolumbije po kafu i natrag, ili zato što je poznato da pariski konobari odugovlače i po pola sata pre nego što izađu i posluže vas.

Restorani gde služe samo lepe ljude

”Le Žorž” i ”Kafe Marli” smešteni u blizini muzeja Luvr i čuvenog centra ”Pompadur”, gosti lepog izgleda dobijaju stolove, koji se nalaze na vidnom mestu, dok su stolovi po ćoškovima restorana rezervisani za one manje atraktivne. Hostese zadužene za goste i same moraju da ispunjavaju određene uslove. Moraju biti visoke i da imaju sve karakteristike modela. Jedina situacija u kojoj se suočavaju sa problem procene stepena atraktivnosti svojih gostiju je kada u restoran dođu popularne javne ličnosti. Za njih ova pravila ne važe, jer oni dobijaju najbolja mesta.

Grad intelektualaca

Sam naziv ”Grad svetlosti” odnosi se na intelektualce koji u njemu žive. Francuska je odnela najviše Nobelovih nagrada za književnost na svetu. Ulica po slavnom piscu Viktoru Hugu postoji u svakom gradu u Frtancuskoj. Kupite knjigu i čitajte je, učite izgovor, još ako naiđete na nekog zgodnog Francuza, rado će vam pomoći da što pre savladate ovaj najlepši jezik sveta. ”Salut” znači i ”zdravo” i ”doviđenja”, evo vam prve lekcije.

Amor, amor!

U svakom regionu Francuske postoji određeni broj poljubaca pri susretu. Tako je na Korzici čak 5 puta! Redovna pojava, koju ćete sresti na ulicama Pariza je udvaranje momaka, pa iako je 21. vek, oni se drže starih običaja zavođenja, pevaju serenade svojoj dragoj, nose joj ruže svaki dan i vatreno lupaju u grudi na samu spomen reči ”ljubav”. Možda je romantika i rođena ovde, jer je upravo u Parizu otpočela tradicija nošenja bele venčanice davne 1449. godine.

500 large Put oko sveta: Pariz koji morate videti

Obradujete sebe novim časovnikom

Švajcarski proizvođač luksuzne robe Rišmon otvorio je u Parizu najveću prodavnicu satova u svetu. Prodavnica se prostire na površini od 2200 kvadrata, a cene satova su prava sitnica od 200 do 500 000 evra! Ovo je još jedna od atrakcija Pariza koji mnogi turisti posećuju ne kupivši ništa, ali vredno je kročiti u ogromnu prostoriji i pogledati u nepregledan broj svetlucavih časovnika čija ukupna vrednost premašuje nekoliko milijardi.

Preletite Pariz

Francuska je koleveka mnogih pronalazaka, ali pronalazak koji možete probati je balon za letenje. Možete preleteti preko Pariza i uživati u očaravajućem pogledu iz ptičije perspektive. Ne postoji ništa lepše od večeri pred zalazak sunca, kada su ove vožnje i najčešće. Panorama koju ćete videti tokom jednočasovne vožnje je puna uzbuđenja, fasinantna u svakom smislu i naravno, opet, romantična. Česte su prosidbe upravo u zoni Pariskog neba, pa ako ste spremni da kažete ”da”, dajte svom dragom da pročita ovaj tekst.

Tethered Balloon Put oko sveta: Pariz koji morate videti

Ivana Spasojević

Comments