Osećaj svrhe u životu, nalaženje svog mesta pod suncem, osećaj da dajemo svoj doprinos zajednici i čovečanstvu, da ostvarujemo svoju misiju na zemlji, da znamo zašto živimo nije ideal koji ne može da se ostvari, nego neophodnost zdravog i ispunjenog života. Ljudi koji su pronašli smisao u svom životu zdraviji su, srećniji, produktivniji i duže žive.

Proces pronalaženja svrhe zahteva vreme, promišljanje, poznavanje sebe, pronalaženja uzora, otkrivanja sopstvenih interesovanja i strasti. Ove strategije mogu da vas upute kako da počnete da živite sa dubljim osećanjem smisla.

Poklanjajte – vreme, novac, talenat

Povezanost sa drugima na način da im pomažemo, direktno je povezana sa osećanjem svrhovitosti i zadovoljstva sobom. Davanje u svim ljudskim odnosima pomaže vam da se povežete sa svojom životnom svrhom. Moguće je učiniti nešto korisno za druge na mnogo načina, društvenim angažovanjem u humanitarnim akcijama, uslugama starijim osobama u našem komšiluku, pomaganje najbližima, odražvanjem besplatnih predavanja i radionica, doniranje novca… Zapravo, najlakše je dati novac nekom fondu i kupiti dobro delo, dok pružanje svog vremena, pažnje, stavljanje svog talenta na raspolaganje, predstavlja dublji nivo davanja i daje vam osećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

Pitajte bliske ljude o sebi

Možda ne možete da izdvojite nešto u čemu ste posebno dobri, što volite i što vas interesuje, ali to su ponekad stvari koje su do te mere deo vaše svakodnevice, da ih uopšte ne primećujete. Ne zapažate svoj dar za detalje, možda niste svesni koliko ste prisebni, delotvorni i brzi pod pritiskom, u paničnim i kritičnim trenucima… A oni koji vas poznaju i posmatraju sa strane to dobro vide. Pitajte ih, šta misle, šta je vaš talenat.

Comments