Modne kombinacije zbog kojih ćeš poželeti da jesen traje tokom cele godine!

WANNABE DIGITAL AWARDS 2018: Počelo glasanje publike za izbor najboljih influensera!

5 stvari koje sam naučila tokom studiranja, a nemaju veze sa fakultetom

16 malih boostera samopouzdanja za dane kada nisi sva svoja

4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Da li ste nekada zamišljali kako bi bilo divno posetiti prašume Amazona? Da li ste se ikada zapitali kako uživo izgleda bujanje i biljnog i životinjskog sveta i kada je priroda na svom mestu i u punom sjaju? Amazon jeste reka najbogatija vodom na svetu. Pa ipak, dok se ne uputite ka Amazonu, preporučujemo posetu dela Evropskog Amazona, odnosno, specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje.

Retko gde se u nizijskoj Evropi može videti takva biološka raznolikost, izuzetne poplavne šume, mrestilišta riba, izvori pitke vode koju su stvorile reke Mura, Drava i Dunav. Ovde se nalazi jedno od najvećih staništa orlova belorepana u čitavoj Evropi, ali i brojnih drugih ugroženih vrsta poput male čigre, crne rode, dabra, vidre i skoro iščezle kratkonose kečige.

Danas je Gornje Podunavlje bogatstvo kojim se ponosimo i koje je prepoznato u svetu, ali kako je spasen “Evropski Amazon” u Srbiji?

Regulacijom rečnog vodotoka za potrebe rečne plovidbe i poljoprivrede u poslednjih 100 godina uništeno je 80 odsto prirodnih plavnih područja uz Dunav, kao i biološki najproduktivnijih staništa. Zbog čovekovih aktivnosti, postojala je bojazan da će vlažna područja u predelu Gornjeg Podunavlja potpuno nestati. Uređivanje rečnih tokova prvenstveno radi lakše plovidbe Dunavom, pretilo je da izbriše ovo remek delo prirode u kome je utočište našla trećina svih biljaka koje se nalaze na teritoriji Srbije, kao i polovina svih vrsta riba i sisara.

vojvodinaasume 07 e1533896558300 Putovanje kroz Evropski Amazon

Fotograf: Jaroslav Pap

Otud i potreba za partnerstvom Svetske organizacije za prirodu – WWF i Coca-Cola sistema, u okviru kojeg je pokrenuta inicijativa za obnovu vlažnih i plavnih područja duž Dunava u šest zemalja – u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Ruminiji i Srbiji. Vlažna i plavna područja su od izuzetne važnosti, jer, između ostalog, predstavljaju prirodnu odbranu od poplava.

Ovaj projekat ukupne vrednosti 4,4 miliona dolara, WWF i Coca-Cola su u Srbiji započele pilot projektom obnove bara Šarkanj i Semenjača. Zahvaljujući eksperimentalnim metodama koje su razvijene i prvi put primenjene u Srbiji, po modelu korišćenom u našoj zemlji će se raditi i u preostalim zemljama kroz koje se “Evropski Amazon” prostire. Zahvaljujući ovakvim inicijatvama, vraćena je mozaičnost prirodnih staništa – vlažnih livada, slatina i vodnih “ogledala” u koje su se ponovo vratili beli i žuti lokvanj, močvarna perunika rogoz i sa njima i mnogobrojne vrste ptica močvarica.

Editors choice