Rat Pack je u početku bila grupa prijatelja Hemfrija Bogarta (Humphrey Bogart) sa kojom je delio zajedničku ljubav prema glumi, muzici i porocima. Posle Bogartove smrti su se razišli, dok Frenk Sinatra (Frank Sinatra) nije odlučio da okupi Dina Martina (Dean Martin), Semija Dejvisa (Sammy Davis, Jr.), Pitera Laforda (Peter Lawford) i Džoija Bišopa (Joey Bishop) u novu grupu.

Slika 1.3 Rat Pack: Dean Martin, Frank Sinatra i ostala družina

Nastup pred damama

Din i Frenk su već bili poznati, a ostali članovi su takođe nastupali godinama. Njihov zajednički program je izgledao tako što su pevali zajedno, svako je imao i svoju pesmu, a u međuvremenu su zbijali šale na međusoban račun. Nastupali su uvek u smokinzima i često oduševljavali publiku u Las Vegasu u “Sands Hotel”-u. Ubrzo su snimili i film “Okeanovih 11” (Ocean’s 11), koji ih je proslavio u Holivudu. Svi su želeli da ih slušaju i da se druže sa njima, a tadašnji predsednik Kenedi (John F. Kennedy) takođe im je postao prijatelj. Bili su skloni porocima i prijalo im je što su bili okruženi lepim ženama kao što su Merilin Monro (Marilyn Monroe) i Endži Dikinson (Angie Dickinson). Život im je ličio na ovaj koji danas vode rok zvezde, ali ono što se uvek isticalo je šarm, stil i džentlmensko ponašanje koje danas više ne postoji.

Slika 2.3 Rat Pack: Dean Martin, Frank Sinatra i ostala družina

Film koji ih je proslavio u Holivudu

Taj stil života grupe u zlatnom dobu Holivuda jednom je morao i da stane. Prve nesuglasice su se javile između Frenka i Pitera, koji je bio oženjen Kenedijevom sestrom, zbog sve češćeg povezivanja Frenkovog imena sa mafijom. Uskoro su se na muzičkoj sceni pojavila nova imena: Elvis Prisli (Elvis Presley) i The Beatles, koji su promenili svet muzike i njihov stil je tada postao prevaziđen.

Slika 3.3 Rat Pack: Dean Martin, Frank Sinatra i ostala družina

Uživali su u druženjima

Sredinom šezdesetih godina svako je krenuo svojim putem. Frenk i Din su nastavili svoje uspešne karijere i ostali dobri prijatelji, a ostala tri člana su takođe nastavila da nastupaju. Godine 1981. Din, Semi i Frenk glume u istom filmu i to je bio poslednji put da su radili zajedno.

Slika 4.1 Rat Pack: Dean Martin, Frank Sinatra i ostala družina

Frenk Sinatra je osnivač grupe

Godine i život pun poroka posle su učinili svoje. Piter je umro 1984. godine, a četiri godine kasnije umro je i Semi. Din Martin je umro na Božić 1995, kao tužan starac koji je patio od depresije i alkoholizma. Njegova kćerka Dina Martin (Deana Martin) se i dalje bavi muzikom i često izvodi očeve pesme. Za Frenka Sinatru, koji je osnovao grupu, može da se kaže da je imao najuspešniju karijeru, a svakako je i najduže trajala. Pesma “My Way” na najbolji način opisuje njegov život. Umro je 1998. godine. Džoi Bišop je član koji je živeo najduže, sve do 2007. godine, i zanimljivo je to što je upravo on najviše izbegavao poroke i vodio najsmireniji život.

Slika 5. Rat Pack: Dean Martin, Frank Sinatra i ostala družina

Ponovno okupljanje dela grupe sedamdesetih

Rat Pack i danas živi kroz bendove koji u njihovu čast nastupaju. Ostali su popularni kod onih starijih koji vole da se prisećaju lepih vremena, ali i kod mladih koji sa divljenjem posmatraju to doba, želeći da bar kroz muziku i filmove osete deo šarma i talenta koji su sa svetom nekada davno delili ovi fantastični momci.

Izvor fotografija : Pinterest.com


Danijela Stanković je student marketinga na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zanimaju je moda, knjige i crno-beli filmovi. Najsrećnija je kada je okružena pozitivnim i dragim ljudima.

Comments