Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Odavno je prošlo vreme kada je jedna televizija dominirala i kada smo svi naveče sedeli uz jednu emisiju, a sutradan prepričavali sve što se u njoj desilo. Danas nam je dostupno na stotine TV kanala, a komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom vode pravi mali rat za svakog gledaoca.

Ne tako davno, televizija Pink je bila ubedljivo najgledanija, a “ružičasto carstvo” širilo se brzinom svetlosti. Činilo se da kraja nema. Ipak, nacionalna televizija, za divno čudo, uspela je da se izbori za svoj udeo u gledanosti, te je zauzimala čvrsto drugo mesto. Nakon njih činilo se da FOX (sada Prva) i B92 tapkaju u mestu sa svojih 8 ili 10% gledalaca.

foto2 Rat televizija: Koja je zaista PRVA?

Ipak, u poslednjih godinu dana sa promenom vlasničke strukture i promenjenim nazivom, televizija Prva uspela je da se domogne ozbiljnog parčeta kolača. Tako je tržište dobilo tri televizije koje su počele da “ginu” kako bi se domogle prve pozicije. Stoga neretko imamo priliku da na Pinku čujemo da je ta televizija prva, RTS tvrdi isto, a sve češće i Prva tvrdi da njen naziv nije samo varka, već da su zaista prvi i najgledaniji.

Proteklih godina tokom letnje sezone televizijski programi su “zamirali”, međutim ove godine to nije slučaj, jer niko ne želi da mu druga televizija “ukrade” gledaoce dok se opušta tokom letnje sezone. Pink je od prošle nedelje krenuo sa prikazivanjem nekoliko novih emisija kojima žele da ugode svojim gledaocima koji, ionako nemaju pare da odu na more, a Prva takođe ne planira da pravi pauze tokom leta.

Ipak, ono što je najinteresantnije ovih dana jeste sukob između RTS-a i Prve.

Sedim ja tako pre nekoliko dana i vidim na Prvoj koncert Zdravka Čolića. Nije mi se išlo na “njivu” da gledam koncert uživo, ali kad sam već naleteo odlučih da bacim pogled kako sve to izgleda. Vidim tako da je Čola veseo kao i uvek, publika vesela, svi srećni, nije pala kiša…i prebacim kanal. Nešto kasnije prebacim na RTS, kad i tamo Čola. Čovek mi izlazi iz frižidera. Začudim se što dve televizije imaju pravo prenosa koncerta, a takođe primetim da neko očigledno kasni u prenosu, jer snimci nisu isti. U tom trenutku RTS je odlučio da malo izreklamira suparničku televiziju, pa nas je obavestio da Prva zapravo emituje Čolin koncert iz Sarajeva. Prava telenovela. Prosto da ne poveruješ da uopšte nisam shvatio da se ne radi o istom koncertu, a i kako bih. Slična njiva (ili stadion), isti Čola, razigrana publika, slična bina.

Iako se ja nisam mnogo nasekirao zbog ovog,  Aleksandar Tijanić jeste, toliko da je objavio rat Prvoj zbog krađe i zavaravanja gledalaca.  I tako dok je RTS u skrolu reklamirao Prvu, oni su završili sa koncertom i počeli sa emitovanjem filma. Da me Tijanić nije obavestio o ovom po treći put ne bih ni prebacio na Prvu i tamo se zadržao da pogledam film.

foto3 Rat televizija: Koja je zaista PRVA?

Činjenica je da se i Pink i RTS očigledno osećaju ugroženi od strane Prve jer im se ova televizija opasno približila. Osim Prve, probudio se i B92. Oni su najavili “novi B92”, ali sem novog logotipa dobili smo samo stare reprize “Prijatelja” i “Seks i grada”. Nadajmo se da pod sloganom “nova” nećemo uskoro dobiti reprize “Mućki” i “Alo, alo”.

A da li je neko čuo za Happy? To vam je televizija koja takođe želi da bude prva i to će im možda poći za rukom 2183. godine. Ponekad nisu presudne pare već način i ideja, a to je očigledno problem ove televizije koja se i dalje bori da natera gledaoce da na svom daljinskom upravljaču njih stave na broj 5. Neka im je sa srećom.

U ovom malom “ratu” značajnu ulogu imaju i transferi voditelja. Pored fudbalera oni su postali najtraženija roba. Tako je nedavno Prva “pokrala” Pink i RTS uzimajući Milana Kalinića, Irinu Radović i Mariju Kilibardu, a priča se da Sanja Marinković i Slavko Beleslin prelaze na B92. Ipak, možda jedan od najvećih transfera, doživeli su Jovana Janković i Srđan Predojević koji su prešli sa RTS-a na Pink.

foto4 Rat televizija: Koja je zaista PRVA?

Pored transfera aktuelne su i kopije emisija, te na svakoj televiziji imamo sličnu emisiju. Na Pinku se naziva “City”, na Prvoj “Exkluziv”, a na Avali “Milica na kvadrat”.

I tako, dok se Mitroviću i Tijaniću diže kosa na glavi, jedina dobra stvar je što će gledaoci moći da dobiju, nadajmo se, bolje i raznovrsnije programe. Zvanično, sada je najgledaniji RTS, Pink se panično hvali kako su i dalje najgledanija “komercijalna” televizija, a Prva galopira u osvajanju gledalaca. Ostaje nam da vidimo kako će se situacija odvijati od jeseni kada će svi dati svoj maksimum i otkriti nove projekte kojima će pokušati da budu prvi, a i ako ne budu, sigurno će se pohvaliti da to jesu.


Milan Maglov je marketing menadžer koji ne dozvoljava da mu životom zavlada svakodnevna rutina, te planira da bude jedan od prvih stanovnika Marsa. Voli svoje prijatelje, voli da putuje, sve bi da proba , i u duši je još uvek dete. Omiljeni citat: “Be the change you wish to see in the world!”

Editors choice