Nesanica znači da u periodu od tri ili više meseca ne uspevaš da spavaš tri ili više noći nedeljno. Obično je povezana sa stresom i zabrinutošću, ali nesanica ukazuje i na mentalne i fizičke zdravstvene probleme kao što su anksioznost, depresija, reumatoidni artritis, glavobolja, srčane smetnje, osteoporoza.

Dakle, osim potrebe za opuštanjem i možda medikamentima koji će ti omogućiti da se naspavaš, potrebno je uzeti u obzir i druge razloge, odnosno, eventualno postojanje zdravstvenih problema koje treba da lečiš, a koji su možda uzrok nesanice. Ovo su neki od mogućih faktora koje treba ozbiljno da razmotriš.

Hronično podnošenje bola

Ako osećaš bilo kakvu telesnu nelagodnost, to će ti poremetiti san. A hronični bolovi, kao što su oni koje izaziva artritis, bol u leđima, kiselina u želucu, kao i fibromijalgija – oboljenje koje se teško prepoznaje, a karakterišu ga bolovi u celom telu, ukočenost i bolovi u mišićima i tkivima u okolini, jutarnja ukočenost i oticanje šaka, zglobova i mekih tkiva – fibromijalgija u najvećem procentu pogađa žene posle četrdesete godine i pridružuje se promenama koje uzrokuje predmenopauza, a čest je uzrok nesanice.

Umor povećava osetljivost na bol i tako se stvara začarani krug, koji je potrebno prekinuti sveobuhvatnim pristupom ovom kompleksnom problemu.

Neki lekovi

Neki lekovi sadrže sastojke, kao što je kofein ili neki drugi stimulans, koji ometa miran san, pa ako te muči nesanica dok si pod nekom terapijom, možda možeš da promenite lekove, da se ne bi dodatno iscrpljivala, a već ti nije dobro.

Comments