“Born This Way” je drugi zvanični album Lejdi Gage (Lady Gaga). Izašao je 23. maja, u dva izdanja – regularnom, sa 14 pesama, i specijalnom, dopunjenom izdanju, sa 17 pesama i 6 remiksa. Verovatno se pitate zašto tek sad pišemo o njemu kada je izašao pre više od dva meseca? Pratili smo sve intervjue i izjave vezane za pesme i smatramo da je sada pravo vreme da se ovaj album razotkrije. Ulazeći dublje u motive ovog albuma i proučavajući ih saznajemo i dosta toga o Gagi. Ovo je i više nego autobiografski album budući da je sve pesme napisala ona sama. Neke od njih ste već čuli, a čak i ukoliko neke ne planirate da čujete, svakako hoćete, jer će ovaj album imati i više nego dovoljno singlova, za svačiji ukus po nešto.

Marry The Night

01 marry the night Razotkrivanje albuma: Born This Way (I deo)

Pesma koja otvara album i jedna od onih koje najbolje predstavljaju samu Gagu. Kako je izjavila u nekoliko intervjua, ovo je pesma kroz koju govori kako treba prihvatiti svoju prošlost, prihvatiti svoju mračnu stranu i ne kajati se zbog onoga što je već urađeno. Ovo je takođe jedna od pesama u kojima se pojavljuje motiv Njujorka, u kom je odrasla i koji joj je, i uvek će biti, neiscrpna inspiracija.

Born This Way

02 born this way Razotkrivanje albuma: Born This Way (I deo)

Pored toga što je njen naziv ujedno i naziv albuma, ova pesma je centralni motiv svih pesama. O njoj se toliko pričalo, počev od toga što je bila prvi singl sa ovog albuma, pa preko šokantnih nastupa, implanata za lice, do samog spota. Ono što je suština i što je važno napomenuti je da ovo NIJE pesma upućena gej populaciji. Ovo je pesma za svakog ko se oseća drugačije. Svi smo rođeni takvi kakvi jesmo i tu ne treba ništa dirati, šta više – treba slaviti različitost i individualnost.

Government Hooker

03 government hooker Razotkrivanje albuma: Born This Way (I deo)

Sigurno jedan od sledećih singlova. Pesma o kojoj će se pričati, što zbog naziva, kao i zbog pozadine same pesme. Naime, “vladina/državna kurva” je ustvari pesma o Merlin Monro (Marilyn Monroe) koja je, kako se pričalo, bila u tajnoj vezi sa predsednikom Amerike, Džonom Kenedijem (John F. Kennedy). Ovo potvrđuje i stih “Put your hands on me, John F. Kennedy” u samoj pesmi.

Judas

04 judas Razotkrivanje albuma: Born This Way (I deo)

Drugi singl sa albuma, o kom smo već pisali i pesma koja je zbog naziva napravila pometnju u hrišćanskim redovima. Pesma, koliko god zvučala anti-religijski nastrojena, govori o zaljubljenosti u pogrešnog čoveka. Ništa skandalozno, zar ne?

Americano

05 americano Razotkrivanje albuma: Born This Way (I deo)

Imigranti iz Meksika su svakodnevna pojava u Americi. Gaga ovom pesmom šalje poruku vlastima, peva o imigranskim zakonima, kao i o gej braku. Pesma sadrži i nekoliko stihova na španskom, veoma je brza i dinamična, a da se primetiti jedna od Gaginih omiljenih tako da je možemo očekivati i kao singl. Kako fanovi nagađaju, spot za ovu pesmu bi mogao da bude nastavak spota za Paparazzi i Telephone, na čijem kraju se Gaga upućuje u nepoznatom pravcu, možda baš ka Meksiku.

Hair

06 hair Razotkrivanje albuma: Born This Way (I deo)

Ovo je jedna od pesama koja dosta znači Gagi, sa obiljem autobiografskih detalja. Dovoljno je da obratite pažnju na tekst i sve će vam biti jasno, ali i ako pogledate Gagu možete steći utisak da je kosa, tačnije perike, ono što je jedan od njenih zaštitnih znakova, pored garderobe. Ova pesma zvuči fantastično i u akustičnoj verziji gde se najbolje vide Gagine vokalne sposobnosti, pa ako vam se dopadne original, potražite je.

Scheiße

07 scheisse Razotkrivanje albuma: Born This Way (I deo)

Ukoliko ne znate šta naziv pesme znači poslužite se guglom, dok mi pokušavamo da vam objasnimo šta je pisac hteo da kaže. Naime, iako zvuči da Gaga peva ovu pesmu na nemačkom, svi koji iole znaju taj jezik shvatiće da to nije slučaj. Kako je i sama izjavila, pošto pesma govori o ženskim pravima i dosta je feministički nastrojena, sve što Gaga čuje dok pokušavaju da je sputaju na njenom putu je mumlanje, fejk nemački, jednom rečju – scheiße. Veoma dinamična pesma, preporuka da je poslušate, i definitivno jedan od budućih singlova.

Nastaviće se…


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Images courtesy of fiftyrantsperday


Comments