Ponekad uspomene bez dozvole dospeju u aktiv. U kadrovima nam podsvest predočava davno prošlo vreme. I ponekad naš organizam oseti podudarnost sa nekom već proživljenom situacijom i priuštimo sebi ponovo istu jezu, trnce i dobre stare leptiriće.

Nasuprot tome, duboki uzdah i namerno suočavanje sa prošlosti. Izdvojeno vreme namenjeno sećanju. Vrtenje “filma” koji osim što ima svoj početak dakako ima i svoj kraj. Privremeni ili konačni, zabetonirani kraj.

Dobro je što kakav “film” uopšte postoji. Jer šta god da ostavi trag govori o svojoj vrednosti. Malecni poput crnog ispod nokta, duboko urezan, tek zagreban poput kakve šare, nebitno, trag je.

Nekada je nešto bilo tu. Nekada je neko bio tu.

1 Devojka sama Razumem te i dok me napuštaš

Nekada je on bio tu

Definitivno je, konačno i neizbežno to da se ljudi menjaju. Nikad preko noći i naglo, već postepeno i bojažljivo… Mic po mic. A mi uglavnom žmurimo pred istinom, okrećemo glavu i odbijamo da se suočimo sa tim da se nešto događa. Uostalom, teško je oprostiti se od svojih navika i rituala. I onda otvorimo oči kada su vreme i prostor učinili svoje, dobijamo njihov produkt, potpunu korekciju nekoga ili nečega.

Čekajte… Čekajte… Nije li sebično okovati u lance, čupati i vući tog nekog koji doživljava promene i polako se odupire od tla i počinje da leti? Da istražuje, da upoznaje, da voli, da vidi…

2 Devojka i leptir Razumem te i dok me napuštaš

Idi, odleti… Ali i doleti kada obletiš

Daleko od toga da se treba lišavati zadovoljstva, emocija i komfora, ali prosto treba razumeti. Prosto treba dopustiti drugima da makar na tren osete ono isto što i vi. Juče ti, danas ja, sutra neko drugi… I tako ukrug. I dok god postoji taj nepisani zakon da je sve kružnog toka i da kad-tad sve dođe na svoje, a postojaće zauvek, ne treba skrivati svoj osmeh i nadu… Ne treba tonuti i dizati ruke od svega, jer kao i sve i život je nepredvidiv. Ume da iznenadi i ponudi ti najbolje baš u onom času kada misliš da su sve lađe već odavno na dnu.

Budi tu, čuvaj ljubav i lepu reč za slučaj da se vrati, da ga zloba i nepravda ošamare… Budi tu. Osetiće i doći, makar da zahvali za bezuslovnu podršku i pažnju… Doći će.

Izvor fotografija: tumblr.com


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments