To je zato što na svom putu srećeš one kojima je potrebna pomoć, podrška, uteha, smernice. Svojom potrebom da daješ, privlačiš duše koje su u stanju potrebe. A kada si ti u stanju potrebe, na tvom putu nema nikog ko to prepoznaje, niko se ne pojavljuje da te spase. Zato što ti spas ne treba, zato što je to tvoje iskušenje, tvoja lekcija i tvoja snaga. 

Ponekad ti je to prosto previše. Dosta ti je sopstvene snage i hrabrosti, htela bi da malo budeš slaba i uplašena. A kad se to desi, kad se osećaš bolesno, slabo i uplašeno, to je samo zato da bi opet pronašla tu istu snagu i hrabrost i upotrebila ih da se isceliš i da nastaviš da se boriš, to je tvoj put. 

jorge flores oeghhMy5jz0 unsplash e1594242449637 Razumeš sve i svakoga, a da li neko razume tebe?

Jer ti to možeš. Čak i kad si prosto ljuta što je to tako i kad bi svu svoju snagu i hrabrost menjala za slabost koja privlači oslonac, koja se odmara u utešnim zagrljajima i oslanja na nekog hrabrog i stabilnog – poput tebe. Možda nikada nećeš sresti nekog ko će biti kao ti, za tebe. Jer ti to već jesi – tu si za sebe, kao i za druge. I nastavićeš da u tome pronalaziš svrhu, ispunjenje, radost i nagradu. 

Ali ti nisi spasilac sveta i svetska tuga može da te rani i savlada. Nikada ne možeš da pomogneš svima, da nahraniš svaku gladnu dušu, da spasiš svakoga kome je spas potreban. Ne moraš da toneš na dno, da bi iskušala sebe, da se odričeš svoje snage, da vidiš hoće li se neko pojaviti za tebe. Umesto toga, možeš da tražiš onu pomoć koja ti je potrebna, od onih koji mogu da ti je pruže. A kad to uradiš, bićeš zatečena spremnošću drugih da ti priskoče u pomoć i njihovim osećanjem da su počastvovani što mogu nešto da učine za tebe. Kad nekome poveriš svoju slabost, dozvoljavaš mu da shvati da si i ti samo ljudsko biće sa svojim brigama, iskušenjima, nesigurnostima i potrebama – a sebi omogućavaš pravo povezivanje sa drugima. Jer, ako su oni slabi i u stanju potrebe i ti si ta koja uvek daje i priskače, ne znači da i oni nemaju u sebi snagu i hrabrost i spremnost da pomognu, samo im je potrebna prilika. 

I to je lekcija – o tome da nisi iznad drugih, samo zato što imaš više toga za davanje. 

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević 

 

Comments