Za početak da naučimo kako da ne gazimo jedni druge po prstima. Da vodimo, da pratimo, da se opustimo i prepustimo.

Nismo uvek raspoloženi za ples. Ali, bili zlovoljni, povređeni, ljuti ili umorni, ples ne prestaje. Možda je on nakrivio šajkaču i cupka kolce u trenutku dok mi izvodimo sumorne figure nekog avangardnog baleta o ranjenom labudu na isušenom jezeru. Možda mu se đuska, dok se nama igra stiskavac.

Možda su koraci teški i sporo učimo, a samouki smo. Nema instruktora plesa da nas uputi i pomogne nam da se snađemo. Sve najvažnije stvari u životu provaljujemo sami.

Ritam i sluh

Pa, neko nema mnogo sluha, ali ume da drži ritam. Neko voli da pleše, ali je potpuno van ritma. Osećaj se stiče, koraci se uče. Ako smo suviše trapavi, guraćemo i gaziti partnera, kad treba da se privijemo uz njega i klizimo. Stidećemo se i plašiti, kad treba da se opustimo i uživamo. Partner možda neće imati strpljenja sa našom grubošću i smotanošću. Možda ni sami sebi nećemo dati dovoljno šanse da se opustimo i steknemo osećaj, ako smo suviše kruti i uplašeni. Ne predajte se. Fali vam sluh, jer možda niste čuli dovoljno opuštajućih ljubavnih melodija u svom životu. Ne pratite ritam, jer ste ubeđeni da morate sami. Imajte razumevanja za sebe, prihvatite svoje strahove i predrasude, pa ćete ih polako prevazići.

248 Realna romantika: Ljubav je kao ples

Koraci

Čak i bez osećaja za ritam, korake ćete naučiti. Nećete hteti uvek da ih sledite, želećete da igrate malo sami, a da vam se dive. Možda ćete biti najsrećniji kad učite nove korake, ili je vaše najveće zadovoljstvo uigran ples, bez mnogo komplikacija. Možda vaš partner hoće da uvede nove korake i malo zahtevniji ples, pa ćete ga možda pratiti, a možda se opirati. Igrali ili ne, ples se ne prekida.

Figure

Kad ste već usvojili korake, naučili i one veoma zahtevne, tačno znate gde da zastanete, gde da se odmaknete, koliko da se približite i kako da ne nagazite partnera, vreme je za figure. Okreti, provlačenja ispod ruke, piruete, poskoci i doskoci, a ponekad i prave vratolomije, ako ste baš sigurni u sebe i u partnera. Ples zahteva ljute začine da bi ostao vruć i uzbudljiv.

Veseli plesovi

Ponekad ćete začikavati jedno drugo veselim, okretnim plesovima. Brz ritam, preznojavanje, zadihanost, osmesi na licu. Veseli ples za sunčani dan, za uživanje u životu i partnerstvu.

Sumorni plesovi

Ponekad vam neće biti ni do čega. Ponavljaćete naučene korake u usporenom, razvučenom ritmu, bićete mlitavi i nevoljni, a ipak ćete reagovati i pokretati se. Koliko da se ples ne prekine. 

Valcer

Za svoju srebrnu svadbu, umećete da plešete valcer. Naprednu verziju, sa figurama. Otmen i svečan ples za stare partnere u životnoj plesnoj školi.

A možda i tango

O, tango je drama, istina, strast, umetnost, patnja, predaja, izdaja, oproštaj, buđenje, smrt i rađanje. Tango su svi plesovi odjednom. Ako imate sa kim da ga plešete, onda znate zašto živite.

Izvor fotografija: rts.rs, nadlanu.com

Aleksina Đorđević

Comments