Svako sanja o životu kao iz bajke. Međutim, različite su ideje o tome šta takav život predstavlja. Za skromne to je život u miru, za ambiciozne posao iz snova, za materijaliste raskošne kuće i luksuzni automobili, za avanturiste život pun putovanja. Međutim, dok većina mašta kako da ostvari ovu želju, neki su je shvatili doslovno, pa grade i osmišljavaju prostore koji više liče na kadar iz Diznijevih (Disney) filmova ili na stranicu neke od bajki braće Grim (Brüder Grimm).

I bez obzira na šta pomislite kada kažemo život kao iz bajke, složićete se da idejni tvorci ovih kreativnih objekata upravo žive jednu. Uživajte u pogledu na šest bajkolikih prostora.

“Alisa u zemlji čuda” (Alice’s Adventures in Wonderland) je omiljeno štivo radoznalih devojčica. Sve smo obožavale avanturu usnule Alise i dogodovštine kroz koje je prolazila, nesmotreno prateći belog zeca. Neobični prijatelji i još neobičniji neprijatelji zasmejavali su nas i učili kroz putovanje po čudesnoj zemlji. I dok je za većinu “Zemlja čuda” ostala u domenu fantazije, za pejzažnog arhitektu Čarlsa Dženksa (Charles Jencks) postala je zabavna realnost.

Psihodeličan vrt  Realne bajke: Neobični objekti

Preciznom matematičkom kalkulacijom stvorena je iluzija haotičnog vrta iz poznate bajke

Pomama za delima epske fantastike nisu mimoišla ni domišljate ugostitelje. Tako se u Montani našlo jedno preslatko imanje stvoreno po uzoru na dom hobita. Prekrasne slike na zidovima ove kuće uvode vas pravo u Tolkinov (Tolkien) svet mašte, a kombinacija drveta, kamena i drugih prirodnih materijala zaista odaje utisak prijatnog i zabavnog okruženja.

Ljupka drvena kućica sa zelenim vratima Realne bajke: Neobični objekti

Svako bi poželeo da bar jednu noć prespava u domu hobita

Velšanin Sajmon Dejl (Simon Dale) odlučio je da za svoju porodicu napravi dom kao iz bajke. Kombinovao je motive iz različitih priča i potpuno predano osmislio svaki detalj ovog neobičnog doma. Kuća mu je gotovo zatrpana u zemlji, a enterijer upotpunjen neobrađenim komadima drveta. Reč je o potpuno funkcionalnom prostoru, a unutrašnjost kuće neodoljivo podseća na bajku “Džek i čarobni pasulj” (Jack and the Beanstalk).

Drveće unutar kuće Realne bajke: Neobični objekti

Životni prostor za one koji žele da žive u bajci

Ova malena kuća smeštena je duboko u šumi. Najvećim delom prekrivena je puzavicom, pa deluje kao da se stopila sa prirodom. Ušuškana, sa šiljatim krovom i izgledom čudnovate šumske pećine, ova kuća liči na stanište patuljaka ili nekih drugih majušnih stvorenja iz bajke.

Kuća u šumi prekrivena puzavicom Realne bajke: Neobični objekti

Čovekovih ruku delo napravljeno u skladu sa prirodom

U srcu Nemačke nalazi se kuća o kakvoj maštaju mališani iz celog sveta. Doduše, ova nije od pravih slatkiša, ali je svakako prekrasna. Napravljena je u znak sećanja na jednu od najpoznatijih bajki sveta – “Ivicu i Maricu” (Hänsel und Gretel), pa je ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija među ljubiteljima fantastičnih priča.

Vešticina kuća iz Ivice i Marice Realne bajke: Neobični objekti

Kuća u kojoj je veštica zarobila Ivicu i Maricu

Obožavatelji priče o “Maloj sireni” (The Little Mermaid) i njenoj želji da poprimi ljudsko obličje sigurno nisu ni slutili da je moguće živeti u domu nalik njenom. Jedan Meksikanac je uspeo da realizuje ovu ideju i tako svet okeana prenese na tvrdo tlo. Potpuno luksuzno imanje urađeno je od belog kamena. Vlasnik je insistirao na oblicima koji podsećaju na školjke, puževe i korale, a maleno slano jezerce u dvorištu kuće doprinelo je da prva asocijacija pri pogledu na ovu kuću bude “Mala sirena”.

Kuća u obliku školjki i korala Realne bajke: Neobični objekti

Pravi mediteranski stil za ljubitelje mora i okeana


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments