Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

Umetnost francuske ilustratorke Rebeke Dotremer (Rebecca Dautremer) je kao prolaz kroz minijaturni ružičasti svet na papiru. Njeni crteži odišu bajkovitošću, ali bajkovitošću u kojoj leži i zrno humora. Rebeka Dotremer je rođena 1971. godine u Gapu, gradu na jugoistoku Francuske. Završila je Visoku školu primenjenih umetnosti (ENSAD) u Parizu, gde je vrlo brzo primećen njen talenat i gde biva usmerena na rad na ilustracijama knjiga za decu. Rebeka živi u Parizu sa mužem i troje dece.

Njena prva knjiga, “Vukova koza” ( La Chèvre aux loups), izašla je 1996. godine. Uspeh ove knjige donosi i nove poslove – “Div i ptice” (Le Géant aux oiseaux) i “Dve Petirove mame” (Les Deux Mamans de Petirou) iz 2001. godine, “Baba Jaga” (Babayaga) i “Udvarač” (L’amourex) iz 2003. godine, “Sirano” (Cyrano) iz 2005. godine, kao i  “Sving kafe” (Swing caffe) iz 2009. godine.

slika1 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza slika2 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza slika3 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza slika4 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza slika51 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza slika6 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza

Rebekina verovatno najslavnija knjiga,  “Princeze – zaboravljene ili nepoznate” (Princesses oubliées ou inconnues) iz 2004. prevedena je i na srpski jezik u izdanju izdavačke kuće “Beli put”. Uživo ove ilustracije bilo je moguće videti 2007. godine, kada je u Francuskom kulturnom centru u Beogradu održana izložba posvećena Rebeki Dotremer.

Njene princeze su one koje su, za razliku od Pepeljuge ili Snežane, dugo skrivane od sveta. Većina nas za njih nikada nije ni čula. One nisu samo prefinjene i lepe, onakve kakvim ih mi zamišljamo – one sviraju, spavaju, skakuću, plivaju u činiji graška! One žive u našoj sobi, pod krevetom ili na stolu, u kuhinji ili na računaru. A svaka od njih jedva čeka da ispriča svoju priču. Nešto više o njima moguće je pročitati i na sajtu koji su pravili ljubitelji ove knjige.

slika7 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza slika8 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza slika9 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza slika10 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza

Iako su ilustracije, ali i knjige koje je nedavno i sama počela da piše, Rebeke Dotremer namenjene deci od tri do jedanaest godina, izvesno je da i veliki broj odraslih može reći da je ona jedan od njihovih omiljenih ilustratora. U galeriji Žan Robijar u Parizu, moguće je pogledati, ali i kupiti neke od Rebekinih ilustracija i pogledati njen celokupan opus.

Najnovija oblast kojom se Rebeka bavi je animirani film. Godine 2009. izašao je osamdesetominutni film “Eleonorina tajna” (“Eleonora’s secret”), “Keriti” (“Kerity” – orig. “La Maison des Contes”) u kom ekscentrična stara tetka, Natanijelu koji ima sedam godina i još ne ume da čita, zaveštava svoju kuću i veliku biblioteku. On otkriva da su knjige skloništa za sve junake koji se mogu pronaći u dečjoj literaturi i koji sada misle da je Natanijel njihov zaštitnik. Njegovi roditelji počinju da rasprodaju knjige, a Natanijel na sve načine pokušava da spasi svoje sićušne prijatelje.  Sama Rebeka rekla je da je rad na filmu baš ono što nju pokreće – ona svojim likovima sad udiše život, stvara paralelni svet za koji veruje da postoji, a u njemu i svi ti mali ljudi, od kojih svako ima svoj karakter kao stvarno biće.

slika11 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza

slika12 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princezaRebeka je u saradnji sa kompanijom Kenzo, dizajnirala flašicu i omot njihovog čuvenog parfema Flower by Kenzo.

slika13 Rebeka Dotremer  ilustratorka zaboravljenih princeza
Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića – knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Editors choice