#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Regionalni festival “Reč u prostoru”

Regionalni festival “Reč u prostoru”

Studentski kulturni centar u Beogradu već osmi put zaredom organizuje regionalni festival “Reč u prostoru”. U utorak, 2. aprila 2013. godine, u 20 časova okupili su se oni čiji su radovi nagrađeni i dizajnirani. U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra gotovo da nije bilo slobodnog mesta. Program je otpočeo uz zvuke benda Klot, koji je prepoznatljiv po mešavini alternativnog metala i ambijentalnog stila.

grupa Klot Regionalni festival “Reč u prostoru”

Muzička podrška - grupa Klot

Posle toga se prisutnima obratila Vesna Kapor, autorka projekta i jedna od članova žirija. Izvinila se što su druga dva člana bila sprečena da dođu. Vesna Kapor je rekla da je na ovogodišnji konkurs stiglo preko tri stotine radova iz zemlje i regiona. Pri odabiru najboljih radova, žiri je vrednovao “književnost pre svega”. Naznačila je da je čitava manifestacija zamišljena kao “nešto između klabinga i zvaničnog festivala”, na kom su samo najbolji dobili priliku da pročitaju svoja dela. Nekima od njih dela su dizajnirana i izložena u “Happy centru”.

Dizajnirani radovi Regionalni festival “Reč u prostoru”

Jelena Micić i Žarko Aleksić dizajnirali su radove

Iris Spajić iz Osjeka je prva pročitala svoj rad. Posle nje je usledila Merima Dizdarević, koja je doputovala čak iz Švedske. Bila je uzbuđena što joj se ukazala prilika da pročita rad upravo na sceni SKC-a. Na scenu su dalje stupali autori iz različitih gradova i regiona, sa različitim naglascima i temama, ali su svi bili isti u jednom – ideji za stvaranjem, kao jedinim načinom da se izbore sa prolaznošću. Različite poetike su egzistirale u istoj ravni. Njihovi radovi su ispisani olovkom smrti, ljubavi, prolaznosti i ogoljenosti. Neki su inspiraciju tražili u gradskom životu, surovoj realnosti, “Bibliji” ili pak, Kišovoj “Enciklopediji mrtvih”. Jedni su imali tremu, drugi su hrabro stupili na scenu, ali su svi govorili glasno, istim jezikom – jezikom književnosti, koji ove večeri nije poznavao granice.

Mirjana Zarić Regionalni festival “Reč u prostoru”

Mlada književnica Mirjana Zarić

Kada se program završio, popričali smo sa Mirjanom Zarić, koja je jedna od nagrađenih autorki. Mirjanina kratka priča “Besmrtnost ubijenih reči” privukla je posebnu pažnju publike, a propraćena je gromoglasnim aplauzom. Mirjana je izjavila: “Ova nagrada mi puno znači. Kao i u bilo kom drugom poslu, svako priznanje ili pozitivna ocena donose zadovoljstvo, ličnu satisfakciju i motiv za dalji rad. Nisam neko ko piše zbog pohvala i nagrada, jer pisanje za mene predstavlja podrazumevanu potrebu i naviku.” Smatra da je još uvek “pisac u nastajanju”, bez obzira što iza sebe ima šest književnih nagrada (između ostalih, dobitnik je prve nagrade “Borislav Pekić”). Ivo Andrić je njen vodič i učitelj. Obećala nam je da će nastaviti da piše i otkrila je da trenutno radi na svom romanu.

Posle ove večeri uverili smo se da su poezija i proza ponovo u modi, da i dalje ima onih koji veruju u svoje reči. Ovi mladi autori su budući gorostasi naše književne i kulturne elite. Oni još uvek sanjaju snove u boji i traže odgovarajuće ramove za svoje priče i pesme.

Izvor fotografija: belgradeeyue.com, Tijana Banović


Tijana Banović je apsolvent srpske književnosti i jezika. U sebi skriva Petra Pana koji ne želi da odraste, koji bi samo da leti. Za svaki lonac ima odgovarajući poklopac.

Editors choice