Kako biste zauzeli radoznaliji i opušteniji stav o svojim intimnim odnosima i ličnim relacijama i izbegli „tripovanje“ kome obično podležete, pokušavajući da pronađete nekog i da se povežete (zašto ima takav položaj tela i uopšte me ne gleda, da li sam mu dosadna, napadna, odbojna…) potrebna vam je posebna vrsta samopouzdanja, koja se naziva relaciona samosvest.

Zašto nam relaciona samosvest nedostaje

Savremene dejting aplikacije osnažuju pogrešnu ideju da je dovoljno da kliknemo, ili povučemo prstom po ekranu, da bismo pronašli osobu koja nam odgovara. Kao što biramo šta ćemo kupiti putem aplikacije i odabrane sadržaje „stavljamo u korpu“, tako činimo i prilikom izbora potencijalnog partnera –  savremena dejting kultura stavlja pitanja srca u potrošački kontekst. Zaista možete upoznati mnogo osoba koristeći razne aplikacije za upoznavanje, a osim što ćete se umoriti od promašaja, rizikujete da izgubite kompas koji vas usmerava ka sebi – unutrašnji rad, lečenje emocionalnih povreda, razumevanje sebe, koji vam pomažu da postanete ono što jeste. A samo prava, autentična osoba može privući adekvatnog partnera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tova Elneskog (@tovaelneskog)

Šta je relaciona samosvest

Sposobnost da duboko razumemo sebe u kontekstu bliskih, intimnih, emocionalnih odnosa, naziva se relaciona samosvest. To je razumevanje zaljubljenog sebe, ili sebe u potrazi za ljubavlju, u situacijama u kojima smo uključeni, uzbuđeni, emocionalno angažovani. To je pozicija koja nam pomaže da pronađemo ono što tražimo, da maksimalno ispunimo svoje zahteve i potrebe, dok istovremeno štitimo odnos koji je vredan naše pažnje i angažovanja.

Pročitajte i ovo: Prioridejting – da li je to ključ za pronalaženje trajne veze

Kako znamo da li praktikujemo relacionu samosvest

Uglavnom znamo kada je ne praktikujemo – kada se pojavi okrivljivanje ili stid, sigurno smo na suprotnoj strani od relacione samosvesti. Okrivljivanje je ideja da bi naša veza bila dobra, kada bi partner prestao da radi stvari koje radi na pogrešan način (on treba da se popravi), dok se sramota obično javlja sa osećanjem da nismo dostojni ljubavi, jer smo previše oštećeni i ništa ne radimo kako treba. Ova osećanja kompromituju intimnost i bliskost, ali nam nedvosmisleno ukazuju da je potrebno da razvijemo samopoštovanje i relacionu samosvest. Međutim, mnogi provedu godine i decenije zaglavljeni u istim obrascima, pre nego što se trgnu i probude (ako se to uopšte desi) i shvate potrebu za razvojem i radom na sebi. Imate na raspolaganju ogromne resurse za obrazovanje o odnosima, ali to je nešto što morate redovno i aktivno praktikovati, jer se odnosi takođe menjaju i razvijaju.

Relaciona samosvest i dejting aplikacije

Kada koristite dejting aplikaciju, možete praktikovati relacionu samosvest tako što ćete posmatrati svoje reakcije i kanalisati ih – ako se osećate preplavljeno, iscrpljeno, ogorčeno, malodušno, zatvorite aplikaciju, spustite telefon i idite da radite nešto drugo – bilo šta. Možete imati osećaj da nešto bitno propuštate, da će vam srodna duša izmaći, ako odložite telefon, ili da će se pojaviti, ako samo još jednom kliknete. Kada se pojave takve misli (tripovi) i kada počnete da treperite nervoznom energijom, vreme je za kanalisanje – napravite pauzu, ostavite telefon i bavite se nečim drugim, neko vreme. Vi kontrolišete stimulaciju koju osećate i imate telefon kao sredstvo, kanal, rekvizit – dakle, vi možete ograničiti stimulans na određeni period i ne dozvoliti da vas uznemirujuća osećanja preplave. To nije baš tako jednostavno, ali jeste vežba relacione samosvesti.

Kako praktikovati takav način razmišljanja u prvoj fazi zabavljanja

Do relacione samosvesti na sasatancima uživo, doći ćete uz pomoć praćenja svoje pažnje – na prvom sastanku vam može biti lako da se potpuno fokusirate na drugu osobu, zapažajući sve detalje (kako drži viljušku, kakve pokrete pravi, kako zvuči i izgleda), ili možete biti hipersvesni sebe, odnosno, neprijatno usredsređeni na utisak koji ostavljate (da li ste dovoljno zabavni, kako izgledate, da li on na vama primećuje nešto što mu se ne dopada). Relaciono samosvesno ponašanje bilo bi da zadržite svest o prostoru između vas i druge osobe. Kako se osećate pored te osobe, kakva je igra u toku i da li vam ona prija, koju to priču počinjete da pričate i gradite zajedno? To je samo drugačiji pogled na dejting, koji nas podseća da smo samo polovina jednačine. Onima koji su veoma samokritični (ili nesigurni) to može pomoći da smanje pritisak i stres. Onima koji su „previše izbirljivi“ ovakav stav može pomoći da budu prisutniji i manje osuđujući.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tova Elneskog (@tovaelneskog)

Pročitajte i ovo: Šta je eskalator odnosa (i zašto treba da ga odbacite)

Како se može razviti relaciona samosvest

U potencijalni odnos unosimo skup očekivanja, verovanja i obrazaca, koje nosimo (i ponavljamo u svojim odnosima) iz detinjstva. Naučili smo šta je razumno očekivati u bliskosti, emocijama, dodiru, u razmeni sa drugom osobom i to odigravamo, krećemo se u tim okvirima. Relaciona samosvest bi bila obraćanje pažnje na dinamiku odnosa, razvijanje ideje da odnos nije koreografija koju treba da savladamo, već da se njeni koraci stalno menjaju i prilagođavaju, shvatanje da druga osoba možda neće napraviti korake koje očekujemo, svest o tome šta je ono što očekujem i na koje načine nas naša očekivanja uslovljavaju i ograničavaju.

Kako se samosvest ispoljava u seksualnosti

Relaciona samosvest ima pet stubova oslonca, a jedan od njihe je seksualna samosvest. Imamo mitove o tome da veze ne bi trebalo da budu teške i da ne bi trebalo da moramo da se trudimo. Skloni smo da tu istu mitologiju uvedemo u spavaću sobu i da očekujemo da se zadovoljstvo dešava sponatano i bez ulaganja – dovoljno je što učestvujemo u činu. Međutim, istina je daleko od toga i sa svakim novim partnerom moramo iznova da učimo i da se prilagođavamo, da istražujemo i pronalazimo – možda nove stvari u odnosu na ono što znamo o dodiru, zadovoljstvu, dozvoli i moći. Prostorom u kome se odvija seksualna samosvest, dominiraju pitanja kao što su „da li sam važan“, „da li sam viđen“, „da li sam prihvaćen“, „da li je druga osoba prisutna i uz mene“, a odgovori na ta pitanja pomeraju granice intimnosti i bliskosti.

Ljudi svih seksualnih identiteta, bore se da uoče razliku između toga kako misle da bi seks trebalo da se odvija i doživljava i toga kakav je seks, u stvari. Istarživanja nas upućuju na komunikaciju. Parovi koji mogu da pričaju o svom seksualnom životu i potrebama, imaju bolji seks, naročito ako su u pitanju heteroseksualni parovi – seks bi trebalo da se posmatra kao švedski sto, a ne kao scenario. Usredsređujući se na razmenu i otvorenost u komunikaciji, možemo bolje da razumemo problematične poruke koje postoje u kulturi i vaspitanju i da prvaziđemo sputavajuće obrasce. Dakle, ključ relacione (i seksualne) samosvesti je u komunikaciji i bliskosti – sa sobom i sa drugom osobom.

Naslovna fotografija: instagram.com/tovaelneskog

Brankica Milošević

Comments