Život, a i domovi velikih umetnika obavijeni su velom tajne i misterija je stvar koja ide ruku pod ruku sa njima i njihovom biografijom.

Uvek smo se sa dozom opreznosti odnosili prema velikim umovima, ali i stvarima koje su nekada bile u njihovom vlasništvu, premda postoje ljudi kojima je prava egzibicija posetiti njihove domove i uživati u njima.

Poseban gušt je raditi isto ono što su nekada radili neprikosnoveni umetnici, a činiti to na istom mestu, pomalo je zastrašujuća stvar, ali takođe i povlastica koja košta brdo para.

Sajt Airbnb dosetio se da svojim posetiocima to i priušti tako što će im omogućiti da iznajme tu svojinu i uživaju unutar zidina.

Ovako uzbudljivo iskustvo nije za one sa slabim srcem, a ukoliko ste i vi jedni od onih, avanturistički nastrojenih, pasoš i pare u ruke i put pod noge!

Pogledajte čije domove možete iznajmiti na određeni period.

Ovo je kuća Džordža Meha, američkog realističnog slikara, koji je poznat po smelim opisima urbanog života u Njujorku. Jedan je od najcenjenijih umetnika svoje generacije.

Mesto u Ohaju gde je on određeni vremenski period stvarao, prilično je svetlo i skromno, a ipak svojstveno jednom slikaru.

1149 Rent A House: Živi život velikih umetnika, bar na jedan dan

Pred vama je kuća Edgara Dega, francuskog slikara, grafičara i vajara. Smatra se jednim od istaknutih predstavnika francuskog impresionizma.

Veliki deo svog života proveo je u Nju Orleansu, baš u ovoj kući. Ukoliko želite da se prisetite perioda 1872. godine i Edgarovog bistvovanja u ovoj kući, vreme je da je iznajmite.

2123 Rent A House: Živi život velikih umetnika, bar na jedan dan

Frenk Lojd Rajt je bio najpoznatiji američki arhiteka početkom 20. veka. Sada vam je jasno čemu ovakva kućica.

Rođen je u Ričlandu, a umro u Arizoni.

Baš on je kreator brojnih građevina, pa i ove koju upravo gledate, koja je smeštena pored Mirror jezera u Kaliforniji.

3112 Rent A House: Živi život velikih umetnika, bar na jedan dan

Kuću Pabla Pikasa takođe je moguće iznajmiti. Suvišno je pisati ko je bio on, a prostor u kom je stvarao i radio bio je umetnički, sa mnogo detalja od drveta, a i knjiga.

Ovaj umetnički kutak nalazi se u Parizu, na samom potkrovlju, sa kog imate predivan pogled na Ajfelov toranj. Da li možete da pretpostavite koliko košta noćenje u ovom “apartmanu”?

Svega 275 dolara.

487 Rent A House: Živi život velikih umetnika, bar na jedan dan

Apartman Vinsenta van Goga smešten je takođe u Parizu i ono što se posebno izdvaja jeste pogled na neverovatne pejzaže i predele Pariza.

Nalazi se na četvrtom spratu, sav je u crveno-žutim nijansama, a mesec dana u ovom prostoru košta 1,8 miliona dolara.

577 Rent A House: Živi život velikih umetnika, bar na jedan dan

Velika fotografkinja Eni Libovic boravila je ovde, a mesto se sastoji od 10,200 kvadratnih metara.

Iako deluje jednostavno, odiše energijom koja je svojstvena samo ovoj velikoj umetnici.

655 Rent A House: Živi život velikih umetnika, bar na jedan dan

Violeta Stojanović

Comments