Da se nekom magijom pojavi osoba sa vremeplovom i kaže mi: “Upadaj, samo mi reci u koju dekadu idemo?” ja ne znam šta bih odgovorila. Računam na to da je prva ideja obično najiskrenija i najtačnija i ako bi taj moj odgovor morao brzo da se desi možda bih još negde i otišla. U suprotnom, već minut je dovoljan da se potpuno zbunim jer zaista sa istim žarom volim i eleganciju, holivudski glamur i prefinjenost , i sve one hiperženstvene komade 50-ih, kao i divlje, inovativne 80-te koje su sve(t) okrenule naopačke. Liberalnost 60-ih pojačana na maksimum. Ubedljivo najbolja muzika. Žurke na koje bih i te kako išla. I tako eto kažem vam da me neko pita ja ne bih znala šta da mu odogovorim. Mada, sva je prilika da bi u poslednje vreme izbor pao na ovo drugo.

Uprkos oživljenim 90-im koje su se u jednom trenutku prilično intenzivno vratile na svetske modne scene, deluje mi kao da 80-te nisu nikada zapravo ni odlazile. Jer, činjenica je da nam je ta dekada ostavila toliko nasleđa da će verovatno biti reinterpretirano iznova i iznova barem svake druge, treće sezone ili barem godine. Ove svakako jeste.

To nekako i sasvim ima smisla. Realno, kada je modni svet u pitanju moda 80-ih je sasvim sigurno jedna od najeksperimentalnijih faza u istoriji mode i stila, delom zahvaljujući modnim ikonama tog vremena koje ne samo što su ostali sinonim za 80-e, već i za stil generalno. Od princeze Dajane do Madonne, od Joan Collins do Boy Georgea. Od Princea do Davida Bowiea i Grace Jones. I dok je ekipa iz “Dinastije” nosila nenormalno velike naramenice, Boy George je video modu 80-ih kao umetnost, vid umetničkog izražavanja, što ona nesumnjivo i jeste. Sa ekipom iz kluba Blitz pretvorio je klupsku scenu u raznobojne piste, oblačeći se sa takvom strašću, kao da m život zavisi od toga, i partijajući tako divlje da je to stizalo na naslovne strane. Jedino stilsko pravilo ove ere? SVE može. I nema sumnje, ovo je nenadmašiva era, luda za svim à la mode, u poređenju sa kojom je moda 90-ih značajno mirnija.

Comments