“Peti element” nosi nezvaničnu titulu sci-fi filma sa najbolje dizajniranim kostimima ikad, što nije ni čudno uzevši u obzir da ih je dizajnirao niko drugi do čuveni kreator visoke mode Jean Paul Gaultier. Međutim, ovo nije jedini razlog iz kog obožavamo ovaj film. Da li se sećate svog oduševljenja dok ste još kao dete gledali scenu u kojoj Mila Jovovič na interaktivnom led ekranu iz baze podataka bira komade i kombinacije outfita usklađene sa vremenskom prognozom i svojim trenutnim raspoloženjem, i kako se isti materijalizuje na njoj? I šta ako vam kažemo da to može postati realnost naše budućosti?

220207 Reserved SS22 11 scaled Budućnost je sad: Avatari u modelima iz prolećne kolekcije brenda RESERVED

Koncept digitalne odeće odavno je poznat gejmerima koji pune džepove gejming industriji trošeći veoma živ novac na takozvane “skinove” svojih avatara. Modna industrija je fashionably late na ovoj žurci, ali ipak se prisustvo računa – trend je započeo skandinavski multibrend lanac još 2019. izbacivši kolekciju digitalne odeće koju su vodeći influenseri mogli da kupe, nikad je ne obukavši ni dodirnuvši u stvarnom svetu, a opet, koju će moći ponosno da pokažu na svojim fotografijama na društvenim mrežama. Kao što razvoj mozga kod novorođenčeta ide napred oko 6 meseci u odnosu na veštinu govora, tako i ljudska mašta, inovacije, i koncepti idu dosta unapred u odnosu na tehnologiju koja treba da ih materijalizuje.

Zato uopšte nije toliko nova ideja da će u budućnosti svako od nas (makar onaj ko bude mogao da priušti) posedovati sopstvenog avatara koji će, ravnopravno sa nama, ili umesto nas, učestvovati u  javnom životu. Ideja je održivija u odnosu na ideju postojanja klona, žive materije, u smislu upotrebe resursa, manjeg karbonskog otiska, prenaseljenosti planete itd. Nije nemoguće zamisliti potpuno digitalizovanu 3D verzuju sebe koju pomoću IoT tehnologija oblačimo za roditeljski sastanak u školi ili važan sastanak u firmi i projektujemo u prostoriju, dok mi sami ostajemo kod kuće, ne trošivši gorivo za put ili stajući na put nekoj budućoj pandemiji zarazne bolesti. Deluje kao win win situacija i sa stanovišta proizvodnje, logistike, smanjene potrošnje vode, smanjene produkcije otpada.

220207 Reserved SS22 01 scaled Budućnost je sad: Avatari u modelima iz prolećne kolekcije brenda RESERVED
r Budućnost je sad: Avatari u modelima iz prolećne kolekcije brenda RESERVED

Personalizacija u digitalnom svetu je veoma važna – od emotikona, što je iskoristila popularna platforma Bitmoji, a prepoznali i modni moguli koji održavaju svest o svom brendu i među pripadnicima generacije Z upravo kroz prisustvo u ovakvim aplikacijama, preko profila na društvenim mrežama koje sa pažnjom uređujemo. Takođe, mnoge studije se bave vezom između identiteta koji stvaramo i gajimo u metaverzumu, nasuprot onog koji postoji u virtuelnom svetu. Tu dolazimo do mode, koja je oduvek bila način da se sopstveni identitet predstavi svetu.

Poljski brend Reserved je ovog proleća izbacio nesvakidašnju kolekciju odeće koja kao da je pravljena za digitalni svet – atmosfera odiše dvehiljaditim i prelaskom u novi milenijum, tzv. Y2K trend. I upravo na njihovom sajtu se možemo poigrati avatarima i pogledati omiljeni komad iz svakog ugla. Sve dok i sami ne postanemo avatari.

Zaključak je da je metaverzum tu, pored nas, i odavno postoji kao paralelna realnost. Mnogi postojanje u metaverzumu posmatraju kao negativnu stvar, ali sa dolaskom novih generacija koje se rađaju i rastu uz brojne tehnologije koje su nama bile nedostupne, jaz će postajati sve manji. Brojni su izazovi za evoluciju i ljudski mozak vezani za istovremeno postojanje u oba sveta, ali verujemo da će evolucija na kraju odneti pobedu, sporu, ali sigurnu.

Ivana Jovanović

Fotografije: Courtesy of Reserved

Comments