Retro je uvek in, a da je to tačno pokazuju mnogi svetski poznati dizajneri koji su u svojim kolekcijama “oživeli” duh starih vremena i predstavili odevne komade slične onima koje smo mogli da vidimo pre pedeset, šezdeset, sedamdeset godina…

Jedan od najočiglednijih primera predstavlja ova haljina čuvene dizajnerke Else Šapareli, koja je bila poznata po tome što je kroz svoje kreacije otkrivala svoj neverovatan um i ironičnost, stvarajući tako, za ono vreme, atipične modele.

Šapareli je, naime, 1939. godine predstavila jesenju kolekciju inspirisanu muzikom, u okviru koje se našla i haljina ukrašena raznobojnim notama, koja je bila upotpunjena šeširom istih detalja i kaišem sa detaljem u vidu gramofona koji radi. Ova haljina se nalazila u vlasništvu Milisent Rodžers, dok se danas može videti u čuvenom Metropolitan muzeju.

Sedamdeset pet godina kasnije, kreativni direktori modne kuće Valentino, Marija Gracija Kjuri i Pjerpaolo Pikoli, predstavili su u okviru svoje Couture revije haljinu koja je zapravo modernija verzija Šaparelijine haljine iz 1939. godine, čime su samo potvrdili da retro stil nikada neće izaći iz mode.

15 Retro je in... u odevanju
Comments