I evo nas ponovo – retrogradni Merkur u Devici nastupa 23. avgusta, a predstava traje do 14. septembra. Samo, to je više radionica nego predstava, jer svi učestvujemo i važno je da sarađujemo sa ovim kosmičkim fenomenom. Ovaj put, retrogradni hod Merkura odvija se u znaku Device i to je povoljna polazna tačka. Merkur je vladar ovog znaka, tako da počinje retrogradnost u svojoj zoni udobnosti i, dok uobičajene teme planete komunikacije, intelekta i razumevanja dolaze u prvi plan, Devičina metodična energija stupa na snagu, podstičući nas da budemo pedantni i pronicljivi.

Retrogradni Merkur u Devici poklapa se sa nekoliko drugih retrogradnih planeta, a počinje sa fascinantnim poravnanjem sa Uranom i Jupiterom, dok istovremeno formira opoziciju Neptunu. Trigon sa Uranom i Jupiterom je prilično povoljan u astrologiji, a opozicija sa Neptunom nas navodi da razmotrimo obe strane priče i istražimo alternative.

Ova jedinstvena kosmička postavka znači da ovaj retrogradni Merkur ima mnogo potencijala – ne samo da možemo dublje da iskoristimo svoju intuiciju pod uticajem Neptuna, već imamo i priliku da prihvatimo neustrašivost i uzbuđenje, upuštajući se u rizike neizvesnosti. Uran i Jupiter su poznati po svojim buntovnim i inovativnim vibracijama, što znači da je ova retrogradnost zeleno svetlo za proračunate rizike i traženje promena na životnom putu.

Šta retrogradni Merkur u Devici donosi svakom znaku

Ovan

Tokom ove retrogradnosti pozvani ste da vašem prirodnom impulsu da skačete u uzbudljivim prilikama i reagujete, dodate dimenziju svesne namere. Pratite svoje srce, ali pobrinite se da u svoje postupke unesete detaljnijim pristupom. Pronađite ravnotežu između jurnjave za svojim željama i njihovog preciznog izvršavanja. Retrogradni Merkur u Devici zahteva jasnu procenu vašeg svakodnevnog života bez ishitrenih poteza, koji bi mogli da ometaju vaše ciljeve. Fokusirajte se da biste mogli maksimalno da iskoristite svoje ambicije.

Bik

Imate izuzetnu priliku da oživite osećaj ravnoteže – vi imate jasnu predstavu o svojim preferencijama i da ih „pogurate“. Davanje prioriteta svojoj sreći i zadovoljstvu vam dobro ide, a tokom ove retrogradnosti radi se o pronalaženju ravnoteže između ulaganja u stvari koje vas osnažuju i izbegavanja preterivanja sa svetskim zadovoljstvima. Umerenost je vaša tema u ovom periodu.

Evo plana za vas: uspostavite ravnotežu između odbacivanja zadataka na vašoj listi obaveza i prepuštanja onome što čini da se osećate sjajno i voljeno. Kada je u pitanju romansa, postoji izvesna napetost, kojoj treba da pristupite promišljeno. Ključno je da se fokusirate na ono što vam donosi najbolje vibracije, a da pritom ne zanemarite svoje obaveze. Retrogradni Merkur u Devici vas podseća da uživate u dobrim stvarima, a da istovremeno držite obaveze pod kontrolom.

Blizanci

Blizanci mogu biti preosetljivi tokom ove retrogradnosti, jer ona osvetljava dom, porodicu i zonu komfora u vašoj astrološkoj karti. Mogli biste da osetite konfuziju i emocionalne turbulencije, sumnjati u svoja osećanja i boriti se da tačno odredite njihov izvor. Vaš najbolji potez je da se oslonite na svoje sisteme emocionalne podrške – verujte onima koji su na vašoj strani. Držite stvari u stabilnosti, nema potrebe za drastičnim promenama tokom ovog perioda.

Prihvatite priliku da se malo odmaknete i uživate u sporijem tempu, dajući sebi odmor od stalnog prisustva u javnosti. Moglo bi se desiti i nešto zanimljivo – sećanja iz vašeg detinjstva ili odrastanja mogu se pojaviti, ali ne dozvolite da vas previše uvuku. Razmišljanje o prošlosti nije loše, ali zapamtite da ostanete u sadašnjosti, koja formira vašu budućnost.

Rak

Retrogradni Merkur u Devici vam može prirediti tešku vožnju, punu upornih, malih prepreka. U domenu komunikacije, intelekta i svakodnevnih procesa, krećite se sa dodatnom pažnjom tokom narednih nekoliko nedelja. Budite svesni i postavite svoje namere – zamislite to kao dvostruku proveru svih detalja i stavljanje tačke na svako „i“. Potvrdite planove dovoljno vremena unapred, koristite podsetnike i alarme i budite strpljivi. Tražite jasnoću, naročito kada vas nešto zbunjuje – odbacite pretpostavke i tražite činjenice i razumevanje. Bilo da se radi o poslovnim ili ličnom stvarima, uverite se da ste kristalno jasni u pogledu svojih očekivanja i potreba.

Pročitajte i ovo: Evo koju aktivnost treba da probate pre kraja leta – prema zodijaku

Lav

U narednih nekoliko nedelja u fokusu su vaše finansije – retrogradni Merkur u Devici se parkirao u zoni vaše imovine i vreme je da budete posebno oprezni sa svojom potrošnjom. Tokom retrogradne faze možete shvatiti da ste bili neozbiljni, pridajući previše značaja određenim materijalnim stvarima. Bilo da se radi o jelu, kupovini, ili drugoj maloprodajnoj terapiji, ovo je vreme da osvetlite one navike potrošnje koje vas udaljavaju od osnovnih stvari. Zamislite ovo kao priliku da uradite popis poseda – dajte sebi zeleno svetlo da očistite i oslobodite emocionalne veze sa određenim stvarima. Ovo otvara prostor za više namernosti i omogućava vam da ponovo fokusirate svoju energiju i ulaganja na stvari koje zaista donose vrednost vašem životu.

Devica

Sa retrogradnim Merkurom u vašem znaku, pozvani ste da se kosmički susretnete sami sa sobom. Vreme je da se vratite u svoj identitet i ponovo se povežete sa verzijom vas koja duboko rezonuje, sa onim delom sebe koji teži da se pokažete svetu. Negativan samogovor bi mogao da se uvuče u tu komunikaciju sa sobom, uz osećaj da stvari idu naopako. Strpljenje može biti neuhvatljivo, fokus se može kolebati, a male stvari koje drugi kažu, mogu vam dugo i glasno odjekivati u glavi.

Budite strpljivi i ne preopterećujte se – postavite granice. Sasvim je u redu da kažete: ne mogu ovo da prihvatim trenutno i date sebi prostora. Dajte prednost brizi o sebi. Zapitajte se da li vam slika koju imate o sebi odgovara, izazovite svoje ideje vezane za to kako vas drugi doživljavaju – da li su ta gledišta konstruktivna i zdrava? Oslobodite se nepotrebne napetosti i ponovo se povežite sa svojom suštinom.

Vaga

Retrogradni Merkur u Devici može vam smanjiti nivo energije, ali ne brinite, ovo je zapravo prikrivena prilika. Niži nivoi energije znači da imate priliku da sednete, razmislite i ponovo razmislite o tome kako ste trošili energiju. Tokom ovog retrogradnog stanja, zakopane emocije mogu ponovo isplivati – vaša podsvest će uskoro zasijati poput noćnog neba, otkrivajući nove uvide o brizi o sebi i samootkrivanju. To je način na koji vam telo skreće pažnju i zahteva da ga slušate i to je vaš glavni zadatak – poštovanje zahteva svog tela i svog cirkadijalnog ritma.

Nemojte se opterećivati ili gomilati previše obaveza. Prihvatite popodnevne dremke i lagane šetnje. Ako osećate potrebu da se isključite i provedete kvalitetno vreme sa sobom, učinite to. U narednih nekoliko nedelja ključno je da zaronite duboko i zaista shvatite svoje suštinsko ja. Ovo je period za odbacivanje onih slojeva koji vam više ne služe, bilo da su to navike, rutine ili aspekti sebe, koje treba osloboditi.

Škorpija

U poslednje vreme ste bili na rolerkosteru, sa intenzivnom energijom koja se kovitla oko Škorpija poslednjih nekoliko godina. Ova retrogradnost potresa stvari u domenu vaših dugoročnih ciljeva i snova, kao i načina na koji se uklapate u veliku šemu društva. To znači da ćete steći jasniju perspektivu o tome gde pripadate i kako promene kroz koje ste prošli uzburkavaju vaše težnje.

Tokom ove faze, možda ćete se osećati malo udaljeno od prijatelja i porodice, a vaša motivacija prema ciljevima koje ste odavno postavili, može nestati. Ne dozvolite da vas ovo obeshrabri, jer služi tome da shvatite šta vam zaista donosi radost. Kada se pojave podrivajuće misli i nesigurnost, prilagodite se, ostanite otvoreni za promene i fleksibilni i izaći ćete iz ove retrogradnosti sa svežim pogledom i obnovljenom energijom.

Strelac

Retrogradni Merkur u Devici bi mogao malo da zaustavi vaš napredak u oblasti karijere i društvenog života. Pazite na pogrešne komunikacije u vezi sa poslom i povećanu osetljivost prema svom šefu i kolegama. Ključ za vas je da se uverite da su vaše aktivnosti u skladu sa dugoročnom stabilnošću i bezbednošću, a ne samo izlaženje u susret željama vaše „publike“.

Kada se desi bilo kakva zabuna tokom ovog tranzita, ne zaboravite da iskoristite ono što zaista dodaje vrednost vašoj reputaciji – radi se o davanju prioriteta onome što donosi trajnu stabilnost, čak i ako to znači otpuštanje očekivanja drugih. Iako bi vas ovaj period mogao navesti da dovedete u pitanje svoj pravac i svrhu, to je takođe prilika da se ponovo povežete sa ključnim aspektima koji definišu vaš osećaj sigurnosti. Dakle, usporite malo ovog meseca i neka vas ova retrogradnost vodi do izbora koji su u skladu sa vašim pravim ciljevima, sa stabilnošću i utemeljenošću.

Jarac

Ovaj period vam donosi priliku da negujete svoj rast i preoblikujete svoje poglede na svet na veoma pozitivan način. Zamislite to kao priliku da proširite svoje mentalne horizonte, istraživanjem različitih perspektiva. Ovaj tranzit je kao kosmički trener koji vas poziva da se oslobodite tog tvrdoglavog stiska i insistiranja na sopstvenom gledištu. Radi se o tome da budete otvorenog uma i da se oslobodite tog stava „sve ili ništa“. Prihvatite savesniji pristup ličnom razvoju, tako što ćete iskreno slušati i prepoznati vrednost u mišljenju i stavovima drugih.

Dobra vest je da će ova retrogradna vožnja biti lakša za Jarčeve, zato nema potrebe za stresom. Ipak, odvojte vreme da sednete, vodite dnevnik i da razmišljate. Izazovite sebe da naučite nešto novo ili se vratite na temu koja vas je nekada zaintrigirala. Sve je u tome da otključate svoj um i da se upustite u nove poduhvate sa osećanjem radoznalosti, a ne strepnje.

Vodolija

Ovaj retrogradni Merkur predstavlja kosmičku baterijsku lampu koja osvetljava kutke i rupe vaših ličnih veza i odnosa. Ali ne radi se samo o pronalaženju ravnoteže i međusobnom razumevanju, već vas podstiče da prihvatite ranjivost i otvorenije se izrazite, posebno kada su u pitanju oni aspekti koji zahtevaju harmonizaciju u vašim bliskim odnosima.

Deo vašeg života koji se odnosi na deljenje i spajanje dobija nebeski poziv za buđenje. Uzmite svoju mentalnu svesku i olovku i napravite reviziju – da li su vaši intimni odnosi graciozan ples davanja i primanja? To je pitanje o kojem ovaj tranzit želi da razmislite. Razmotrite veze u koje ste utkali sebe i shvatite šta nedostaje da bi procvetale. Oslobodite se onoga što vas sputava da produbite svoje važne odnose.

Ribe

Retrogradni Merkur u Devici sprema vam rasvetljavanje odnosa – bilo da su to prijateljstva, romantične veze ili partnerstva vezana za posao. Možda ćete doživeti neke probleme u komunikaciji, pri čemu će vam pokušaj jasnoće i razumevanja delovati kao tumaranje po lavirintu. Planovi ili sporazumi za koje ste se nadali da ćete ih finalizirati, mogli bi se odužiti i odložiti.

Tokom ovog kosmičkog putovanja Ribe su pozvane da se kreću polako i postojano, kada je u pitanju napredovanje odnosa. Ti paktovi koje sklapate i koji vas drže povezanim sa drugima važniji su nego što vam se čini. To znači da u odnosima treba da budete svesni svoje vrednosti, onoga što vi unosite u odnose – ne dozvolite da se vaša ljubaznost pretovri u otirač dobrodošlice, o koji svi mogu da obrišu cipele. Nisu svi pozvani – radi se o selekciji kvalitetnih odnosa koji vam donose ravnotežu i oplemenjuju vaš život. Ako osećate da ste previše drugima na usluzi i raspolaganju i da vam pri tom ne uzvraćaju adekvatno, vreme je da otvorite pregovore o granicama, potrebama i uzajamnosti.

Pročitajte i ovo: Najveće astrološke zablude – mitovi i istine o svakom horoskopskom znaku

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments