Počev od 4. juna, pa sve do 22. oktobra, Saturn kreće retrogradnim hodom u znaku Vodolije, donoseći energiju za jačanje odnosa u vidu postavljanja i osnaživanja zdravih granica. 

Posle izazovnog perioda pomračenja meseca koji se podudarao sa retrogradnim Merkurom, svima je potreban predah. Nemojte se uplašiti zbog retrogradnog kretanja Saturna, to je tranzit koji sa kreće sporo sa efektima koji nisu tako snažni, niti neprijatni kao za vreme retrogradnog Merkura. Saturn je planeta ograničenja, napornog rada i posvećenosti, i pruža priliku da razmislite, revidirate i restruktuirate sve temeljne aspekte vašeg života (put u karijeri, odnos prema novcu, ljubavni život). Saturn ima za cilj da vas nauči lekcijama koje će na kraju dovesti do novih osnova, granica i obaveza koje služe vašoj dobrobiti. 

Kako Saturn funkcioniše u vašoj natalnoj karti 

Setite se 2020. godine kada je Saturn išao retrogradno i bio u konjukciji sa Plutonom – to je bio početak pandemije, a planeta sa prstenom se pokazala kao nosilac teških lekcija (pravila, ograničenja, disciplina, autoritet, odgovornost) stroga, hladna i oštra, možda najgora od velikih planeta. Ali, Saturn nije zloćudan, već je jedan od najmoćnijih planetarnih mentora. Njegov položaj u vašoj natalnoj karti (znak i kuća u kojoj se nalazi i aspekti sa drugim planetama) može vam pomoći u postavljanju struktura koje podržavaju vaše snove. 

Kao što mesečev znak karakteriše kako negujete sebe i kako želite da budete negovani, Mars pokazuje kako preduzimate akcije, a Saturn kako postavljate granice, vrste ograničenja sa kojima ćete se sretati u životu i oblast života u kojoj vam je potrebno više discipline. Vaš natalni Saturn može biti pogođen retrogradnim hodom, pa ćete želeti da razmotrite njegove teme, svrhu, kao i sve aspekte na koje Saturn utiče. 

Šta generalno znači retrogradno kretanje Saturna 

Saturn je spora planeta i u znaku Vodolije se kreće još od sredine decembra 2020. i ostaće u tom znaku do početka marta 2023. U svom direktnom kretanju gurao nas je da budemo malo svesniji posla koji moramo da obavimo kao članovi zajednice – Vodolija je poznata po svom fokusu na humanitarne svrhe i kao vladar jedanaeste kuće grupa, vazdušni znak koji se usmerava ka onome što je najbolje za društvo, stavljajući kolektiv ispred pojedinca. Na ličnom nivou, kada je Saturn direktan, možete osetiti njegove efekte kroz preuzimanje veće odgovornosti na poslu, ili kroz potrebu da postavite granice u ličnim i porodičnim međuljudskim odnosima.  

Kada je Saturn retrogradan, njegovi efekti postaju duboko unutrašnji – možete se osećati prinuđeno da radite na unutrašnjem planu i da dođete do dna svih duboko usađenih strahova koji vas sprečavaju da se posvetite određenom životnom putu, bilo da je to veza, posao ili rutina održavanja zdravlja. Takođe vas može podstaći da razmislite o ograničenjima, granicama i obavezama sa kojima ste se sretali u toku njegovog direktnog hoda. Ako nešto u ovim oblastima života treba da promenite, ova retrogradna faza je odlična prilika za prilagođavanje. 

Ko će najviše osetiti retrogradno kretanje Saturna 

Uticaj retrogradnog Saturna najviše će osećati fiksni znaci – ne samo Vodolija, već i zemljani Bik, vatreni Lav i vodena Škorpija, pogotovo ako su i druge značajne planete (Merkur, Venera, Mars) u fiksnom položaju. U tom slučaju, retrogradni Saturn vas može vratiti na veoma zahtevne lekcije i testove koje vam je već predstavio u svom neposrednom hodu. Drugim rečima, ako ste pre mesec dana doživeli neki neuspeh, ili se osećali izgubljeno, sada ćete morati da se vratite na to mesto (u sebi) sa mogućnošću da probleme razmotrite iz drugačije i šire perspektive. (Na primer, ako se vaša Venera nalazi na 18 – 25 stepeni fiksnog znaka, Saturn joj se suprotstavljao podstičući ograničenja i neuspehe koje se tiču novca ili veza). 

Datumi kada će se najviše osećati uticaj retrogradnog Saturna

Najveći uticaj donosi početak i kraj retrogradnog kretanja Saturna (kao i kod svih retrogradnosti), ali i u susretu sa drugim planetama. 

18. jun – retrogradni Saturn se „obračunava“ sa Venerom, koja prolazi kroz znak Bika, zahtevajući proveru stanja u vezi sa odnosima, novcem i vrednostima. 

31. jul – Merkur koji se kreće kroz znak Lava, suprotstavlja se retrogradnom Saturnu, što može da podstakne komunikacionu dramu.

7. аvgust – retrogradni Saturn se susreće sa Marsom u Lavu, a taj aspekt vas može zaustaviti sa trzajem, ako gurate napred i preduzimate smelu, samouverenu akciju koju Saturn ne podržava. 

13. оktobar – Venera se kreće kroz jedan od znakova kojima vlada, Vagu, i formira harmoničan trigon sa retrogradnim Saturnom, što vam može pomoći da učvrstite odnose ili projekte koji vam donose zaradu, u zavisnosti od oblasti vaše natalne karte koje će susret ovih planeta aktivirati. 

Kako da maksimalno iskoristite ovaj period 

Morate savladati izazovne Saturnove lekcije (naročito one koje se ponavljaju) i možete se osećati kao ponavljač, koji (opet) polaže test za koji se (opet) nije spremio. Možda ste i učili, ali ne osećate se samouvereno. Svest o tome da ne postoji jedan pravi odgovor, mogla bi da vam pomogne. Saturn, kao i znak kojim vlada, Jarac (morska koza), postavlja na naš put uspone i planine, neke po našem izboru, ali i neke na koje se nikada ne bismo odlučili da se uspnemo. Sve dok se trudite i dajete sve od sebe da se uhvatite ukoštac sa poslom koji Saturn traži od vas, bićete nagrađeni ličnim rastom, zrelošću i čvrstim novim temeljima na kojima možete graditi svoje najveće snove, cvetati i napredovati. 

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments