Temelj ostaje i kad se zasnovano raspadne, a izgrađeno sruši.

Da li je moguće ispočetka izgraditi temelj?

Ili je lakše poludeti?

Da. I da.

Mislim, da, moguće je ponovo izgraditi temelj, i da, lakše je poludeti.

Reizgradnju vam omogućuju oni životni potresi koji vas pomere iz temelja. Neko je senzitivniji, pa se temeljno raspadne zbog osećanja, a neko mora da izgubi sve što ima, i tek kad od toga temelj popuca i popusti, da uopšte vidi razliku između temelja i građevine.

E sad, ako ćemo se držati metafore, a držaćemo se, i temelj se gradi. Samo što elemente građe iznosimo sa sobom iz majčine utrobe.

Čak donosimo i skicu građevine, čiji će delovi neophodno nići i iz samih neintegrisanih elemenata temelja.

Pa, ako smo pokupili senzitivnost, maštovitost, kreativnost, uz njih su nam sigurno spakovali i preosetljivost, defanzivnost i labilnost. I imamo već šest betonskih komada, koji će, ukoliko budemo morali ponovo da sastavljamo temelj, lakše podržati ludilo nego radnu akciju.

woman hugging tree Retrogradnja temelja

Temelj je sve na čemu se nešto zasniva, počiva, gradi, razvija se. Ali i temelj se ruši. I gradi

Dakle, lakše je poludeti, ali moguća je i radna akcija.

Samo morate da razvalite sve što ste postali i sve što mislite da jeste, dok ne dođete do one skice i početnih komada temelja. To je jedini materijal kojim zaista rapolažete i koji vas temeljno određuje.

Poređate početno kamenje, konsultujete skicu i krenete da ulivate beton ljubavi, samopouzdanja i poverenja. Radite svesno i planski. Udarnički. Rudarski.

Isplati se.

Ne zato što ćete sagraditi ne znam šta, nego što ćete na autentičnom temelju moći da sagradite bilo šta.

I da porušite i sagradite opet.

Bilo šta.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

 

 

 

 

Comments