Posebna atrakcija 35. Perwoll Fashion Weeka svakako je revija svetski poznatog indijskog dizajnera Maniša Arore, koji je imao reviju 2. aprila u prelepoj kući “India House” (“Indijska kuća”, na Senjaku, u Ulici Andre Nikolića). Zahvaljujući stručnom konsultantu Fashion Weeka iz Pariza, Zoranu Bosancu, i saradnji Modnog studija Click sa Ambasadom Indije kao i  kompanijama Etihad Airways i Air Serbia, ovaj čuveni dizajner stigao je po prvi put u Beograd.

Slika  Revija Maniša Arore u Indijskoj kući u Beogradu

Maniš je rođen u Mumbaju, a odlučio je da upiše Nacionalni Institut za Tehnologiju Mode u Nju Delhiju i 1994. diplomirao i dobio nagradu za najboljeg studenta. Tri godine nakon diplomiranja, 1997. godine, svet je doživeo tu estetiku kada je lansiran brend “Maniš Arora”. Učestvovao je 2000. godine na prvoj indijskoj Nedelji Mode, a iste godine je predstavljao svoju državu na Nedelji mode u Hong Kongu.

Pored svoje prve linije, 2001. pokrenuo je i drugu liniju pod nazivom “Fish Fry” u saradnji sa brendom Reebok. Iz godine u godinu ovaj brend je rastao i dobio brojne odane sledbenike u svetu mode, tako da je Maniš prvi put prikazao svoju kolekciju na Londonskoj nedelji mode 2005, a dve godine kasnije prvi put je prikazao kolekciju u Parizu na Fashion Weeku. Postao je član istaknute  francuske Federacije Prêt-à-Porter, a iste godine čuveni “Victoria & Alebert” muzej ukazao mu je veliku čast pozvavši ga da prikaže retrospektivu svojih kolekcija. U 2011. Maniš je imenovan za kreativnog direktora čuvene francuske modne kuće Paco Rabanne, za koju je realizovao dve uspešne kolekcije, dok je 2013. godine dobio nagradu “Best Women’s Pret Designer” na prvoj indijskoj modnoj dodeli nagrada.

118 Revija Maniša Arore u Indijskoj kući u Beogradu

Njegove koloritom bogate kreacije nose mnoge internacionalne zvezde kao što su Rijana, Lejdi Gaga, Keti Peri, Fergi, Keri Vošington, Hajdi Klum, Erika Badu, Keli Ozborn i mnogi drugi. Sarađivao je i sa eminentnim brendovima kao što su Walt Disney, Swarovski, Swatch, Reebok, Barbie, Monoprix, Nespresso, Nivea, MAC kozmetika…

36 Revija Maniša Arore u Indijskoj kući u Beogradu

Maniš je na Fashion Weeku prikazao kolekciju za proleće-leto 2014. koja je inspirisana čuvenom plesačicom Džozefinom Bejker. Kolekcija se ogleda kroz sportsku odeću koja odiše pozitivnom energijom i nezavisnim ženskim duhom dvadesetih godina. Oblikovanjem sportskih silueta pomoću krojeva plisiranih haljina, a u kombinaciji sa francuskom tkaninom žute, roze, ciklama i mint boje, kreator je vratio u 21. vek devojke iz čarlston doba. Art deko elementi provlače se kroz kolekciju koju sačinjava nakit, koji podseća na karakteristično voće Džozefine Bejker, ali i print lustera iz perioda Velikog Getsbija.

Crno-beli motiv inspirisan Viktorom Vazarelijem asocira na zadimljene pariske barove i nesmotrene noći u Gradu Svetlosti. Vez i šljokice u obliku aviona i karmina podsećaju na junakinje ženske emancipacije poput Amelije Erhart, dok se art deko boce parfema, stepenice i balske dvorane sjedinjuju u futurističko jarke printove na vodootpornim parkama. Reflektujuća tkanina pojavljuje se u celoj kolekciji kroz svetla noćnih klubova na duksevima ukrašenim škljokicama, kao i kroz sportske pertle na cipelama. U prvoj kolekciji cipela kreatora Maniš Arore đon je obojen njegovom zaštitnom roze bojom.

7 Revija Maniša Arore u Indijskoj kući u Beogradu

Maniš Arora je trenutno jedan od najinspirativnijih savremenih dizajnera u svetu mode i svoje kolekcije redovno predstavlja na pariskom Fashion Weeku.

Reviji je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora, kao i brojne poznate ličnosti.

Bata Revija Maniša Arore u Indijskoj kući u Beogradu sneza Revija Maniša Arore u Indijskoj kući u Beogradu
Comments