5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Šta se dešava ako početkom XIV veka imate osobu koja potiče iz dobre porodice, ulaže u svoje obrazovanje, inspiraciju traži u Ciceronu, Vergiliju, Platonu, a kulturno-istorijski uslovi žude za preporodom i prostiru crveni tepih baš pred njom? E, u takvim okolnostima dobijate svetski poznatog renesansnog pisca Frančeska Petrarku (Francesco Petrarca).

francesco petrarca Rinascimento: Laura i lovor su bili njegov život

Frančesko Petrarka - nesuđeni pravnik

Poreklom iz Areca (Arezzo), Frančesko se često selio, da bi se na kraju definitivno smestio u Arkvi (Arqua). Studirao je prava u Bolonji po želji svog oca, međutim, nikada nije završio studije. Istakao se kao izuzetan besednik, pokazao je odlično poznavanje klasične kulture, a najviše je ostao upamćen po svom književnom stvaralaštvu.

Frančesko Petrarka smatra se jednim od prvih renesansnih književnika, i zajedno sa Danteom i Bokačom (Bocaccio) čini neponovljivi i dragoceni trio italijanske renesansne umetnosti. Većina njegovih dela napisana je na latinskom jeziku, koji je on smatrao “čistijim” i “uzvišenijim” od prostog, narodnog jezika (današnjeg italijanskog), i sva dela koja je pisao u prozi pisao je na latinskom. Verovao je da će ostati upamćen upravo po ovim delima, ali desilo se upravo suprotno. Danas ga se svi sećaju po čuvenom “Kanconijeru”, i da nije bilo Dantea, verovatno bi Petrarka bio reformator italijanskog jezika.

Slika 21 900x1024 Rinascimento: Laura i lovor su bili njegov život

Sa Danteom i Bokačom čini jedinstveni i neponovljivi trio renesansne umetnosti

Sudbonosan trenutak u njegovom životu bio je susret sa Laurom de Sades, ženom koja je već bila obećana i samim tim postala neostvariva žudnja njegovih snova. Platonska ljubav prema Lauri eskalirala je u jednu od najpoznatijih zbirki pesama u svetskoj knjižvnosti. Kanconijer (Il Canzoniere) sastoji se od 366 pesama koje nemaju naslov, već su numerisane, od čega su 317 soneti, 29 kancone, 9 sestine, 7 balade i 4 madrigali. U Kanconijeru je Petrarka opevao svoju ljubav prema Lauri, a sam pesnik je Amoru, čija ga je strelica pogodila, ponekad zahvalan na ushićenju koje mu ljubav pruža, a ponekad je i kivan na njega jer ljubav može i bol da mu prouzrokuje. U okviru dela prepoznaju se dve celine, a to je život pre i posle Laurine smrti. Zbog nerealne lepote, kakvom je Petrarka opisao svoju dragu, mnogi smatraju da Laura nije ni postojala. Ona je za pesnika božanska, savršena, razlog njegovog življenja.

Slika 31 1024x797 Rinascimento: Laura i lovor su bili njegov život

Zahvaljujući poemi Afrika, Petrarka je 1341. godine krunisan lovorovim vencem na Kapitolu u Rimu

Poznatija Petrarkina dela su: Prijateljska pisma, Staračka pisma, Pastirski spev, O slavnim ljudima, Knjige o spomena vrednim stvarima, O samotnom životu, Moja tajna, poema Afrika.

Kanconijer, LXI

Neka je blažen dan, mesec i doba,
Godina, čas i trenut, ono vreme
I lepi onaj kraj i mesto gde me
Zgodise oka dva, sputase oba,

Blažene prve patnje koje vežu
U slatkom spoju s ljubavlju mene,
I luk i strele što pogodiše me,
I rane koje do srca mi sežu

Blaženi bili svi glasovi, koje
Uz uzdah i žudnju i suze bez broja
Prosuh, zovuci ime Gospe moje;

I blažene sve hartije gde pisem
U slavu njenu, i misao moja
Koja je njena i ničija više…


Tamara Đokić se nikada ne miri sa porazima. Večiti je optimista, uvek obasjana njenim Suncem, ambiciozna jer kao što je Pikaso rekao: “Ko hoće nešto da uradi, nađe način, ko neće ništa da učini, nađe opravdanje.”

Editors choice