Kao jedna od najlepših evropskih zemalja bogate kulture i istorije, Italija je takođe jedna od zemalja u kojoj se odigravala radnja kultnih filmova. Većinu je ova rečenica odmah asocirala na Siciliju gde je smešten čuveni “The Godfather”, međutim na listi filmova koje sam izabrala za vas, nalaze se neke od čuvenih ljubavnih drama koje su ostale zapaćene upravo po lepotama ove zemlje. Iako je svetska pandemija možda najviše pogodila, Italija je sveukupno najtraženija destinacija sveta, a gledajući neke od filmova sa liste možete pronaći željeno odredište vašeg narednog putovanja.

Il Postino

Italijanski film “Poštar” snimljen je 1994. godine i prati izmišljenu priču o čileanskom pesniku Pablu Nerudi koji iz političkih razloga dolazi na malo ostrvo u Italiji. Jednostavna priča o prijateljstvu, ljubav prema poeziji, velika žrtva velikog umetnika, kao i lepota okeana, samo su neki od obeležja ovog filma. Slikovito okruženje ove dobre književne priče podeljeno je na dva ostrva. Kuća u kojoj pesnik Pablo Neruda prima svoje mesto od Maria nalazi se na ostrvu Salini, na severu Sicilije. Pored ovog prelepog prizora mora, druga lepota prizora u kojima uživamo je naselje Pročida, u Napuljskom zalivu.

A Room With a View

Ovaj britanski film iz 1985. zasnovan je na istoimenom romanu Edvarda M. Forstera i predstavlja vernu adaptaciju tog književnog dela. Ostvario je veliki uspeh, kako na filmskim blagajnama, tako i kod filmskih kritičara, čak je  osvojio i tri Oskara. Režiser Džejms Ajvori vešto projektuje priču o Britancima u inostranstvu, koristeći Firencu kao mesto na kojem se radnja odvija. Pored prelepih pejzaža Firence i naselja Fjezole u Toskani, poseban akcenat stavlja se na svete trgove u gradu i ostala specifična kulturna obeležja poput Neptunove fontane iz 16. veka.

Comments