*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Royal style: Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned

Royal style: Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned

Šeika Moza (Sheikha Mozah) je rođena 1959. godine, u gradu Al Kor (Al Khor), na severnoj obali Katara. Sa ocem je živela nekoliko godina u izgnanstvu, u Egiptu i Kuvajtu, da bi se nakon udaje za princa, šeika Hamada Tanija (Hamad bin Khalifa Al Thani), vratila u Katar.

Udala se sa 18 godina, dok je studirala na Katarskom univerzitetu, na kome je kasnije diplomirala sociologiju. Postavši šeikova druga žena, ujedno je postala i prva dama Katara. Primetićete da je i dalje savršene figure, iako mu je rodila sedmoro dece, pet sinova i dve ćerke.

za tekst 2 Royal style: Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned

Druge dve žene, odnosno rođake, princ Hamad smatra političkim brakovima, izjašnjavajući se da je Moza, obična devojka, njegova jedina ljubav. Po Šekspirovoj ironiji, nakon udaje, njen otac, radikalni borac za ravnopravniju podelu bogatstva u Kataru, poslat je u zatvor od strane njenog svekra zbog navodne neposlušnosti. To je trajalo do 2005. godine, kada ga je princ Hamad svrgnuo sa vlasti i time otvorio vrata liberalnijeg Katara ka svetu, što je omogućilo Mozi da ispravi očevu krivicu i krene putem najmoćnije žene Bliskog istoka.

Nalik glumici na prvi pogled, ustvari je veoma cenjena figura svoje nacije, naročito što se tiče političkog i socijalnog angažovanja i snažan primer emancipacije žena, u sredini u kojoj je to vekovima onemogućavano.

za tekst 1 Royal style: Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned

Od žene, koja je skriveno pomagala raznim organizacijama, sada je jedna od onih koja svoju poruku prenosi liderima država sveta. Kombinujući izuzetnu lepotu sa intelektualnošću, obezbedila je sebi mesto u krugu najuticajnihih ljudi sveta čime je postala najbolji ambasador svoje zemlje. Veliki je borac za prava žena, kao i osnivačica Al Džezira televizijskog kanala za decu (Al Jazeera Children’s Channel). Broji prestižne angažmane, od predsednice Arapske demokratske fondacije (Arab Democracy Foundation) do aktiviste UNESKO-a (UNESCO). Isto tako je osnivač poznate organizacije Silatek (Silatech), pružajući podršku svakoj mladoj osobi pri zaposlenju. Zbog svega nabrojanog, nije slučajnost što ju je Forbs svrstao na 74. mesto, liste ’’100 najmoćnijih žena sveta’’ (The World’s 100 Most Powerful Women).

Ni po stilu oblačenja, nije ostala nezapažena. Naprotiv. Može se uporediti sa mnogim glamuroznim damama internacionalne političke scene. Voli zapadne dizajnere, pa ćete je često videti u cipelama Kristijana Lubuten (Christian Louboutin) i kreacijama Žan Pola Gotjea (Jean Paul Gaultier), što ju je situiralo među najbolje odevene žene sveta, odabrane od strane časopisa “Vanity Fair”.

za tekst Royal style: Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned

Njen zaštitni znak su turbani i dugačke haljine koje, shodno tradiciji, ne otkrivaju ništa, ali su veoma stilizovane, jarkih boja i istaknutog struka. Tamna šminka i Kartije (Cartier) nakit su na njoj uvek prisutni, a ljubitelj je i rukavica, tašni, kaiševa i nezaobilaznih Hepbern (Hepburn) naočara za sunce.

Šejk Hamad podržava suprugu u svim sferama, pa ćete ih na raznim prijemima videti čak usklađenih odevnih kombinacija. Na svu tu pažnju, Moza mu uzvraća simpatičnom opaskom da nikada neće obući štikle toliko visoke, da ne bi bila viša od muža i uvredila ga, jer ga neizmerno poštuje.

Svojom ljubaznošću i smirenošću, požrtvovanošću i brigom za druge, ulila je poverenje onima kojima je podrška i borba bila najpotrebnija. Uprkos neprocenjivom bogatstvu, novcem se ne rasipa, već ga koristi kako bi pružila svakome mogućnost koju zaslužuje i način života dostojan čoveka, zbog čega joj se dive kraljevske porodice čitavog sveta, ali i mnogi drugi.


Katarina Mihajlović skoro pa mlada novinarka iz Beograda, sa novosadskim naglaskom. Obožava duge šetnje, uživa u putovanjima i redovan je posetilac restorana, o kojima rado piše na svom blogu Gli esperienze di un assaggiatore. Uz to je i gurman, ali za sada, oprobavajući samo tuđe specijalitete.

Editors choice