Beauty industrija se sve više okreće prirodnim proizvodima. Tako je runolist, retka i zaštićena biljka, postala jedan od najcenjenijih sastojaka za negu lepote, koji regeneriše kožu i sprečava pojavu bora.

Proizvodi na biljnoj bazi se oduvek koriste u kozmetičkoj industriji, ali smo sigurni da su u poslednjih nekoliko godina doživeli pravi procvat na tržištu. Ono što mnoge zaljubljenike u kvalitetnu negu kože oduševljava jesu moćni lekoviti sastojci u boci, koji sadrže jedinstvena hemijska jedinjenja i, samim tim, pružaju potpuno drugačije iskustvo nege.

Šta je runolist?

Među mnogobrojnim beauty preparatima, koji dolaze sa svih strana sveta, runolist je uspeo da ukrade svu pažnju. Reč je o retkom i zaštićenom planinskom cvetu, koji je bogat antioksidansima i ima brojna lekovita svojstva koja umiruju kožu.

Runolist raste u jednom od najekstremnijih staništa na Zemlji: na visokim i nepristupačnim delovima planina Evrope, na Alpima i Himalajima, a u Srbiji se može pronaći na Kopaoniku, Tari i Mučnju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ça va de soi (@cavadesoi)

Teški vremenski uslovi, stenoviti tereni i visoka nadmorska visina predstavljaju teške uslove za rast mnogih biljki, ali ovo vrsta cveta je sposobna da se adaptira i napreduje, zahvaljujući prirodnim sposobnostima da štiti, neguje i obnavlja. Upravo ova svojstva čine runolist idealnim sastojkom za negu kože.

Kako runolist deluje na kožu?

Runolist sadrži antioksidanse – flavonoide i polifenole, koji štite kožu od oštećenja, posebno od onih koja izazivaju hladnoća, vetar i prekomerno izlaganje suncu. Antioksidansi pomažu koži da se izbori sa posledicama oštećenja kože nastalih usled štetnog dejstva slobodnih radikala, poput UV zračenja i zagađenog vazduha. S obzirom na to da upravo slobodni radikali najviše utiču na ubrzano starenje, runolist, dakle, može pomoći u smanjenju pojave finih linija i bora. 


Osim antioksidanasa, runolist sadrži i retko hemijsko jedinjenje koje se zove leontopodna kiselina – koja, takođe, ima dokazano dejstvo protiv starenja. Naučna studija iz 2020. otkrila je da se, kad se leontopodna kiselina primenjuje lokalno, postiže veća elastičnost i punoća kože. Zajedno sa svojim hemijskim komponentama, runolist može pomoći u zadržavanju vlage u koži, što doprinosi zdravijem tenu. Postoje čak i novi dokazi koji ukazuju na to da runolist može pomoći u zarastanju rana zahvaljujući visokim antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima.

Ko bi trebalo da koristi proizvode na bazi runolista?

S obzirom na to da je reč o prirodnoj biljki, koja ima nežno dejstvo na kožu, runolist je potpuno bezbedan za korišćenje – bez obzira na tip tena, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problem sa ekcemom i rozaceom. Antiupalna svojstva smiruju kožu, dok runolist istovremeno pruža duboku hidrataciju i reguliše prekomernu produkciju sebuma.


Ukoliko tražite idealan anti-age proizvod, runolist vam može pomoći i u usporavanju starenja. Naime, upravo vredni antioksidansi obezbeđuju intenzivnu zaštitu protiv slobodnih radikala. Upravo na taj način preparati koji sadrže runolist kao aktivni sastojak, sprečavaju pojavu finih linija, bora i opuštene kože.

Kako da uključite proizvode na bazi rinolista u svoju rutinu?

Rinolist možete koristi tokom cele godine. U zavisnosti od svojih individualnih potreba, možete izabrati sredstva za čišćenje lica, maske ili hidrantne kreme, koje omogućavaju koži da bolje upije aktivni sastojak.

Ukoliko se odlučite za serum, obavezno ga nanosite na sveže očišćeno lice, odnosno, kad u potpunosti skinete ostatke šminke.

Pročitajte i ovo: Pirinčana voda je novi TikTok trend za blistav, porcelanski ten

Naslovna fotografija: instagram.com/romanlopezfotografia

Kristina Page

Comments