Da se razumemo, ono što svi prvo primete na tebi jeste tvoje lice. Zbog toga je važno da ono uvek bude u fokusu razgovora o nezi. U poslednje vreme smo svedoci veoma brzog razvoja globalnog zagađenja koje pogađa sve aspekte naših života. Okej, pretpostavljam da nije novost da ono i te kako utiče i na našu kožu, ali u kojim razmerama? Odgovor je – ogromnim! Zajedno otkrivamo koje su to štetne posledice i kako da ih sprečimo, dakle, beauty preventiva.

Nije baš jednostavan zadatak dati preciznu definiciju zagađenja. Znaš da se štetno sunčevo zračenje stavlja u prvi plan kada se spominje negativan uticaj na kožu, te je SPF glavni štit koji treba da nam obezbedi sigurnost. Međutim, postoje i drugi “napadači” iz spoljašnje sredine čiji uticaj zanemarujemo. Bubnjevi, zavesa: gradski smog.

Vazduh u gradu je snažan protivnik naše lepote. Zastupljenost toksina u njemu je veoma visok, a brojne studije tvrde da je upravo on uzročnik brojnih oboljenja kao što su rak kože, diskoloracije, dermatitis, prevremeno starenje kože, i naravno, nezaobilazne akne. Misliš da si se pozdravila sa njima u tinejdžerskom dobu? E pa, greška. Smog je sila velikog intenziteta koja je u stanju da se probije kroz ćelije tvoje kože u unutrašnjost tela i napravi pravi mali haos. Zagađenje vazduha lomi barijere kolagena i površinskog sloja kože, i premda nije dovoljno snažan da ih uništi, u stanju je da izazove ozbiljne iritacije. Kao posledica njegovog delovanja javljaju se dehidratacija, povišena osetljivost, akne, gubitak sjaja kože. Nezgodan protivnik, zar ne? Predaja? Nikako!

Dermatolozi su se ozbiljno pozabavili ovim problemom i omogućili nam dovoljno znanja kojim možemo da okrenemo ishod borbe u našu korist. Pa, koje su to beauty mudrosti? Najpre, stvarno ne zaobilazi korišćenje svog SPF-a. Sada postoje multifunkcionalni proizvodi kao što su puderi odlične teksture sa zavidnom pokrivnom moći i visokom zaštitom, čak SPF 50. Da, savetujemo ti puder. On može biti odličan saveznik, posebno kada padnu temperature, pa se toksini iz vazduha udruže sa hladnoćom. Podloga će ovde imati dvostruku zaštitnu ulogu. Kako bi koža izgledala prirodno i nahranjeno, koristi rumenilo, najbolje kremasto. Treba napomenuti da ona više nisu masna, zahvaljujući konstantnom unapređivanju dekorativne kozmetike, ona su sada veoma lake teksture, te su veoma praktična.

Comments